fbpx

Prijava v portal: 

Coaching

image_pdfimage_print

 

Definicija. Po definiciji International Coach Federation (ICF, ZDA) je coaching interaktivni proces, v katerem coach z uporabo posebnih tehnik sproži miselne procese, ki pomagajo posameznikom in podjetjem, organizacijam in ustanovam k hitrejšemu in učinkovitejšemu doseganju boljših rezultatov.

Coachi  proces usmerjajo tako, da udeleženec (stranka) dosega hitre in učinkovite premike k vrhunski uspešnosti na tistih področjih, ki jih coach in stranka izbereta kot cilj(e) sodelovanja. V tem procesu coach prilagaja pristop glede na potrebe in situacijo, spodbuja posameznikove sposobnosti in vrline. Pri delu se drži etičnih standardov ICF (ICF Code of Ethics ).

Oblika individualnega dela, zlasti v kombinaciji z večstopenjsko povratno informacijo, je za posameznika bolj učinkovita kot skupinske delavnice, saj se coach  osredotočeno ukvarja s tistimi področji, ki jih posameznik želi razvijati. Napredek oz. razvoj je tako hitrejši in rezultati opaznejši.

Osebni stik med coachem in udeležencem je ključnega pomena za usmerjen in učinkovit potek coachinga, saj se tako odnos zaupanja vzpostavi hitreje. Najpogosteje proces poteka v obliki osebnih srečanj v trajanju od 45 do 70 minut, ki potekajo enkrat ali večkrat mesečno. Tempo coach in udeleženec prilagajata glede na situacijo in želene rezultate.  

Proces coachinga se pogosto začne z uvodnim srečanjem, kjer udeleženec in coach ugotovita kompatibilnost in določita okvirne cilje in želene rezultate. V praksi so ta uvodna srečanja lahko tudi brezplačna, ker se v bistvu s samim treningom začne kasneje, od prvega srečanja naprej, ko so zastavljeni vsaj začetni cilji sodelovanja. Predvideno število srečanj je odvisno od kompleksnosti ciljev in želenih rezultatov posameznika.

 

Sodobna orodja vodenja

 

Več o tej temi preberite v priročniku Sodobna orodja vodenja

 
Dodaj odgovor