fbpx
Košarica
Slovenska zastava
Hrvaška zastava

Prijava v portal: 

Davčni in računovodski vidik predelave tovornega vozila v avtodom

V naslednjih letih smo se odločili da tovorno vozilo predelamo v avtodom in imamo s tem določene stroške, katere vse knjižimo na povečanje nabavne vrednosti. S sklepom poslovodstva preknjižimo tovorno vozilo na avtodom in se je potrebno registrirati za dajanje avtodoma v najem.

rednost, ki jo bomo evidentirali v poslovnih knjigah, je nabavna vrednost tovornega vozila zmanjšana za obračunano amortizacija in povečana za stroške predelave v avtodom. Ker se smatra avtodom kot motorno vozilo za prevoz potnikov, pa tukaj nastanejo določene davčne posledice.

Če se je predelava zgodila prej kot v treh letih nabave, je potrebno davčno olajšavo vrniti v višini, ki smo jo uveljavljali v letu nabave. Prav tako je potrebno popraviti sorazmeren delež DDV, če je predelava narejena prej kot v petih letih in nismo registrirani za dajanje v najem. Pomembno je tudi ali se avtodom uporablja izključno za dejavnost poslovanja ali ga uporabljajo tudi zasebniki ali družbeniki.

Če gre za privatno uporabo, so stroški avtodoma (amortizacija, gorivo, vzdrževanje ipd.) davčno nepriznani pri letnem davčnem obračunu. Zato je potrebno voditi evidenco dajanja v najem z vidika poslovanja in uporabe v zasebne namene.

Dodaj odgovor