fbpx

Prijava v portal: 

Delo s »Priljubljenimi« in »Knjižnicami« v sistemu Microsoft Windows 7

image_pdfimage_print

 

Priljubljene 

Seznam »Priljubljene« je privzeto na vrhu podokna za krmarjenje v pripomočku »Raziskovalec«. Seznam sestavljajo bližnjice do priljubljenih pogonov, map, knjižnic ali shranjenih iskanj, kar vam pohitri delo, če do njih pogosto dostopate. 

Dodajanje bližnjic. Ko želite v seznam dodati novo bližnjico, element le z miško povlečete v razdelek »Priljubljene« v podokno za krmarjenje in bližnjica se samodejno ustvari. 

Vrstni red. Vrstni red bližnjic lahko spreminjate s premikanjem – bližnjico kliknete z miško, pridržite ter spustite na želeno mesto v seznamu. 

Brisanje bližnjic. Če katere od obstoječih bližnjic ne želite več imeti na seznamu, jo kliknete z desnim miškinim gumbom in v priročnem meniju izberete ukaz »Odstrani«.

Razlika med mapami in knjižnicami 
Ključna razlika knjižnic od map je v tem, da datotek ni mogoče shranjevati v knjižnico. Ko brišete datoteke ali mape iz knjižnice, se zbrišejo le iz knjižnice, ne pa tudi iz izvirne lokacije.

 

Knjižnice

Knjižnice so novost v sistemu Windows 7 in predstavljajo zbirko elementov, kot so mape in datoteke, sestavljene iz različnih lokacij. Lokacije so lahko v računalniku, zunanjem trdem disku ali drugem računalniku. Do knjižnic dostopate preko podokna za krmarjenje, privzeto so ustvarjene štiri knjižnice – »Dokumenti«, »Glasba«, »Slike« in »Videoposnetki«. 

Delo s knjižnicami je podobno delu z mapami. V knjižnici lahko elemente prikažete po različnih kriterijih, ki so odvisni tudi od tipa elementov v knjižnici. Tako lahko npr. elemente knjižnice glasbe razvrščate glede na »Album«, »Izvajalca« ali »Skladbo«, v knjižnici slik pa so vam na voljo npr. »Mesec« ali »Dan posnetka«, »Oznaka« ipd. 

Dodajanje v knjižnico. Če želite dodati novo datoteko v knjižnico, to storite tako, da v knjižnico dodate novo lokacijo – mapo, kjer je datoteka shranjena. Ukaz za dodajanje lokacij v knjižnico najdete v orodni vrstici raziskovalca preko gumba »Vključi v knjižnico« ali v priročnem meniju označene mape ali pogona.  Kot možnosti se nam ponudi seznam vseh obstoječih knjižnic, lahko pa tudi hkrati ustvarite tudi novo knjižnico. 

Brisanje iz knjižnice. To storite tako, da v podoknu za krmarjenje kliknete ciljno knjižnico, nato v podoknu s seznamom datotek na vrhu kliknete povezavo »Lokacije«, odpre se novo pogovorno okno z vsemi lokacijami knjižnice. Nato le še označite lokacijo, ki jo želite odstraniti, kliknete na gumb »Odstrani« in potrdite s klikom na »V redu«. 

 

Priročnik za poslovne asistentke in sekretarke

 

Več o tej temi preberite v priročniku Priročnik za poslovne asistentke in sekretarke

 
Dodaj odgovor