fbpx
Košarica
Slovenska zastava
Hrvaška zastava

Prijava v portal: 

Delovni bonton

V naših medsebojnih odnosih upoštevajmo, da mora biti naše vedenje tako, da drugim ne bo škodovalo, temveč jim bo koristilo, da ne bo vzbujalo občutka krivde in da bo veljalo za pošteno.

Vedno ko se znajdemo v dilemi, si lahko pomagamo s preprosto formulo. Važno je samo, da določimo odnos do človeka, s katerim imamo opravka.

Imamo več možnosti:

Pri prvi možnosti govorimo o času, ki ga preživimo v delovnem okolju s kolegi in poslovnimi partnerji, gosti. Torej imamo v mislih izključno poslovni odnos.

Na eni strani so vodilni, na drugi preostali zaposleni. V tem razmerju so vodilni v prednosti –oni odločajo, ali se bodo rokovali z zaposlenimi ali ne, in tudi predlagajo vikanje ali tikanje. Vodilnim so vedno predstavljeni tisti, ki so nižje uvrščeni na hierarhični lestvici. Pri srečanju z vodilnimi vedno prvi pozdravijo zaposleni, vodilni imajo prednost pri vstopu v dvigalo in podobno.

Ko se zaposlenim pridružijo gostje, stranke, poslovni partnerji, ti postanejo najbolj pomembni. V poslovnem odnosu starost in spol vedno zanemarimo. Šteje samo položaj na hierarhični lestvici.

V poslovnem odnosu velja, da če bi se znašla pred dvigalom popolnoma sama mlad direktor in starejša uslužbenka (torej nižje uvrščena po hierarhični lestvici), gre direktor prvi v dvigalo. Če ima ta direktor srčno kulturo, bo povabil kolegico, da prva vstopi v dvigalo, saj se v trenutku, ko sta sama, še lahko prestavita v drugi odnos, torej v razmerje moški-ženska.

Uslužbenka mora povabilo direktorja, naj vstopi prva, sprejeti kot dama. Če se tej dvojici pred dvigalom pridruži še mlad poslovni partner, pa se vzpostavi strog poslovni odnos in v dvigalo prvi vstopi gost, nato direktor in nazadnje uslužbenka, čeprav je najstarejša in ženska. Šteje le hierarhična lestvica.

Več o tej temi preberite v priročniku Govori in pisna komunikacija za vsako poslovno priložnost

Dodaj odgovor