fbpx

Prijava v portal: 

Generacija Y in razlike med generacijami

image_pdfimage_print

 

  • Želimo službe s “fleksibilnim urnikom”, kar pomeni, da ni strogega delovnega časa. Ugotovili smo, kdaj smo najbolj produktivni in kdaj je čas “lenarjenja” in za to nam je škoda izkoriščati čas v službi. Pripravljeni smo garati noč in dan, če je to potrebno, vendar se nam zdi nepotrebno in neumno sedeti v službi in čakati, kdaj bo odbila ura za odhod domov, če ni ničesar za početi oziroma če vemo, da je naša koncentracija popustila.
  • Imamo skoraj neomejen dostop do informacij. Če je včasih veljalo, da se za neznano besedo pogleda v slovar, se informacije išče po knjigah, časopisih in celo arhivih, je danes že vse objavljeno na internetu. Do katerega imamo dostop tudi preko telefona.
  • Želimo sodelovati pri odločanju, radi delimo svoje ideje in pričakujemo, da bodo vsaj delno upoštevane. Občutek imamo, da se lahko v kratkem času naučimo vsega in da smo lahko vse. Lahko smo pisatelji (preko blogov), oblikovalci (s Photoshopom, ki se ga lahko priučimo preko Youtubea) itd.
  • Ne pričakujemo, da bomo v isti službi ali celo istem poklicu ostali za vedno. Ni nas strah zamenjati službo, to je celo dobrodošla sprememba v našem življenju. 
  • Kariera nam mora predstavljati izziv.
  • Radi potujemo in zaradi enostavne komunikacije preko medijev, kot so Skype, klepet preko e-maila, telefona ipd. imamo občutek, da smo ves čas povezani.
  • Bolje govorimo angleško kot hrvaško.

 

Sodobna orodja vodenja

 

Več o tej temi preberite v priročniku Sodobna orodja vodenja

Generacija Y je zaradi poplave informacij, razgibanega in hitrega načina življenja, povezanosti in komunikacije preko spleta, druženja s pripadniki drugih ras in kultur veliko bolj strpna kot prejšnje generacije. Sodobna tehnologija in enostaven dostop do nje omogočata odprtost, ustvarjalnost, neodvisnost in multipraktičnost (gledamo TV oddajo in jo komentiramo na svojem Facebookovem statusu). 

Razlike med generacijami

Na trgu dela se trenutno pojavljajo 4 različne generacije: t.i. generacija veteranov, otroci blaginje (baby boom), generacija X in generacija Y. Veterani kot najstarejša generacija so se od delovnih mest povečini poslovili, namesto njih pa naj bi delovna mesta zasedali novi, najmlajši, generacija Z. Spodaj opisane značilnosti so splošne in ne veljajo za vsakega posameznika, vendar pa odražajo večino karakteristik kadra nekega zgodovinskega obdobja. 

Generacija veteranov

T.i. veterani so rojeni nekje med 1920 in 1945, zaznamovali so jih vojni čas, pomanjkanje in želja po občutku varnosti.  Solidarnost in timsko delo sta prevladovala, oblikoval se je koncept delovanja VIP: veze in poznanstva. Za to generacijo je značilno, da je komunicirala na osebni ravni, zaposlitev je bila varna ne glede na storilnost in upoštevanje avtoritete sploh ni bilo pod vprašajem. Gre za delovno generacijo, ki je komunicirala po klasični pošti, veliko in dolgo sestankovala ter poslovala samo preko osebnega stika. 

Otroci blaginje ali Baby boom generacija

Sem spada povojna generacija, rojena med letoma 1946 do 1965.  V tem obdobju je prevladovala sorazmerna ekonomska stabilnost, in celo prosperiteta 70. let, živelo se je za tu in zdaj, razpetosti med delom in družino ni bilo, saj so se ljudje zgodaj vračali iz služb in imeli čas še za družino, hobije, delo doma. Na nadrejene se ni prenesla le avtoriteta, ampak tudi odgovornost za uspeh. 

Generacija X

Sem spadajo rojeni med letoma 1966 in 1985, katerih mladost je še zaznamoval sistem otrok blaginje (pri nas socializem), odraslost pa je že počasi zamenjal kapitalizem.  Novi ideali so zamenjali tradicionalne vzorce, tako družinske kot podjetniške. Socialistična podjetja so začela razpadati, največje spremembe so se zgodile v tehnologiji, saj je računalnik močno vplival na naravo dela. Razvijal se je internet, ki je vplival na globalizacijo, kar je posledično zahtevalo hitrejšo odzivnost in delovanje po novih, kapitalističnih pravili. Čeprav je bila generacija vzgojena sorazmerno avtoritarno, so se pripadniki lte na nove premike odzvali različno: od upora do podložništva. Nekateri so prvi val podjetništva izkoristili sebi v prid in uresničili zatrte podjetniške sanje, drugi so sistem doživljali kot še eno propadlo iluzijo in se zasidrali na svoja varna delovna mesta. Gre za generacijo različnih odzivov.

Je prva generacija, ki je iskala ravnotežje med delom in družino, se usmerila vase in ugotovila, da si varnost lahko vsak ustvari le sam, s strokovnim in osebnim razvojem.  Glavne značilnosti generacije X so: podjetnost, usmerjenost v rezultate, samostojnost, upiranje avtoriteti in kršenje pravil, pravičnost in cenjenje uravnoteženosti med poslovnim in družinskim življenjem.

Generacija Y

Ta generacija že od otroštva doživlja hitrost informacij in razvoja informacijske komunikacijske tehnologije. Zaradi odraščanja z internetom in dostopa do informacij in možnosti, ki jih ima, velja za najbolj izobraženo in ozaveščeno generacijo vseh časov.  Sodobna tehnologija ji je dala veliko širino in zato so njeni pripadniki tudi prilagodljivejši od starejših generacij. Lastnosti generacije Y so ustvarjalnost, optimizem, strpnost, tehnološka pismenost, neodvisnost, učinkovitost, pozitivna samopodoba, samozadostnost, odprtost za nove izzive in zmožnost početi več stvari hkrati.

Dodaj odgovor