Kaj boste pridobili z izobraževalnim programom?
Celovit program vam zagotavlja, da boste pomembno nadgradili in osvežili svoje znanje:
- kako ustrezno energijsko in hranilno ovrednotiti varovalne in dietne jedilnike za posamezne skupine s pomočjo računalniških programov;
- kako upoštevati smernice zdravega prehranjevanja za skupino oseb, ki jim pripravljate obroke;
- o tem, zakaj morate imeti zapisane in hranilno ovrednotene recepture za pripravo varovalnih in dietnih jedi, kot osnove za primerno porcioniranje glede na starostno skupino in/ali dietne potrebe;
- o organizaciji in izvajanju varne priprave dietnih obrokov v lastni kuhinji od skladiščenja dietnih živil, priprave dietnih obrokov v smislu preprečevanja navzkrižne kontaminacije in do postrežbe dietnih obrokov.
Vedno več oseb potrebuje prilagojeno prehrano v vsakodnevnem življenju, ne glede na to, ali so to otroci, mladostniki, odrasle osebe ali starostniki. S težavami načrtovanja varovalnih in »dietnih« jedilnikov, priprave ustreznih receptur in postopkov priprave se zato srečuje vedno več zaposlenih v vrtčevskih, šolskih, domskih kuhinjah, zdraviliščih in hotelih.
Načrtovanje in priprava tako varovalnih kot dietnih jedi je odgovorno in zahtevno delo, ki od vas terja nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje. Za dietne kuharje v osnovnih in srednjih šolah pa je opravljeno usposabljanje oziroma pridobitev potrebnih znanj iz področja priprave dietnih jedi v spremembi pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa celo zahtevano kot pogoj za zaposlitev na tem delovnem mestu.
V vzgojno-izobraževalnih zavodih pa bodo organizacijo in izvedbo prehrane dodatno spremenile nove Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih boste morali uporabljati od 1. septembra 2024 dalje.
Zato vas vabimo, da v 6 modulih strokovnega izobraževanja postopoma pridobite čim več novih informacij s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov ter praktične priprave dietne prehrane in poglobite svoje znanje o:
- novostih pri načrtovanju varovalne in medicinsko predpisane »dietne« prehrane, ki jo morate izvajati za otroke, mladostnike, odrasle osebe ali starostnike;
- zdravstvenih stanjih, kjer je posebej prilagojena »medicinsko predpisana prehrana« nujna za zagotavljanje zdravja in razvoja;
- pomenu zapisa varovalnih jedilnikov kot osnove za izpeljavo in načrtovanje dietnih jedilnikov.
Vsebina izobraževalnega programa
Obseg: 5 pedagoških ur
Vsebina:
- Dnevne energijske potrebe (povzeto po DACH priporočilih 2016, energijske potrebe za delo, presnova, absorpcija, transport in izločanje hranil)
- Energijska hranila (energija, ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine), vitamini, mineralne snovi, voda, vlaknine)
- Pomembne skupine živil (žita in moke, mleko in mlečni izdelki, sadje, zelenjava)
- Varovalna prehrana in kakovostna prehrana; na kakšen način vplivati na izboljšanje prehranjevalnih navad v javnem zavodu
- Referenčne vrednosti za vnos hranil glede na starostne skupine
- Velikost porcije za različne starostne skupine
- Prehrana v določenih življenjskih obdobjih (prehrana otroka in mladostnika, prehrana odraslih, prehrana odraslih na delovnem mestu, tipi prehrane ne delovnem mestu, priporočila za energijske in hranilne vrednost delavskih malic, prehrana starostnika, disfagija, posledice disfagiji, prehranska intervencija/načrt pri disfagiji)
- Prehrana pri različnih presnovnih stanjih (prehrana pri sladkorni bolezni, prehrana pri visokem krvnem tlaku, prehrana pri povišanih maščobah v krvi, prehrana pri putiki ali protinu, prehrana pri osteoporozi, prehrana pri sindromu razdražljivega črevesja)
- Prehrana pri alergijah in intolerancah (alergije na hrano, prehrana pri celiakiji, prehrana pri laktozni intoleranci)
- Načrtovanje jedilnikov (priporočila za makrohranila kot pomoč pri načrtovanju osnovnega jedilnika, pogostost vključevanja živil v jedilnik odraslih in starostnikov, živila z visokim deležem maščob, živila z večjim deležem beljakovin, živila z večjim deležem ogljikovih hidratov: škrob in sladkor, sadje in zelenjava, sol, začimbe in drugi dodatki, voda in napitki)
- HACCP – dobra higienska praksa (HACCP sistem , splošni higienski in tehnični pogoji, kuhinja kot živilski obrat, čiščenje, oprema, osebna higiena, zagotavljanje varnosti živil, ravnanje z odpadki, zapisi, katera živila so potencialno nevarni, temperatura in čas hrambe živil, vrste termometrov, pravilna uporaba vbodnih termometrov, primer pravilno izpolnjenega obrazca
Obseg: 3 pedagoške ure
Trajanje: 13.00-15.00
Vsebina:
Higiena živil, HACCP in obvladovanje alergenov
- Odgovornosti in naloge strokovnega tima, ki skrbi za načrtovanje in pripravo obrokov
- Pomen tesnega sodelovanja s sodelavci (dietetik, organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar)
- Osnove higiene živil, opreme in prostorov
- Čiščenje in vzdrževanje higiene
- Sistem HACCP
- Alergeni – opredelitev v sistemu HACCP, praksa
Varovalna prehrana
- Pomen dobro sestavljenega varovalnega jedilnika
- Kako izbirati primerna živila glede na potrebe in razpoložljivo opremo prehranskega objekta
- Na kaj paziti pri oblikovanju jedilnika
- Kombiniranje živil v obroku
- Hranilne vrednosti obrokov
Obseg: 4 pedagoške ure
Trajanje: 13.00-16.15
Vsebina:
- Osnovna načela priprave medicinsko predpisanih diet
- Prehrana oseb s sladkorno boleznijo tip 1 in tip2
- Prehrana pri hiperholesterolomiji,
- Prehrana pri celiakiji
- Prehrana pri intoleranci na laktozo
- Prehrana pri sindromu razdražljivega črevesja I. in II. stopnja (FODMAP dieta)
- Prehrana pri prehranski alergiji (mleko, jajca, pšenica, oreščki …)
- Prehrana s spremenjeno konsistenco (disfagija)
Obseg: 3 pedagoške ure
Trajanje: 13.00-15.30
Vsebina:
Organizacija procesa priprave dietnih obrokov
- Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
- Označevanje alergenov v jedilniku in opozarjanje osebja
- Potencialno nevarne snovi, alergeni, toksične snovi, patogeni organizmi v prehrani
Načrtovanje dietnih jedilnikov
- Odgovornost načrtovanja dietnih obrokov
- Enotno poimenovanje diet v slovenskem prostoru
- Enotna potrdila za vrtce in šole kot podlaga za primemo izvajanje dietne obravnave
- Organizacija priprave dietnih obrokov
- Vzorec kataloga diet
Praktična delavnica – Načrtovanje jedilnikov varovalne prehrane
- Velikost obrokov
- Razmerje med skupinami živil
- Energijsko in hranilno vrednotenje obrokov in jedilnikov
- Praktično načrtovanje jedilnikov (splošnih in dietnih) s pomočjo računalniškega programa
Obseg: 3 pedagoške ure, 13.00–15.30
Obseg: 5 pedagoških ur
Trajanje: 13.00-17.00
Lokacija: KULT365 Ljubljana
Vsebina:
Teoretični uvod: tehnološki postopki priprave dietnih jedi
- Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja pri pripravi »dietnih obrokov«
- Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
- Primerna izbira nadomestnih živil, tehnološke prilagoditve recepta in navodil za delo
- Zaupanje v osnovne surovine, skladiščenje in rokovanje z osnovnimi surovinami in končnim izdelkom (jedjo)
Praktična kuharska delavnica:
- Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava »dietnih obrokov«)
- Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj
Obseg: 4 pedagoške ure
Vsebina:
Samostojna priprava primera jedilnika varovalne in prilagojene prehrane (dve izbrani dieti)
Na dan 28. 6. 2024 se v spletni učilnici odpre test, ki ga lahko izpolnite v roku 14-ih dni. Test je pogoj za prejem potrdila o udeležbi na strokovnem usposabljanju v obsegu 25 ur.
Prijava vključuje:
- izvedbo strokovnega usposabljanja v obliki predavanj, praktične kuharske delavnice in dodatnega gradiva v spletni učilnici,
- dostop do spletne učilnice, ki vam bo omogočen še dve leti od zaključka izobraževalnega programa,
- odgovore na vaša konkretna vprašanja v času delavnic,
- pridobitev potrdila v obsegu 25 ur za namen dokazovanja strokovnega usposabljanja na področju dietne prehrane.
Potrdilo
Po uspešno opravljenem izobraževanju prejmete potrdilo Forum Akademije “Dietni kuhar” v slovenskem in angleškem jeziku kot potrdilo o uspešno zaključenem usposabljanju v obsegu 25 ur.
Mnenja udeležencev prejšnjih izvedb
Dobro je vedeti
Strokovno usposabljanje je primerno za tiste zaposlene v kuhinji, ki bi se želeli zaposliti na delovnem mestu Dietni kuhar IV ali Dietni kuhar V po pravilnikih o normativih in standardih za izvajanje programov v vzgoji in izobraževanju (v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, zavodih za otroke s posebnimi potrebami, dijaških domovih …), ki kot enega od pogojev določa opravljeno strokovno usposabljanje v obsegu 50 ur s področja priprave dietnih jedi. Z opravljenim usposabljanjem prejmete potrdilo o udeležbi v obsegu 25 ur.
Vsem, ki to delo že opravljajo, pa daje pomembno nadgraditev znanj z novostmi s področja varovalne in dietne prehrane za vse starostne skupine.