fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Preverjeni ukrepi za večjo energetsko učinkovitost in podnebno nevtralnost v podjetjih in institucijah

Online seminar
Ura: –
  Rešitve, s katerimi bodo podjetja v 2023 lahko v relativno hitrem času dosegla prihranke pri rabi energije, energetsko samooskrbo in podnebno nevtralnost

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.


Preverjeni ukrepi za večjo energetsko učinkovitost in podnebno nevtralnost v podjetjih in institucijah

Rešitve, s katerimi bodo podjetja v 2023 lahko v relativno hitrem času dosegla prihranke pri rabi energije, energetsko samooskrbo in podnebno nevtralnost.

EU se sooča z največjo energetsko in podnebno krizo.

Obvezno uvajanje večje energetske učinkovitosti določata evropska in nacionalna zakonodaja (med drugim Energetski zakon, Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, Zakon o učinkoviti rabe energije itd., sedaj tudi evropska usmeritev, da bo potrebno znižati rabo energije za 10 %).

Večji vpliv pa nedvomno imajo višje cene energije in pomanjkanje energentov, zaradi česar sta učinkovita raba energije in zmanjševanje porabe energije v podjetjih in institucijah ključna.


Med ukrepi, ki jih lahko podjetja relativno hitro izvedejo in prinašajo tudi do 10 % prihranka energije:

 • izvajanje nadzora nad rabo energije in optimiranje nastavitev pri napravah, strojih in objektih, ki rabijo energijo,
 • izolacija naprav in objektov,
 • racionalizacija pri razsvetljavi.

energetska-ucinkovitost

Ukrepi, ki zahtevajo več časa, načrtovanja in investicijska vlaganja, hkrati pa zmanjšujejo odvisnost od tržnih cene energije so:

 • načrtovanje energetske samooskrbe (predvsem v smislu izgradnje lastnega vira energije s pomočjo sončne elektrarne ali drugega vira),
 • dodatna izolativnost objektov,
 • zamenjava razsvetljave,
 • namestitev varčnejših HVAC naprav,
 • hramba energije v hranilnikih.

S temi ukrepi podjetja prav tako prispevajo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida in k uresničevanju strategije podnebne nevtralnosti.


Vsebina seminarja:

 • Pregled aktualnih informacij, zakonodaje in razpisov za podjetja na področju energije v EU in Sloveniji
 • Pomen energetske učinkovitosti za podjetja in možni ukrepi za zmanjšanje rabe energije in stroškov
 • Energetski monitoring in optimizacija energetskih sistemov v luči varčevanja
 • Uvajanje obnovljivih virov energije – načrtovanje in izračun ekonomskih kazalnikov za primer sončnih elektrarn, možnosti uporabe vodika kot zamenjave za zemeljski plin
 • Načrtovanje hranilnikov energije
 • Zbiranje informacij o ogljikovem dioksidu in izračun ogljičnega odtisa ter uporaba le-tega v marketingu
 • Pomen priprave strategije podnebne nevtralnosti

Koristi:

 • Pridobite rešitve na eno ključnih vprašanj, kako naj podjetja prihranijo energijo, uvajajo nove vire in še skrbijo za proizvodnjo in razvoj;
 • Ste prepričani o tem, kako se dokaj enostavno lotiti samooskrbe;
 • Razumete, kaj z vidika stroškov energije v vašem podjetju oz. instituciji pomeni uporaba obnovljivih virov energije;
 • Razumete, kaj podjetje tvega, če podnebne nevtralnosti ne vključi med svoje strateške cilje;
 • Pridobite odgovore na vprašanja.

Predavatelji:

Dr. Vlasta Krmelj

je direktorica Energetsko podnebne agencije za Podravje. Ima naziv  Evropski energetski manager, je strokovnjak za strateško energetsko podnebno načrtovanje ter upravljanje in strokovnjakinja  za prehod v podnebno nevtralnost v podjetjih s certifikatom Univerze  v Cambridgu.

Že drugi mandat je podpredsednica Evropskega združenja agencij in regij za energijo in okolje za področje financiranja ter članica znanstvenega sveta tradicionalne konference Svetovni dnevi trajnostne energije v Welsu v Avstriji. Ima 25 let delovnih izkušenj na področju varovanja okolja, podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja in evropskih projektov. Vodila je preko 30 lokalnih in EU sofinanciranih projektov. Kot predavateljica predava na konferencah in delavnicah različnim ciljnim skupinam. Podjetjem svetuje na področju energetske učinkovitosti in uvajanja obnovljivih virov energije.


Marko Rojs je univerzitetni diplomirani gospodarski inženir.  Že 15 let se ukvarja s svetovanji na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije ter financiranjem energetskih projektov. Je certificiran strokovnjak za izdelavo energetskih izkaznic.


Tomaž Robič je diplomirani inženir strojništva.  4 leta se ukvarja s svetovanji na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije, je strokovnjak za načrtovanje sončnih elektrarn in hranilnikov energije.


Preverite še ostala izobraževanja iz – Gradbeništvo, Okolje in odpadki . Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Avtorji

Dr. Vlasta Krmelj

Dr. Vlasta Krmelj je direktorica Energetsko podnebne agencije za Podravje. Ima naziv Evropski energetski manager, je strokovnjak za strateško energetsko podnebno načrtovanje ter upravljanje in strokovnjakinja za prehod v podnebno nevtralnost v podjetjih s certifikatom Univerze v Cambridgu. Že drugi mandat je podpredsednica Evropskega združenja agencij in regij za energijo in okolje za področje financiranja ter članica znanstvenega sveta tradicionalne konference Svetovni dnevi trajnostne energije v Welsu v Avstriji. Ima 25 let delovnih izkušenj na področju varovanja okolja, podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja in evropskih projektov. Vodila je preko 30 lokalnih in EU sofinanciranih projektov. Kot predavateljica predava na konferencah in delavnicah različnim ciljnim skupinam. Podjetjem svetuje na področju energetske učinkovitosti in uvajanja obnovljivih virov energije.

Marko Rojs

Marko Rojs je univerzitetni diplomirani gospodarski inženir. Že 15 let se ukvarja s svetovanji na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije ter financiranjem energetskih projektov. Je certificiran strokovnjak za izdelavo energetskih izkaznic.

Tomaž Robič

Tomaž Robič je diplomirani inženir strojništva. 4 leta se ukvarja s svetovanji na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije, je strokovnjak za načrtovanje sončnih elektrarn in hranilnikov energije.

Splošni pogoji

Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.