fbpx

Prijava v portal: 

Izračun ogljičnega odtisa podjetja s poudarkom na emisijah obsega 3

Online seminar
Datum: 10.6.2024
Ura: 10.00 – 12.00
Lokacija: Online (preko spleta)
Strokovnjaki:
Po koncu izobraževanja prejmete potrdilo Forum Akademije o opravljenem izobraževanju.

Top 3 prednosti seminarja:

1) Izračun ogljičnega odtisa organizacije po GHG protokolu
2) Praktični napotki
3) Odgovori na vaša vprašanja

Zakaj se morate udeležiti seminarja?

Koristi seminarja:

 • Predstavljeni bodo okvir izračuna ogljičnega odtisa v skladu z GHG protokolom, po posameznih obsegih, viri podatkov za izračun, praktični primeri in izkušnje;
 • Odgovori na vaša specifična vprašanja. Pošljite vprašanje na: [email protected];
 • Kot udeleženec seminarja boste prejeli POTRDILO O UDELEŽBI, ki ga lahko uporabite v svojem življenjepisu v poglavju o dodatnem poklicnem usposabljanju.

Ogljični odtis velja kot:

 • pomembno orodje, preko katerega zasledujemo okoljske cilje,  vplivamo na zmanjšanje emisij in na uresničevanje ciljev podnebne nevtralnosti;
 • eden izmed pomembnih kriterijev, ki odloča o naši možnosti pridobitja posojila;
 • eden izmed pomembnih meril pri izboru izvajalca na področju zelenih javnih naročil;
 • merilo, ki vpliva na konkurenčno prednost v dobaviteljski verigi.

Z izračunom ogljičnega odtisa organizacije, izdelka ali storitve vemo, kolikšen je izpust ogljikovega dioksida ali seštevek vseh izpustov oz. emisij toplogrednih plinov (TGP).

GHG Protokol razdeli emisije v 3 obsege:

 • Obseg 1 – neposredne emisije
 • Obseg 2 – posredne emisije kupljenih energentov
 • Obseg 3 – posredne emisije, povezane z vrednostno verigo. Pri tem obsegu je določitev emisij najmanj dorečena.

Pozor: naročniki portala e-Okolje se lahko seminarja udeležite po posebni znižani ceni – za vas samo 59,00 EUR + ddv. Še niste naročnik portala? Več informacij najdete TUKAJ.

Komu priporočamo udeležbo?

 • koordinatorjem za trajnost, vodjem trajnostnega razvoja in skrbnikom varstva okolja v podjetjih in organizacijah,
 • koordinatorjem in vodjem trajnostnega razvija v bankah in zavarovalnicah,
 • raziskovalnim institucijam,
 • vsem, ki se ukvarjate z dekarbonizacijo  ter cilji oz. načeli  ESG.

Program seminarja

1. Izračun ogljičnega odtisa organizacije po GHG protokolu

Predstavljen bo okvir izračuna ogljičnega odtisa v skladu z GHG protokolom, standardi za izračun emisij toplogrednih plinov ter zakonodajne zahteve v zvezi s poročanjem o ogljičnem odtisu

2. Izračun ogljičnega odtisa po posameznih obsegih

Predstavljen bo izračun ogljičnega odtisa po posameznem obsegu, in sicer osnovni vidiki za obseg 1 (neposredne emisije) in obseg 2 (posredne emisije), podrobneje pa za obseg 3 (posredne emisije), kjer bodo predstavljene vse kategorije obsega 3 in posebnosti izračunov.

3. Priprava podatkov za izračun ogljičnega odtisa in orodja

Predstavljeni bodo viri podatkov, ki jih organizacija uporabi za izračun, postopki in pristopi k določitvi emisijskih faktorjev, izogibanje dvojnemu poročanju ter posebnosti izračunov. Predstavljeni bodo nekateri viri podatkov, ki jih lahko podjetja uporabijo pri izračunu obsega 3.

4. Praktični primeri in izkušnje

Predstavljeni bodo nekateri primeri poročil o ogljičnem odtisu, ki vključujejo poročanje o obsegu 3 ter priprava dolgoročnih neto ničelnih strategij.

5. Razprava z udeleženimi podjetji  ter odgovori na vprašanja

Preverite še ostala izobraževanja s področja Gradbeništvo in logistika. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Avtorji

mag. Tomaž Fatur

Mag. Tomaž Fatur je strokovnjak na področju energetike, dolgoročnih energetskih in podnebnih strategij, učinkovite rabe energije (industrija, zgradbe, železnice), emisij toplogrednih plinov, ogljičnega odtisa, energetskega managementa, informacijskih tehnologij in digitalizacije ter drugega poslovnega svetovanja. Sodeloval je pri različnih domačih in mednarodnih projektih in pripravah programov upravljanja z energijo, izvajanja in promocije učinkovite rabe energije, obnovljivih virov ter zmanjševanja emisij TGP. Je vodilni presojevalec poročil o emisijah toplogrednih plinov (od 2006) in standarda ISO 50001 (od 2012), predavatelj na izobraževanju European Energy Manager EUREM in izobraževanju za upravljalce energetskih naprav (ICES) ter ekspertni ocenjevalec (Evaluation Expert) pri Evropski komisiji za programe EU Innovation Fund (Large and Small projects) in EU Horizon ter vlog na slovenske razpise za učinkovito rabo energije v industriji.

Splošni pogoji

Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.

Posebne ugodnosti

Posebne ugodnosti

 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

  NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20 Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.