fbpx

Prijava v portal: 

Mobing na delovnem mestu

E-izobraževanje
Datum: 3.7.2024
Ura: 10.00 – 11.30
Lokacija: Spletna učilnica
Strokovnjaki:
Po koncu izobraževanja prejmete potrdilo Forum Akademije o opravljenem izobraževanju.

Top 3 prednosti e-izobraževanja: 

1. Spoznali boste pravno ureditev in obveze delodajalcev
2. Spoznali boste pojavne oblike in razvojne faze mobinga
3. Naučili se boste, kako s preventivnimi ukrepi preprečevati mobing

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Mobing v Sloveniji prevajamo kot trpinčenje na delovnem mestu.

Zakon o delovnih razmerjih definira trpinčenje na delovnem mestu kot »vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom« (ZDR, 2013)

Mobing na delovnem mestu je v zadnjih letih v javnosti postala zelo modna beseda, a žal delodajalci in zaposleni še vedno ne poznajo vseh pravnih, psihosocialnih, organizacijskih in družbenih vidikov tega pojava. Pogosto se namreč dogaja, da se mobing na delovnem mestu enači z raznimi drugimi težavami, npr.: slaba klima v podjetju/organizaciji, konflikti med zaposlenimi, kadrovska podhranjenost, preobremenjenost, nezadovoljstvo z odločitvami vodstva, nizka vodstvena kultura v organizaciji, reorganizacija dela in še bi lahko naštevali. Čeprav gre pri tem lahko za resne težave na delovnem mestu, strokovno sporne odločitve vodstva ali celo primere nasilnega vedenja, pa posamezni pojavi vendarle niso trpinčenje na delovnem mestu. Lahko pa so dejavnik tveganja zanj in pokazatelj slabše kulture in klime v organizaciji/podjetju, ki se posledično lahko sprevrže v trpinčenje sodelavcev.

Mobing na delovnem mestu v večini primerov povezujemo s spolnim nadlegovanjem s strani nadrejenega. A mobing na delovnem mestu je pravzaprav veliko širši pojem, v praksi ga je veliko (preveč) tudi med sodelavci. Gre za trpinčenje na delovnem mestu, zato tu govorimo tudi o psihičnem in verbalnem nasilju na delovnem mestu. ZDR-1 ga definira kot »vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom« (ZDR, 2013).

Naloga in odgovornost delodajalca je, da poskrbi za varno delovno okolje, tudi za preprečevanje mobinga. Mobing na delovnem mestu lahko delodajalec preprečuje na različne načine, a najprej ga mora prepoznati, identificirati, šele takrat lahko sprejme različne ukrepe za zmanjšanje in odpravo mobinga.

Pri mobingu gre za dolgotrajno in sistematično nasilje (praviloma psihično) zoper sodelavca. Kako ga prepoznati in ustrezno ukrepati, če takšna ravnanja v podjetju ali organizaciji zaznamo, oziroma, kako ravnati, da do mobinga sploh ne pride?

Mobing na delovnem mestu

Kaj boste pridobili z izobraževanjem?

Na online izobraževanju se boste naučili:

 • Kaj pravzaprav je mobing?
 • Kako ga definira zakon in kakšne ukrepe mora delodajalec na njegovi podlagi sprejeti?
 • V sklopu webinarja bo predstavljena zakonska podlaga prepovedi spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu.
 • Na praktičnih primerih bodo prikazani ustrezni preventivni ukrepi delodajalca, postopek ravnanja ob prijavi neželenih ravnanj žrtve, pravice žrtve in tudi primerno sankcioniranje kršiteljev.
 • Poleg zanimivih praktičnih primerov boste na webinarju spoznali tudi aktualno sodno prakso s tega področja.
 • 3 lekcije v spletni učilnici vam celotno problematiko mobinga še dodatno predstavijo in poglobijo vaše znanje, lekcije pa vam bodo v pomoč tudi kasneje, ko se boste z mobingom srečevali na delovnem mestu.
 • V spletni učilnici vam bo na voljo tudi vzorec Pravilnika o preprečevanju spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu in varovanju dostojanstva delavca pri delu.

Komu priporočamo udeležbo?

Direktorjem, vodjem, kadrovskim strokovnjakom in pravnikom, predvsem pa vsem, ki se pri delu srečujete z izzivi predlagane vsebine in želite vzpostaviti varno in zdravo delovno okolje.

Vsebina

Izvedba: 3. 7. 2024

Vsebina:

 • Kaj pravzaprav je mobing na delovnem mestu?
 • Kako ga definira zakon in kakšne ukrepe mora delodajalec na njegovi podlagi sprejeti?
 • Zakonska podlaga prepovedi spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu.
 • Na praktičnih primerih bodo prikazani ustrezni preventivni ukrepi delodajalca, postopek ravnanja ob prijavi neželenih ravnanj žrtve, pravice žrtve in tudi primerno sankcioniranje kršiteljev.
 • Poleg zanimivih praktičnih primerov boste na webinarju spoznali tudi aktualno sodno praksa s tega področja.

3 lekcije v spletni učilnici obravnavajo:

Kaj pomeni mobing: opredelitev in pojavne oblike?

Pravna ureditev in obveze delodajalcev

Sprejem ukrepov za uspešno preprečevanje mobinga

+ dodatno vzorec Pravilnika o preprečevanju spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu in varovanju dostojanstva delavca pri delu.

Na dan 3. 7. 2024 se v spletni učilnici odpre test, ki ga lahko izpolnite v roku 14-ih dni. Po uspešno zaključenem testu prejmete potrdilo o udeležbi na online izobraževanju »Mobing na delovnem mestu«.

Kaj vam zagotovimo še dodatno?

Naš program e-izobraževanja ponuja vrsto dodatnih ugodnosti, ki vam pomagajo doseči kar najboljše rezultate:

 1. Praktično delo: Verjamemo, da je najboljši način učenja skozi prakso. Zato vključujemo praktične naloge in projekte, ki vam omogočajo, da takoj uporabite pridobljeno znanje v realnih situacijah. Tako boste bolje razumeli snov in razvili veščine, ki jih lahko takoj uporabite v svojem delovnem okolju.
 2. Spletna učilnica: Poleg kakovostnih predavanj in gradiv imate dostop do naše spletne učilnice še šest mesecev po zaključku izobraževanja. To vam omogoča, da se vrnete k vsebinam, kadar koli jih potrebujete, ter obnovite ali poglobite svoje znanje.
 3. Gradiva za tisk: Vsa gradiva, ki jih uporabljamo v programu, so na voljo tudi v tiskani obliki. Tako lahko izberete, kako želite osvojiti znanje – bodisi na zaslonu bodisi s fizičnimi dokumenti. Ta fleksibilnost vam omogoča, da se učite na način, ki vam najbolj ustreza, in da imate vse ključne informacije vedno pri roki.

Zagotavljamo vam celovito podporo na vaši poti do uspeha. Prepričani smo, da boste z našim e-izobraževanjem pridobili praktična znanja in orodja, ki vam bodo pomagala napredovati v karieri.

Preverite še ostala izobraževanja s področja Javni sektor. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Avtorji

Tanja Bohl

Tanja BohlLeta 2001 je zaključila študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Že v času študija je opravljala prakso v odvetniški pisarni v Mariboru, po diplomi aprila 2001 pa se je zaposlila kot odvetniška pripravnica v odvetniški pisarni v Škofji Loki. Septembra 2002 je zaključila obvezno sodno pripravništvo na Višjem sodišču v Ljubljani, septembra leta 2003 pa opravila državni pravniški izpit. Po opravljenem državnem pravniškem izpitu je odvetniško kandidaturo opravljala najprej v pisarni odvetnika Mira Senice v Ljubljani, nekaj let je bila odvetnica v Odvetniški pisarni Ulčar&partnerji iz Ljubljane, maja 2013 pa je ustanovila Odvetniško pisarno Bohl d.o.o.. Pri svojem delu se posebej poglobljeno ukvarja z delovnim pravom. Leta 2022 je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani zaključila specializacijo s področja delovnega prava in pri Odvetniški zbornici Slovenije pridobila naziv specialistka za področje delovnega prava. Je avtorica številnih publikacij s področja delovnega prava in predavateljica na različnih izobraževanjih za kadrovike in pravnike.

Potek izobraževanja

Program je zasnovan interaktivno, tako, da udeleženci aktivno sodelujejo, postavljajo vprašanja in izmenjujejo izkušnje. Delavnica traja 2 pedagoški uri. Podrobno se boste spoznali s tematiko in odgovorili na vprašanja, ki se vam porajajo v praksi. Na delavnici boste prejeli tudi pripadajoče seminarsko gradivo. Spletna učilnica je vaš vir vseh informacij o poteku izobraževalnega programa, zato predlagamo, da jo redno obiskujete. V spletni učilnici se nahajajo obvestila, urniki in gradiva izobraževalnega programa. Dostop do spletne učilnice boste imeli omogočen še šest mesecev od zaključka izobraževalnega programa. Do spletne učilnice lahko dostopate kadarkoli preko svojega računalnika ali mobilnih naprav. Dostop do spletne učilnice boste prejeli po elektronski pošti, nekaj dni pred pričetkom izobraževanj. Priporočamo vam, da nam ob prijavi posredujete vašo aktualno GSM številko za namene nujnih sporočil. Ob koncu programa vas čaka še reševanje testa, ki ga boste prav tako našli v spletni učilnici po koncu online delavnice.

Splošni pogoji

Dostopne podatke za e-izobraževanje boste prejeli na vaš elektronski poštni naslov. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.

Posebne ugodnosti

Posebne ugodnosti

 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

  NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20 Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.