fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Motnje požiranja – prehranska podpora osebi s posebej prilagojeno in pasirano prehrano

Kuharska delavnica
Ura: –
Kuharska delavnica: teoretične osnove + praktično kuhanje po skupinah

288,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Ali veste:

 • kaj je disfagija,
 • da disfagija ob neustrezni prehranski podpori zagotovo vodi v podhranjenost in dehidracijo,
 • da disfagična prehrana ni le pasiran obrok,
 • kaj lahko v prehrani ponudite osebi z disfagično motnjo in česa ne smete.

Disfagija je opredeljena kot motnja požiranja zaradi nevroloških ali strukturnih poškodb, ki preprečuje efektivno in varno premikanje hrane in tekočin iz ust v želodec. Je pogosta posledica različnih bolezni ali poškodb, ki so rezultat mehanskega ali nevrološkega prizadetja akta požiranja.


Bolezenska stanja ki prispevajo k razvoju disfagije so (Sura, 2012):

(prirejeno po: Groher ME, Crary MA. Dysphagia: Clinical Management in adults and children. Maryland Heights, MO: Mosby Elsevier; 2010.)

 • Nevrološka bolezen: kap; demenca, travmatska poškodba možganov, cerebralna paraliza, Guillain-Barréjev sindrom, poliomielitis, miopatija …
 • Progresivna bolezen: Parkinsonova bolezen, Huntingtonova bolezen …
 • Revmatoidna bolezen: polidermatomiozitis, progresivna sistemska skleroza, Sjögrenova bolezen …
 • Drugi vzroki: Vsak tumor, ki vključuje požiravlnik ali zgornja prebavila, latrogene diagnoze, radioterapija, kemoterapija, intubacijska traheostoma, zdravila, druge diagnoze, huda okvara dihal …

Zapleti, povezani z disfagijo, vključujejo povečano tveganje za aspiracijo, aspiracijsko pljučnico, zmanjšanje peroralnega vnosa hrane, ki vodi v podhranjenost in dehidracijo, zmanjšano kakovost življenja, podaljšano bivanja v bolnišnici, povečajo potrebo po dolgotrajni oskrbi, podaljšajo čas rehabilitacije ter vodijo v povečano obolevnost in umrljivost.

V vaše varstvo in oskrbo prihaja vedno več starostnikov in drugih oseb z disfagično motnjo. Kot odgovorna oseba za prehrano morate poskrbeti za primerno prehransko podporo teh oseb. Samo spasirati osnovni varovalni obrok ni več dovolj. Ne samo zaradi vprašljive energijske in hranilne pokritosti, ampak tudi zaradi nevarnosti aspiracije obroka, če je ta preredek ali pregost.

Pravilna prilagoditev obrokov tem osebam je še toliko bolj pomembna in odgovorna, saj si oseba ne more sama načrtovati prehrane in je odvisna od odločitev drugih. Velikokrat tudi sama ne zmore hranjenja in je odvisna od tehnike in načina hranjena drugih.

Tako je pomembno, da ste seznanjeni s posebnostmi priprave obrokov pri osebi z disfagično motnjo, da poznate vzroke za njihov nastanek in kako sama motnja vpliva na stanje prehranjenosti posameznika in njegovo kvaliteto življenja in rehabilitacije.  Za vaše delo pa je izjemnega pomena, da ste usposobljeni tej osebi nuditi posebej prilagojeno prehrano.

Seznanite se z napotki najboljših – pridružite se nam in izmenjate izkušnje s predavateljico.

Program kuharske delavnice predstavlja:

 • 2 uri teoretičnega dela in
 • 2 uri praktičnega dela.

Vprašanja nam lahko pošljete tudi vnaprej – na naslov: [email protected]


Program:

 • Motnja požiranja
 • Neprimerno načrtovana prehrana vpliva na slabšo prehranjenost, vodi v podhranjenost in dehidracijo in poslabšuje kvaliteto življenja
 • Kako prilagoditi obroke, ko samo pasiranje hrane ni dovolj
 • Seminar s praktično demonstracijo priprave primernih obrokov

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

Andreja Širca Čampa

Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja.

Splošni pogoji

Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.