fbpx

Prijava v portal: 

Načrtovanje jedilnikov varovalne in dietne prehrane

Strokovni seminar z delavnico

Brezplačno

pdf_print_narocilnica 

pdf_web

STROKOVNI SEMINAR Z DELAVNICO: kako stroškovno in časovno optimalno organizirati in izvajati klasično in dietno prehranjevanje občutljivih skupin prebivalstva?

Računsko sodišče Republike Slovenije v zavodih izvaja obsežne revizije na področju smotrnosti ravnanja s hrano, pri tem preverja predvsem stroškovno učinkovitost. (vir: Računsko sodišče RS)


Se soočate z izzivi:

  • kako načrtovati jedilnike varovalne in dietne prehrane in pri tem zagotoviti tudi stroškovno učinkovitost;
  • kako ob tem upoštevati tudi možnosti nabave kvalitetne lokalne hrane in priporočila smernic ter stroke;
  • kako in kje iskati informacije o pravilni priprave hrane in katere novosti upoštevati kot sprejemljive in dobre;
  • kako upoštevati zdravstvene omejitve otrok, bolnikov in oskrbovalcev, ki morajo uživati dietno prehrano?

Z učinkovitim in sistematičnim načrtovanjem jedilnikov lahko vaša organizacija mesečno prihrani veliko pri finančnih sredstvih in tudi času za načrtovanje jedilnikov ter samo pripravo jedi, v, pri tem pa še vedno lahko upoštevate vse prehranske smernice ter finančne omejitve pri stroških.

Če ob tem uskladite še vse postopke od naročanja ustreznih količin živil do priprave kakovostnih obrokov, prilagojenim potrebam vseh starostnih skupin in zdravstvenih omejitev, enostavno dosežete, da naročate količine hrane, ki jih dejansko potrebujete, tudi do 20 % zmanjšate obseg odpadne hrane in odpada in s tem očitno prihranite finančna sredstva.

Te izzive boste suvereno premagovali s pomočjo strokovnega seminarja z delavnico Načrtovanje jedilnikov varovalne in dietne prehrane

+ DELAVNICA: Vodena delavnica sestavljanja jedilnikov varovalne dietne prehrane in sestava receptur


Dogodek je namenjen:

Organizatorjem prehrane in ZHR, vodjem kuhinj in dietnim kuharjem v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za vzpostavitev in vodenje varovalne in dietne prehrane, oziroma vsem, ki jih to področje zanima.

Z udeležbo boste:

  • poznali novosti in strokovne napotke pri organiziranju varovalne in dietne prehrane;
  • dobili informacije, kako lahko s pravilno dietno prehrano pomagate pri lajšanju simptomov alergij in drugih obolenj, ki jih boste lahko prenesli v prakso vašega prehrambnega obrata;
  • poznali vse omejitve glede prehrane in seznanjeni s zdravstveno ustreznimi ter stroškovno optimalnimi načini načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov otrok, mladostnikov, starostnikov ter bolnikov ki potrebujejo dietni režim prehranjevanja, ob tem pa upoštevali, da je prehrana otrok ključnega pomena za nemoteno rast in razvoj otroka, za kar je potrebno trezno načrtovanje jedilnikov tako varovalne kot dietne prehrane v vrtcih in šolah;
  • v sodelovanju z vsemi sodelujočimi izmenjali izkušnje iz prakse ter poskušali najti odgovore na najbolj pereča vprašanja, ki se pojavljajo na področju zagotavljanja varovalne dietne prehrane – vprašanja nam pošljite že pred seminarjem na naslov: [email protected].
  • Zakaj varovalna prehrana v obratih javne prehrane
  • Smernice za posamezne skupine
  • Postopek zagotavljanja dietne prehrane bolnike (sodelovanje s specialisti, potrdila in sodelovanje z uporabniki)
  • Zakaj dietna prehrana za bolnike in osebe, ki potrebujejo spremenjen režim prehranjevanja
  • Najpogostejše obolenja, ki potrebujejo dietno prehrano (alergije, celiakija, laktozna intoleranca, črevesna obolenja, diabetes …)
  • Koristna hrana za določena obolenja
  • Kateri hrani se izogibati?
  • Smernice za dietno prehrano (kalorične vrednosti, raznolikost)
  • Kje iskati informacije?
  • Kako načrtovati jedilnik in kaj upoštevati
  • Razkorak med odličnim jedilnikom in dejstvom, ali uporabnik to sploh užije
  • Zagotavljanje finančne stabilnost (izračun cene obroka)

+ Vodena delavnica sestavljanja jedilnikov dietne prehrane in sestava receptur

Avtorji

Andreja Širca Čampa

Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja.