Napotitev delavca v tujino – novosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev v 2023

Seminar

298,00  DDV ni vštet v ceno

Kraj izvedbe:Ljubljana, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič

Čezmejno izvajanje storitev in napotitev delavca na delo v tujino, pravni in davčni vidik, novosti zakonodaje v 2023

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Za vse, ki čezmejno izvajate storitve, poslujete s tujino, napotujete ali posredujete, napotitev delavca v tujino in morate upoštevati številne predpise evropske unije, predvsem pa tudi nacionalne predpise posamezne države s katero poslujete, smo pripravili praktični seminar

Napotitev delavca v tujino, s poudarkom na predlogu Zakona o čezmejnem izvajanju storitev – ZČmIS-1

Na seminarju bomo podrobneje predstavili ureditev, ki jo zakon prinaša.


napotitev-delavca-v-tujino

Pomembno!

Zakon o čezmejnem izvajanju storitev bo predvidoma sprejet v marcu in večina določb bo predvidoma pričela veljati s 1. 4. 2023, nekaj pa s 1. 1. 2024.

Na seminarju bo tako poudarek na novostih zakona, predavateljica bo omenila tudi napotitve v posamezne države, usmerila bo na povezave, kjer se lahko bolj podrobno poiščejo informacije v tujini.

Kar nekaj sprememb so države že morale vpeljati, ravno zaradi poenostavitve postopkov. Kar nekaj pa jih še čaka, tudi na področju davčne obravnave napotenih, na kar vas bo predavateljica tudi opozorila.

Predavateljica ga. Brigita Osojnik vam bo za dodatna vprašanja na voljo tudi po seminarju.


Z udeležbo na praktičnem seminarju boste:

 •  spoznali vse spremembe Zakona o čezmejnem izvajanju storitev – ZČmIS-1 (regulacija sočasnega opravljanja storitev v več državah članicah, napotitev delavca v tujino v skladu s 13. členom Uredbe (ES) 883/04), zavarovalna podlaga za delavce, poslane na delo v tujino (zavarovalna osnova 002),
 • prejeli nepogrešljive informacije o čezmejnem izvajanju storitev in napotitvah delavcev v tujino (kdaj pridobiti A1 po 12. oziroma po 13. členu Uredbe (ES) 883/2004, osnova za prispevke za socialno varnost, posebnosti Brexit), socialna varnost napotenih v tretje države),
 • osvojeno znanje, podkrepljeno s praktičnimi primeri, takoj prenesli v prakso.

Vaša konkretna vprašanja v zvezi z obravnavano temo že sedaj pošljite na naslov: [email protected]!


Predavateljica

Brigita Osojnikmag. Brigita Osojnik

Davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, ima 25 let izkušenj na davčnem področju, je predavateljica ter avtorica številnih strokovnih prispevkov za publikacije in portale.

 

 


Utrinek s predavanja


Vsebina

 1. Uvod: kratek povzetek pravne ureditve napotenih delavcev (pogodba o zaposlitvi, kdaj aneks, Direktiva (EU) 2018/957 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. junija 2018 o spremembi Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev)
 2. Uredbi (ES) 883/2004 in 987/2009 (kdaj pridobiti A1 po 12. oziroma po 13. členu Uredbe (ES) 883/2004, osnova za prispevke za socialno varnost, posebnosti Brexit), socialna varnost napotenih v tretje države
 3. Predlog Zakona o čezmejnem izvajanju storitev – ZČmIS-1 (Zakona o čezmejnem izvajanju storitev – ZČmIS-1, regulacija sočasnega opravljanja storitev v več državah članicah EU (napotitev v skladu s 13. členom Uredbe (ES) 883/04), zavarovalna podlaga za delavce, poslane na delo v tujino (zavarovalna osnova 002))
 4. Davčni vidik napotenih delavcev:
  ― nacionalna pravila pri obračunu plače (ugotavljanje rezidentskega statusa, posebna davčna osnova, izračun akontacije dohodnine, predlaganje REK obrazcev),
  ― pravila mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja (rezidenti in nerezidenti),
  povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino (kratkotrajne napotitve, daljše napotitve, presoja neprekinjenosti …).

Preverite še ostala izobraževanja iz – HRM. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Želite izvedeti več? Preberite blog napotitve na delo v tujino za delavca. 

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

mag. Brigita Osojnik

Brigita OsojnikMag. Brigita Osojnik je direktorica družbe Pabide d.o.o., davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, s praktičnimi izkušnjami na področju davka na dodano vrednost, davka od dohodkov pravnih oseb, dohodnine, mednarodnih davkov, premoženjskih davkov, prispevkov za socialno varnost, sodelovanja v davčnih inšpekcijskih postopkih, pridobljenimi s 25-letnim delom na davčnem področju in predavateljica ter avtorica številnih strokovnih prispevkov za publikacije in portale na davčnem področju.

Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.