fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Obdavčitev dohodkov nerezidentov

Seminar
Ura: –
Novosti in pojasnjene dileme boste tako pravočasno in pravilno vnesli v svoje poslovanje.

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

V praksi se pri obdavčitvi dohodkov nerezidentov najpogosteje pojavljajo napake zaradi nepoznavanja določb ZDoh-2 (od katerih dohodkov so nerezidenti zavezani za plačilo dohodnine v Sloveniji) in določb  mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja (v katerih primerih lahko uveljavljamo ugodnost po mednarodnih pogodbah in na kakšen način).

 

»Nekaj primerov, kjer se pojavljajo najpogostejše napake:

 • »Slovenska pravna oseba, ki je izplačevalec dohodka fizični osebi – nerezidentu na podlagi sklenjene podjemne pogodbe (za provizijo od posredovanja pri prodaji določenega izdelka v tujini – kraj opravljanja dela je v tujini), ne predloži obračuna davčnega odtegljaja na obrazcu REK-2, nerezidentu izplača bruto dohodek (ne razpolaga s potrjenim zahtevkom KIDO5 niti obrazcem A1 nosilca zavarovanja tuje države);
 • slovenska pravna oseba, plača najemnino npr. fizični osebi, rezidentu Hrvaške, za poslovni prostor, ki se nahaja v Zagrebu in ne predloži obračuna davčnega odtegljaja na obrazcu REK-2 (ne razpolaga s potrjenim zahtevkom KIDO 8);
 • tuja pravna oseba zaračuna vodenje poslov družbe slovenski pravni osebi (plačila sodijo med direktorjeve osebne prejemke, ki so obdavčeni po ZDoh-2 ne glede na to, kdo jih dejansko prejme), direktor navedenih prejemkov ne napove v Sloveniji.”

Na seminarju bomo podrobno obdelali sledeče teme:

 • Kdo so davčni nerezidenti?
 • Kako obdavčiti dohodke nerezidentov, ki so v delovnem razmerju pri slovenskem delodajalcu?
 • Praktični prikaz obdavčitve dohodkov direktorjev in prokuristov – nerezidentov.
 • Katera so pravila mednarodne obdavčitve dividend fizičnih in pravnih oseb in kako to izvesti v praksi – praktični primeri.
 • Kako obdavčiti umetnike in športnike – praktični primeri.

Prikazanih bo še več primerov iz prakse, med njimi tudi:

 • obveznost obračuna in plačila akontacije dohodnine od izplačanih dohodkov nerezidentom zaposlenim v podružnici v tujini,
 • posebnosti dohodkov poslovodij.

dohodek

 

Koristi, ki jih pridobite z udeležbo na seminarju:

 • Praktični primeri in uporabni odgovori na vsa odprta vprašanja glede obdavčitve dohodkov nerezidentov.
 • Opozorili vas bomo na najpogostejše napake in podali priporočila, kako jih odpraviti.

Prejeli boste pojasnila na vaša konkretna vprašanja na seminarju in tudi po njem. Vprašanja že sedaj pričakujemo na [email protected] saj bomo le tako lahko seminar prilagodili natanko vašim potrebam.

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

mag. Brigita Osojnik

Brigita OsojnikMag. Brigita Osojnik je direktorica družbe Pabide d.o.o., davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, s praktičnimi izkušnjami na področju davka na dodano vrednost, davka od dohodkov pravnih oseb, dohodnine, mednarodnih davkov, premoženjskih davkov, prispevkov za socialno varnost, sodelovanja v davčnih inšpekcijskih postopkih, pridobljenimi s 25-letnim delom na davčnem področju in predavateljica ter avtorica številnih strokovnih prispevkov za publikacije in portale na davčnem področju.

Splošni pogoji

Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.