Prehrana oseb po prebolelem COVID-19 – njen vpliv na hitrejše okrevanje, v domači oskrbi, v domovih za starejše občane in ostalih zavodih s stalnimi stanovalci
Okužba s koronavirusom ima na imunski sistem bolnika izjemen vpliv. Dolgoročne posledice okužbe pa se kažejo tudi kasneje, in sicer mesece po preboleli okužbi posamezniki opisujejo težave z zdravjem, ki jih prej niso imeli. S primerno in prilagojeno prehrano lahko tem osebam olajšamo proces zdravljenja in pomagamo pri okrevanju oziroma zmanjšamo možnost dodatnih zdravstvenih težav. V domovih in zavodih je prilagoditev prehrane osebam, ki so prebolele COVID-19, še toliko bolj pomembna in odgovorna, saj si oseba ne more sama načrtovati prehrane in je odvisna od odločitev drugih. Tako je pomembno, da pri organizaciji prilagojene prehrane teh oseb veste:
- kaj se dogaja v telesu okuženega s COVID-19, kakšne prehranske posledice na imunskem sistemu in procesih v telesu lahko pusti okužba s COVID-19 kratkoročno in dolgoročno in kako lahko s primerno prehrano osebi pomagate, da fazo okrevanja čim lažje prebrodi;
- kako prilagoditi prehrano takrat, kadar ima pridružene oziroma kronične bolezni, ki že same po sebi terjajo posebni prehranski režim, v različnih starostnih obdobjih;
- kako dolgoročno spremeniti prehrano osebe, ki je prebolela COVID-19, predvsem najbolj ranljive skuine starostnikov, da bi jih obvarovali pred okužbami v bodoče;
- pri osebah, ki so potrebovali mehansko ventilacijo v procesu zdravljenja, je po ekstubaciji pogosto problem razvoj disfagije. Zato je pri teh ključnega pomena pravilna konsistenca hrane in tehnika hranjenja, da ne pride do aspiracije in ponovne »tihe« okužbe že od COVID-19 okuženih oziroma poškodovanič pljuč.
Svetovali vam bomo, kako prilagoditi prehrano osebe, ki je to okužbo prebolela, tako, da bo ta okrepila njegov imunski sistem in podpirala procese v telesu, ki skrbijo za pravilno delovanje vseh sistemov. Prehrana okuženih s COVID-19 mora namreč biti energijsko uravnotežena z zadostno količino beljakovin.
Seznanite se z napotki najboljših – pridružite se nam na spletnem srečanju v živo in izmenjate izkušnje s predavateljico.
Online seminar spremljate preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, ni vam treba zapuščati delovnega mesta ali doma. Vprašanja postavljajte sproti, predavateljica bodo nanje odgovarjali sproti ali na koncu.
Vprašanja nam lahko pošljete tudi vnaprej – na naslov: [email protected]
- Vpliv okužbe na delovanje telesa, različnih telesnih procesov in imunskega sistema akutnega bolnika in osebe, ki je COVID-19 prebolela
- Vnetni procesi v telesu bolnika in ozdravelega
- Primerna izbira živil, ki bodo podpirala procese zdravljenja in okrevanja, predvsem pri vnetju in odzivih imunskega sistema
- Prilagoditev prehrane bolnika, ki ima tudi druge pridružene oziroma kronične bolezni (diabetes, srčno-žilne bolezni, avtoimunske bolezni, bolezni dihal …)
- Prilagoditev prehrane osebi, ki je prebolela COVID-19 in ima druge pridružene oziroma kronične bolezni
- Odgovornosti ponudnika prehrane (zavoda, odgovorne osebe, zdravstvenega in negovalnega osebja)