Prehranskih diet zaradi bolezni je vedno več, te so tudi vedno bolj zapletene. Vsakodnevno pripravljate dietne obroke za uporabnike, zato se od vas vedno znova pričakuje:
- da vse te prehranske alergije in intolerance ter obolenja poznate zelo podrobno,
- da pri pripravi obrokov za posamezno alergijo izberete primerna nadomestna živila ter temu prilagodite tudi tehniko priprave jedi,
- pri skladiščenju živil, pripravi in postrežbi jedi pazite na morebitna tveganja za kontaminacijo z alergeni,
- jedi, ki jih pripravljate, pa morajo biti okusna, pestra in privlačna tudi na pogled.
Za vse, ki vsakodnevno pripravljate dietne jedi, organiziramo nadaljevalno kuharsko delavnico priprave dietne prehrane.
Kuharska delavnica:
NAJNOVEJŠA STROKOVNA SPOZNANJA IN TEORETIČNE OSNOVE + PRAKTIČNO KUHANJE PO SKUPINAH PO NOVIH PRILAGOJENIH RECEPTURAH
Komu je delavnica namenjena?
Dietnim kuharjem, vodjem kuhinj, organizatorjem prehrane in ZHR v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za vzpostavitev in vodenje dietne prehrane, oziroma vsem, ki jih to področje zanima.
Kot udeleženec praktične kuharske delavnice boste
- dodatno praktično usposobljeni, prejete napotke, primere jedilnikov ter prilagojenih receptov pa boste enostavno uporabili v svoji praksi;
- pri pripravi obrokov upoštevali vse prepovedi uživanja določenih živil in omejitve glede prehrane pri dietnemu prehranjevanju otrok, mladostnikov, starostnikov ter bolnikov z alergijami ter obolenji;
- poznali najnovejša znanstvena spoznanja in strokovne novosti pri izbiri živil ter tehnoloških postopkih priprave dietne prehrane;
- v sodelovanju z vsemi sodelujočimi izmenjali izkušnje iz prakse ter našli odgovore na najbolj pereča vprašanja, ki se pojavljajo na področju priprave obrokov dietne prehrane – vprašanja nam pošljite vnaprej na naslov: [email protected].
TEORETIČNI UVOD:
- Zakaj otrok, bolnik, varovanec potrebuje dietno prehrano
- Kaj morate vedeti o obolenjih, kjer je potrebna dietna prehrana (alergije, celiakija, laktozna intoleranca, črevesna obolenja, diabetes …)
- Nova znanstvena spoznanja in strokovne novosti, ki vam bodo pomagala pri načrtovanju ustreznih jedilnikov ter pripravi dietnih jedi
- Katerim živilom se izogibati in kateri so ustrezni nadomestki, pregled ponudbe živil za dietno prehrano, kako prilagajati tehnike priprave hrane pri uporabi nadomestnih živil
- Kakšna so možna tveganja za kontaminacijo z alergenom in kako v HACCP sistemu opredeliti tveganja pri pripravi dietnih jedi
PRAKTIČNA KUHARSKA DELAVNICA:
- Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava jedi za posamezna obolenja)
- Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj