Vsakodnevno se soočate s tem, da vedno več otrok in mladostnikov, ki obiskujejo vaš vrtec ali šolo, iz medicinskih razlogov potrebuje prilagojeno prehrano v vsakodnevnem življenju, teh obolenj pa je vedno več tudi pri odraslih in ostarelih, ki so vključeni v občasno ali stalno oskrbo. Pri prehranski alergiji ali obolenjih je dieta z izključitvijo znanega alergena ali določenih sestavin najpomembnejši način zdravljenja. Zaradi kompleksnosti pristopa mora dietna obravnava potekati individualno, pri tem pa je poleg načrtovanja jedilnikov, pripadajočih receptov in izbire ustreznih živil pomembna tudi sama priprava dietnih obrokov.
Po dolgih letih se v vzgojno-izobraževalne zavode končno tudi uradno uvaja delovno mesto dietnega kuharja v osnovni šoli, tako morajo ti zaposleni kot enega od pogojev imeti opravljena izpopolnjevanja s področja priprave dietnih jed.
Zato je ključno, da:
- poznate teoretične osnove prehranskih alergij in obolenj, ki potrebujejo dietno prehrano in jih ustrezno prenesete v svojo vsakodnevno prakso;
- znate za posamezno alergijo pravilno izbrati »varna živila« in pri tem izvajati »varne« tehnološke postopke priprave dietne prehrane brez napak (nepravilna uporaba kuhinjskih pripomočkov, križanje poti priprave dietnih in ostalih obrokov, nepazljivost pri porcioniranju in transportu);
- znate ustrezne nadomestke za izločena živila pravilno uporabiti s prilagoditvijo tehnik priprave jedi, da je ta kljub omejitvam okusna in privlačna na pogled;
- veste, da morate kljub omejitvam v največji možni meri upoštevati smernice zdravega prehranjevanja;
- veste, kdaj lahko diete med seboj združite, brez nevarnosti, da bi posameznika prikrajšali za hranila ali celo silili v strožjo dieto.
Pri pravilni pripravi dietnih obrokov je najpomembnejša praksa! Udeležite se praktičnega izobraževanja in zadostite pogojem – z Andrejo Širca Čampa, strokovnjakinjo na področju dietne prehrane, organiziramo praktično izobraževanje.
NE SPREGLEJTE!
Udeleženci boste kuhali po popolnoma novih receptih za jedi, ki jih otroci, mladostniki, starostniki in bolniki z alergijami in obolenji obožujejo. Tako na izobraževanje vabimo tudi vse nekdanje udeležence naših kuharskih delavnic.
Komu je delavnica namenjena – Sodobna priprava | Dietni obroki?
Dietnim kuharjem, vodjem kuhinj, organizatorjem prehrane in ZHR v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za vzpostavitev in vodenje dietne prehrane, oziroma vsem, ki jih to področje zanima.
Kot udeleženec praktične kuharske delavnice boste:
- dodatno praktično usposobljeni, prejete napotke, primere jedilnikov ter receptur pa boste enostavno uporabili v svoji praksi;
- pri pripravi obrokov upoštevali vse prepovedi uživanja določenih živil in omejitve glede prehrane pri dietnemu prehranjevanju otrok, mladostnikov, starostnikov ter bolnikov z alergijami ter obolenji;
- poznali strokovne novosti pri izbiri živil ter tehnoloških postopkov priprave dietna prehrana;
- v sodelovanju z vsemi sodelujočimi izmenjali izkušnje iz prakse ter našli odgovore na najbolj pereča vprašanja, ki se pojavljajo na področju priprave obrokov dietne prehrane – vprašanja nam pošljite vnaprej na naslov: [email protected].
Vsebina kuharske delavnice:
TEORETIČNI UVOD:
- Zakaj dietna prehrana za otroke in mladostnike, varovance, bolnike in starostnike, ki potrebujejo spremenjen režim prehranjevanja
- Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja
- Najpogostejše obolenja, kjer je potrebna dietna prehrana (alergije, celiakija, laktozna intoleranca, črevesna obolenja, diabetes …)
- Katerim živilom se izogibati in kateri so ustrezni nadomestki, pregled ponudbe živil za dietno prehrano
- Dietna prehrana – Smernice (energijske vrednosti, mikro in makrohranila, raznolikost, domača lokalna hrana, spodbujanje zdrave prehrane pri zaposlenih in bolnikih)
- Praktično načrtovanje jedilnikov (splošnih in dietnih) s pomočjo računalniškega programa
PRAKTIČNA KUHARSKA DELAVNICA:
- Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava jedi za posamezna obolenja)
- Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj
Preverite še ostala izobraževanja iz – Vzgoja in izobraževanje. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.