Sončna elektrarna –  vse, kar morate vedeti kot njen uporabnik

Seminar
Avtorji:Matej Mirić

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Kraj izvedbe:Online (preko spleta)

 

Pojasnila in primeri iz prakse za vse, ki so že uporabniki sončnih elektrarn in vse, ki o tovrstni investiciji šele razmišljajo.

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

7. julija 2023 je bil sprejet Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki zadeva vse lastnike in upravljavce večjih obstoječih objektov s površino, ki presegajo 1700 m2 ,  in novozgrajenih objektov večjih od 1000 m2 . Z določanjem prednostnih območij za umeščanje sončne elektrarne na  strehe večjih objektov, utrjena parkirišča, območja okoli energetskih objektov, območja cestnih in železniških zemljišč, opuščena odlagališča in kamnolome zakon še dodatno spodbuja k izgradnji sončnih elektrarn.

Cilji Slovenije, sprejeti 2020, ne ustrezajo višjim energetskim in podnebnim ciljem ter ambicijam na ravni EU, zato bi naj delež obnovljivih virov energije (OVE), kjer prednjači ravno sončna energija, do leta 2030 tako povečali na 27%.

Uporabniki energije smo dejansko vedno bolj prisiljeni investirati v izgradnjo sončnih elektrarn; poleg zakonodaje nas k temu spodbujajo tudi možnost pridobitja subvencij, možnost lastne energetske samooskrbe in možnost nižjih stroškov energije.


Ključna vprašanja potencialnih uporabnikov se nanašajo na:

 • dobo vračanja investicije v sončnih elektrarnah,
 • življenjsko dobo sončne elektrarne (SE),
 • vzdrževanje SE,
 • požarno varnost SE,
 • prevzemanje viškov – ali bo lahko omrežje prevzelo viške iz SE,
 • gibanje cene električne energije v prihodnosti.

Z udeležbo na seminarju vam zagotavljamo: 

 • Razumevanje aktualnih zakonodajnih zahtev za obstoječe in potencialne investitorje oz. uporabnike sončne elektrarne;
 • Razumevanje na konkretnih primerih, koliko se vam investicija izplača in katere dejavnike je pri tem nujno treba upoštevati;
 • Pojasnila, s katerimi ukrepi naj kot uporabniki sami zagotovite varnost delovanja sončne elektrarne;
 • Odgovore na vprašanja.

Komu je seminar namenjen?

 • Tehničnim direktorjem, vodjem energetike, vodjem razvoja in osebam, ki ste odgovorne za rabo energije v podjetjih in institucijah.

Vsebina seminarja

 • Sončna elektrarna – osnove delovanja, oprema, prednosti in morebitna tveganja
 • Pogoji za izgradnjo in namestitev sončne elektrarne – dokumentacija, dovoljenja, soglasja, zahtevan tip objekta (naklon in velikost strehe, lega objekta,…)
 • Različne priključne sheme sončne elektrarne
 • Izračuni glede donosnosti – konkretni primeri
 • Pridobitev subvencij in podpor
 • Nova zakonodaja na področju OVE
 • Tehnične zahteve za priključitev sončne elektrarne v omrežje
 • Varnostni vidik – statika, požarna zaščita, zaščita pred strelo in prenapetostjo
 • Lastna poraba / hranilniki električne energije
 • Testiranje, servisiranje in vzdrževanje fotovoltaičnih sistemov
 • Življenjska doba sončne elektrarne in predvideni stroški vzdrževanja
 • Predstavitev izračunov na konkretnih primerih
 • Odgovori na vprašanja

O predavatelju

Matej Mirić

Po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike in ima končan MBA študij na šoli IEDC Bled. V obdobju 2008-2011 je delal v podjetju Korona engineering (projektantsko podjetje v energetskem sektorju), kjer je bil kot projektni in odgovorni  inženir odgovoren za izgradnjo in zagon prve črpalne hidroelektrarne Avče v Sloveniji.

Od 2011 do 2016  je kot projektni vodja projektov avtomatizacije procesov v farmaciji delal v podjetju TRAC d.o.o. Nato je v obdobju 2016-2021 delal v podjetju Litostroj Power; na začetku kot inženir integracije elektroenergetskih sistemov na hidroelektrarnah, kasneje pa kot vodja prodaje za področje Egipta. Od leta 2021 je direktor in solastnik podjetja Helium Projekti, ki se ukvarja s postavitvijo večjih sončnih elektrarn na ključ na industrijskih objektih.

V svoji karieri je Matej Mirić pridobil bogate izkušnje na različnih področjih, kot so: vodenje projektov, prodaja, nabava, projektiranje in zagon elektroenergetskih sistemov. Deloval je na slovenskem in mednarodnem področju, večinoma v energetskem sektorju, s poudarkom na obnovljivih virih.


  Preverite še ostala izobraževanja iz – Gradbeništvo in logistika. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

  IN-HOUSE izobraževanje

  Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
  >> Pošljite povpraševanje

  Avtorji

  Matej Mirić

  Matej Mirić je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike in ima končan MBA študij na šoli IEDC Bled. V obdobju 2008-2011 je delal v podjetju Korona engineering (projektantsko podjetje v energetskem sektorju), kjer je bil kot projektni in odgovorni  inženir odgovoren za izgradnjo in zagon prve črpalne hidroelektrarne Avče v Sloveniji. Od 2011 do 2016  je kot projektni vodja projektov avtomatizacije procesov v farmaciji delal v podjetju TRAC d.o.o. Nato je v obdobju 2016-2021 delal v podjetju Litostroj Power; na začetku kot inženir integracije elektroenergetskih sistemov na hidroelektrarnah, kasneje pa kot vodja prodaje za področje Egipta. Od leta 2021 je direktor in solastnik podjetja Helium Projekti, ki se ukvarja s postavitvijo večjih sončnih elektrarn na ključ na industrijskih objektih. V svoji karieri je Matej Mirić pridobil bogate izkušnje na različnih področjih, kot so: vodenje projektov, prodaja, nabava, projektiranje in zagon elektroenergetskih sistemov. Deloval je na slovenskem in mednarodnem področju, večinoma v energetskem sektorju, s poudarkom na obnovljivih virih.

  Splošni pogoji

  Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.