Vedno več ljudi potrebuje prilagojeno prehrano v vsakodnevnem življenju. S težavami načrtovanja varovalnih in »dietnih« jedilnikov, ustreznih receptur in postopkov priprave se srečuje vedno več organizatorjev prehrane v vrtcih, šolah, domovih, zavodih, zdraviliščih in hotelih. Načrtovanje in priprava tako varovalnih kot dietnih jedi je odgovorno in zahtevno delo, ki od vas terja nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje.
Organizatorjem prehrane, vodjem kuhinje in dietnim kuharjem, pomočnikom dietnega kuharja v javnih ustanovah (vzgojno-izobraževalnih zavodih, socialnih zavodih, domovih za ostarele, negovalnih bolnišnicah …) in prehranskih objektih (restavracijah, zdraviliščih, hotelskim ponudnikom …)
Zato vas vabimo, da v štirih modulih postopoma pridobite čim več novih informacij s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov in poglobite svoje znanje:
- spoznali pomen zapisa varovalnih jedilnikov kot osnove za izpeljavo in načrtovanje dietnih jedilnikov,
- znali energijsko in hranilno ovrednotiti varovalne in dietne jedilnike za posamezne skupine s pomočjo računalniških programov (OPKP, Prodi in drugih),
- spoznali pomen zapisanih in hranilno ovrednotenih receptur za pripravo varovalnih in dietnih jedi, kot osnove za primerno porcioniranje glede na starostno skupino in/ali dietne potrebe,
- znali organizirati varno pripravo dietnih obtokov v lastni kuhinji od skladiščenja dietnih živil, priprave dietnih obrokov v smislu preprečevanja navzkrižne kontaminacije in do postrežbe dietnih obrokov.