Ukrepi za preprečevanje bolnišničnih okužb

Enodnevni seminar

288,00  DDV ni vštet v ceno

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

NOVO za sanitarne inženirje in higienike v zdravstvenih ustanovah: preverjeni ukrepi za preprečitev bolnišničnih okužb!

Udeleženci prejmete 7 licenčnih točk v skladu s Pravilnikom o registru in licencah izvajalcev v dejavnosti zdravstvene ali babiške nege ter Pravilnikom o strokovnem nadzoru s svetovanjem v dejavnosti zdravstvene in babiške nege  (Uradni list RS, št. 3/2016)

Bolnišnične okužbe veljajo za enega večjih javno zdravstvenih problemov. Strokovni delavci v službah za obvladovanje in preprečevanje bolnišničnih okužb ste odgovorni za izvedbo zahtevnih nalog, kot so:

 • izolacijski ukrepi, pravilna uporaba osebne varovalne opreme, higiena rok;
 • epidemiološko spremljanje in ukrepanje v primeru okužbe/kolonizacije z večkratno odpornimi bakterijami;
 • ukrepanje in zaščita pri izvajanju gradbenih del/renovacij.

Odzvali smo se na vaše izzive. S pristojnima strokovnjakoma organiziramo praktičen seminar.

Komu je seminar namenjen?

Sanitarnim inženirjem, laboratorijskim tehnikom, higienikom in strokovnim delavcem v oddelkih za obvladovanje in preprečevanje bolnišničnih okužb

 

Zagotavljamo vam:

 • strokovna pojasnila glede pravilne izvedbe izolacijskih ukrepov in cepljenja, uporabe osebne varovalne opreme ter obravnave pacientov.
 • Rešitve, do katerih boste prišli skozi posvetovanje s kolegi iz stroke.
 • Odgovore na vaša specifična vprašanja. Že sedaj pričakujemo, da nam jih pošljete na: [email protected]
Kratek pregled vsebine:

 • Osnovni principi preprečevanja okužb in problematika večkratno odpornih bakterij
 • Čiščenje/razkuževanje
 • Pomen cepljenja zaposlenih in pacientov  pri preprečevanju okužb v zdravstvu
 • Pregled pravilnika o pitni vodi
 • Predstavitev programa preprečevanja legioneloz (kaj je legioneloza, kdaj je bolnišnična legioneloza, kriteriji za  določitev bolnikov s povečanim  tveganjem za nastanek legioneloze, preventiva in ukrepi)
 • Jemanje vzorcev za legionelo, transport, ukrepi
 • Gradnje-problem mrtvih vodov (diskusija)

 

Avtorji

Jernej Golob

Jernej Golob je zaključil diplomski študij sanitarnega inženirstva na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in se nato vpisal na podiplomski študij sanitarnega inženirstva, kjer trenutno v sodelovanju z raziskovalci Baylor univerze v Teksasu, USA, opravlja raziskovalno delo z naslovom Učinkovitost konvencionalnih in naravnih čistilnih sredstev na osnovi rastlinskih izvlečkov pri nadzoru bakterijske adhezije. Od 13.9.2017 je zaposlen v UKC Maribor, kjer deluje na področju obvladovanja higiene čiščenja, zagotavljanja kakovosti pitnih in bazenskih voda, zagotavljanja ustrezne kakovosti zraka, ravnanja z odpadki, dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije ter sodeluje pri načrtovanju in izvedbi gradbenih obnovitvenih del.

Lea Knez

Lea Knez je po opravljeni diplomi na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2003 opravila specializacijo iz infektologije, in sicer v univerzitetni bolnišnici v Bergnu na Norveškem in v misijonski bolnišnici v Zambiji. Po opravljenem specialističnem izpitu leta 2010 je sedem let delala v Splošni bolnišnici Izola. Poleg kliničnega dela na področju splošne infektologije je skrbela za smotrno uporabo protimikrobnih zdravil v bolnišnici in vodila skupino za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Nadgradila je znanje iz higiene in tropske medicine na London School of Hygiene and Tropical Medicine ter študij zaključila z Diplomo iz tropske medicine in higiene (DTM&H). V letošnjem letu je prevzela vodenje Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Njeno primarno področje dela predstavljajo večkratno odporne gramnegativne bakterije.