Pitna voda ne sme vsebovati mikrobioloških, fizikalnih in kemičnih onesnaženj, ki bi ogrožala zdravje ljudi. Zato mora biti varnost in kakovost pitne vode zagotovljena v celotni verigi, od izvira in preko sistema javnega vodnega omrežja do končnega uporabnika – naj bodo to prebivalci ali proizvodna podjetja, ki v delovnih procesih uporabljajo pitno vodo. Še večja odgovornost je pri nosilcih živilske dejavnosti, kjer morate posebno pozornost nameniti spremljanju in zagotavljanju zdravstveno ustrezne pitne vode ter upoštevati vse zahteve živilske zakonodaje. Nadzor na obravnavanem področju izvajajo različne inšpekcijske službe, ki vedno pogosteje in natančneje nadzorujejo kakovost in varnost pitne vode po sistemu HACCP. |
TEORETIČNE OSNOVE
|
Kot odgovorna oseba za notranji nadzor pitne vode morate upoštevati področno zakonodajo, ravnati v skladu z dobrimi praksami ter biti seznanjeni z novostmi. Vse to boste izvedeli na strokovnem seminarju s praktično delavnico vzorčenja:
Kdo se mora udeležiti seminarja?
Namenjen je zaposlenim v komunalnih podjetjih, pridelovalnim in predelovalnih podjetjem v živilski industriji, zaposlenim v gostinski dejavnosti, osebju v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, organizatorjem prehrane ter zdravstveno-higienskega režima in vodjem kuhinj v vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za sistem vodenja zdravstvene ustreznosti pitne vode, odgovornim osebam za vzpostavitev in vzdrževanje sistema HACCP oziroma vse, ki jih to področje zanima.
Pridružite se nam, da boste:
- natančno poznali zakonske zahteve in izvajali vse postopke zagotavljanja varnosti in kakovosti pitne vode ter ostalih spremljajočih aktivnosti (preventivni in korektivni ukrepi, čiščenje, usposobljenost zaposlenih, vodenje dokumentacije …);
- pravilno upoštevali določila sistema HACCP za pitno vodo, smernic za varno delo z živili ter temeljev dobre higienske prakse v vseh fazah zagotavljanja zdravstveno ustrezne pitne vode;
- pripravili in ustrezno izvajali Načrt oskrbe s pitno vodo v izrednih razmerah;
- strokovne novosti in aktualne pristope usposabljanja zaposlenih enostavno uvedli v prakso vašega ponudnika pitne vode ali živilsko-prehranskega podjetja.
Odgovorili bomo na VAŠA konkretna vprašanja. Pošljite jih že pred seminarjem na naslov: [email protected].
Program:
- Nacionalni in evropski pravni predpisi, ki urejajo varnost in kakovost pitne vode
- Direktiva (EU) 2020/2184 evropskega parlamenta in sveta z dne 16. 12. 2020 o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi
- Odgovornost ponudnika pitne vode
- Dejavniki varnosti procesa oskrbe
- Notranji nadzor za zagotavljanje varnosti pitne vode po sistemu HACCP
- Odgovornost živilsko-prehranskega podjetja in obrata javne prehrane
- Notranji nadzor po sistemu HACCP
- Načrt oskrbe s pitno vodo v izrednih razmerah
- Preventivni ukrepi in vzorčenje
- Kako pravilno izvajati vzorčenje pitne vode
- Pravilno ukrepanje v primeru neskladnosti
- Načrt obveščanja uporabnikov pitne vode