fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Vse, kar morate vedeti o biocidnih proizvodih

Seminar
Ura: –

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Biocidi so posebna skupina kemikalij, ki so namenjeni uničevanju, odvračanju ali nevtralizaciji škodljivih organizmov ter preprečevanju njihovega delovanja.

Za biocide veljajo posebna pravila označevanja in dajanja na trg. Predpisi so trenutno v tranzicijskem obdobju, saj za različne biocide v različnih fazah veljajo različni predpisi. V določenih primerih uporabljamo Zakon o biocidnih proizvodih (Ur.list RS, št. 61/2006, 77/11 in 25/14), v določenih pa Uredbo o biocidnih proizvodih (EU-Biocidal Products Regulation).

Od 1. septembra 2015 veljajo novosti v zvezi z dobavo biocidov na evropskem trgu (95. člen Uredbe). Od 1. 9. 2015 tako ni dovoljena dostopnost na trgu biocidnim proizvodom, če dobavitelj aktivne snovi ali proizvoda ni vključen na Seznam dobaviteljev iz 95. člena Uredbe o biocidnih proizvodih.

Ustrezen pristop k obravnavi biocidnih proizvodov je ključen, saj je od tega odvisna usoda proizvodov na trgu. V praksi so napake zaradi nerazumevanja zakonodaje zelo pogoste, zaradi česar morajo proizvajalci in dobavitelji biocidne proizvode umakniti s trga. Nepravilno označevanje in pakiranje biocidov pa povzroča njihovo nevarno uporabo. Zato organiziramo praktičen seminar za proizvajalce, dobavitelje, distributerje in uporabnike biocidnih proizvodov.

KOMU JE SEMINAR NAMENJEN?

Svetovalcem za kemikalije in ADR, tehnologom, pooblaščencem za okolje, odgovornim osebam za ravnanje s kemikalijami in odpadki, komercialistom, strokovnim sodelavcem, direktorjem in vsem, ki proizvajate, uvažate ali uporabljate biocidne proizvode.

Koristi seminarja:

 • razumeli boste aktualno zakonodajo, ki velja za proizvajalce, dobavitelje in uporabnike biocidov;
 • kot proizvajalci boste biocide ustrezno označili, priglasili in avtorizirali ter pravilno skladiščili,
 • kot uporabniki boste z biocidi varno ravnali;
 • pridobili boste vsa potrebna dovoljenja za dajanje biocidov v promet ter uredili vse potrebno za njihov prevoz in izvoz;
 • prejmete strokovne odgovore na vprašanja. Že sedaj jih pošljite na: [email protected].

Kratka vsebina seminarja

 • Kaj so biocidi in kako jih prepoznamo
 • Kaj so tretirani proizvodi
 • Pregled postopkov glede biocidov: priglasitev, avtorizacija,…
 • Lokalni postopki (poudarek na priglasitvi): v katerih primerih so uporabni
 • Resnica o 95. členu biocidne Uredbe
 • Evropski postopki: avtorizacija – kdaj, kako, zakaj in koliko (približno) vse skupaj stane (konkretne izkušnje)
 • Konkretni primeri iz prakse
 • Diskusija in vprašanja poslušalcev

Avtorji

Bojan Buinac

Direktor in lastnik podjetja Bens Consulting. Ukvarja se predvsem s pravnim vidikom poslovanja s kemikalijami. Odgovoren je za to, da je že leta 2006 začel delovati Chemius — prvo spletno orodje na svetu za izdelavo, vzdrževanje in distribucijo dokumentacije za kemikalije. Področje razvrščanja in označevanja kemikalij, REACH ter biocidov je predaval na številnih seminarjih v Sloveniji, kot tudi v tujini.

mag. Mark Stanojević

Mark Stanojevićmag. Mark Stanojević, univ. dipl. kem., se že več kot 15 let ukvarja s kemijsko regulativo. Kot direktor podjetja BiSafe d.o.o. pomaga podjetjem pri implementaciji kemijske zakonodaje. Specialistično področje njegovega dela je implementacija Uredbe REACH in Uredbe o biocidnih proizvodih v prakso. Hkrati je vodja raziskovalne skupina Kemijska varnost, ki se ukvarja z raziskovanjem vpliva kemikalij na človeka in okolje. Projekti, ki jih izvaja raziskovalna skupina z državo, drugimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom, omogoča prenos znanj in izkušenj med deležniki. Kot višji predavatelj na Visoki šoli za storitve predava kozmetično zakonodajo, kot vabljen predavatelj pa že vrsto let predava na seminarjih in delavnicah s področja nevarnih kemikalij, tako doma kot tudi v tujini.