Pooblaščena oseba za zaščito prijaviteljev
Usposobljena oseba – zaupnik za prejem in obravnavo notranjih prijav po ZZPri (za zaščito žvižgačev)
790,00  DDV ni vštet v ceno Dodaj v košarico

Usposobljena oseba – zaupnik za prejem in obravnavo notranjih prijav po ZZPri (za zaščito žvižgačev)

Izobraževalni program
Predavatelji:Boštjan Trstenjak

790,00  DDV ni vštet v ceno

Datum izvedbe: 6. - 13. 4. 2023
Kraj izvedbe:Kombinacija: vaš računalnik (Zoom) in na lokaciji – Ljubljana, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič

Nov izobraževalni program je namenjen usposabljanju zaupnikov, ki bodo v podjetjih/organizacijah skrbeli za zaščito prijaviteljev (žvižgačev), za nemoten potek internih in zunanjih prijav, v skladu z novim Zakonom o zaščiti prijaviteljev (ZZPri).

Število udeležencev:
Posebne ugodnosti:
 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20

Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.


Usposobljena oseba – zaupnik za prejem in obravnavo notranjih prijav po ZZPri (za zaščito žvižgačev)

Zakon o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev) določa vzpostavitev notranjih in zunanjih poti za prijavo kršitev predpisov ter imenovanje zaupnika za zaščito prijaviteljev


Zakon o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev) z namenom zaščite javnega interesa celovito ureja področje varstva prijaviteljev kršitev. Uporaba zakona se nanaša na področje uporabe Direktive 2019/1937/EU o zaščiti oseb (žvižgačev).

Prvi del zakona določa obveznost vzpostavitve prijavnih poti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju z več kot 50 zaposlenimi. Gre za preko 2500 zavezancev za vzpostavitev notranje prijavne poti, medtem, ko bo zunanje prijave obravnavalo 24 nadzornih državnih organov v okviru svoje stvarne pristojnosti in drugi del, ki določa prepoved povračilnih ukrepov ter ureja zaščitne ukrepe za pomoč prijaviteljem. Prijavitelji (žvižgači), ki bodo prijavili kršitve predpisov, bodo deležni zaščite pred razkritjem njihove identitete, pa tudi zaščite v primeru povračilnih ukrepov.

Z Zakonom o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev) se vzpostavljajo sistemski mehanizmi za prijavo kršitve in zaščite prijaviteljev (žvižgačev), v zakonu so natančno opredeljene obveznosti delodajalcev ter možnosti prijaviteljev.

Za vas smo pripravili praktični izobraževalni program, kjer se boste v prvem delu seznanili z osnovnimi zahtevami zakonodaje, na drugi delavnici pa boste na konkretnih primerih izdelali primer notranje poti za prijavo, pripravili primer notranjega akta ter vso potrebno dokumentacijo (opozorili bomo tudi na roke za poročanje).

Kdo so zavezanci po ZZPri in v kakšnem roku je treba izvesti ukrepe?
Zavezanci so delodajalci s 50 in več zaposlenimi ter delodajalci z določenih področij z najmanj 10 zaposlenimi ter v ZZPri določeni državni organi in samoupravne lokalne skupnosti (»zavezanci«).

Delodajalci v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo 250 ali več delavcev, in zavezanci v javnem sektorju, morajo urediti postopek notranje prijave v 90 dneh od uveljavitve zakona to je najkasneje do 23. maja 2023.

Zavezanci v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo manj kot 250 delavcev, pa do 17. decembra 2023.

Zavezanci morajo sprejeti ukrepe za zaščito prijaviteljev, ki so podrobneje določeni v zakonu, in vzpostaviti postopek notranje prijave.


Kaj boste pridobili z izobraževanjem?

Kot usposobljena oseba – zaupnik za zaščito prijaviteljev (žvižgačev) boste:

 • pravilno in učinkovito organizirali postopek interne prijave v podjetju/organizaciji,
 • izvedli zapletene postopke priprave prijavnih poti in dokumentacije, ki je ob tem potrebna,
 • pregledali ključne elemente pravilnika – notranjega akta, da bo skladen z zahtevami ZZPri,
 • spoznali vloge in osebnostne lastnosti zaupnika v ciklu celotnega procesa prijave (sprejem, zapis, nadaljnje ukrepanje)
 • na osnovi praktičnih primerov ter z izmenjavo izkušenj prenesli dobro prakso v svoje podjetje/organizacijo.

Poleg tega še:

 • Dobili boste odgovore na mnoga vprašanja, ki se vam že zdaj porajajo. Pošljete jih lahko že pred pričetkom programa na naslov: [email protected]
 • Pridobitev certifikata Forum Akademije o opravljenem usposabljanju: Usposobljena oseba – zaupnik za prejem in obravnavo notranjih prijav po ZZPri.

bostjan-trstenjakPredavatelj

Boštjan Trstenjak

Več kot 30 let izkušenj v gospodarstvu. Večino svoje poslovne poti je delo opravljal na področju obvladovanja tveganja prevar in nadzora. Zadnjih 12 let je vodil posebno skupino usposobljenih preiskovalcev in nadzornikov, ki so bili zadolženi za področja prodaje, logistike in nabave.

Poleg glavnega dela ga je samoiniciativnost, želja po osebnem razvoju in vključevanje na druga poslovna področja, pripeljala do člana nadzornega sveta, člana revizijske komisije, predsednika sveta delavcev in pooblaščenca za korporativno integriteto v največji slovenski energetski družbi skupini Petrol. Zavezanost k visoki stopnji osebne integritete, poštenosti in transparentnosti ga vodijo tudi na samostojni poti.

Odločil se je, da v okviru delovanja svojega podjetja to prenaša in vpeljuje v druga podjetja preko svetovalnih in izobraževalnih storitev. Poleg izobraževanja na fakulteti za management je opravil vrsto drugih izobraževanj in pridobil znanja, veščine in kompetence na področju profesionalnega razvoja vodij, čustvene inteligence, managementa kriznih situacij, korporativnega upravljanja, upravljanja ISO standardov, varstva osebnih podatkov, informacijske varnosti, vodenja preiskav, preprečevanja prevar, goljufij in korupcije.


Program je namenjen

Direktorjem, vodjem oddelka. vodjem zavoda, računovodjem, vodjem financ, pooblaščencem za korporativno integriteto in/ali za skladnost poslovanja, vodilnim in vodstvenim delavcem, kadrovskim strokovnjakom, pravnikom in vsem, ki jih tovrstna vsebina zanima ali pa se z njo srečujejo pri svojem delu, ker že urejajo notranji nadzor poslovanja (tako v zasebnem kot v javnem sektorju).


Vsebina izobraževanja

Predavatelj: Boštjan Trstenjak

Ura: od 9.00 do 11.30

Online delavnica v živo


 • Zakon o zaščiti prijaviteljev
 • Ključne obveznosti zavezancev
 • Kdo so in zakaj so pomembni prijavitelji (žvižgači)
 • Ekonomsko poslovni učinki sporočanja nepravilnosti
 • Kako vzpostaviti notranjo pot za prijave
 • Zaščita prijavitelja (žvižgača)
 • Splošni akti
 • Zunanja prijava

ŠTUDIJSKO GRADIVO – dostop do portala e-Kadrovik in online priročnika Zakon o delovnih razmerjih v praksi

Predavatelj: Boštjan Trstenjak

Ura: od 9.00 do 11.30

Delavnica na lokaciji


 • Zaupnik – kdo je lahko zaupnik za prejem prijave
 • Prijava
 • Odziv na prijave
 • Vodenje postopka
 • Preiskovanje prijav
 • Ukrepanje
 • Poročanje
 • Reševanje primerov s presojo ustreznosti ravnanja zaupnika

Zakon o zaščiti prijaviteljev


Kako bo potekalo izobraževanje?

 • Delavnice trajajo do 3 pedagoške ure. Podrobno se boste spoznali s tematiko in odgovorili na vprašanja, ki se vam porajajo v praksi. Na vsaki delavnici boste prejeli tudi pripadajoče seminarsko gradivo.
 • Program je zasnovan interaktivno, tako, da udeleženci aktivno sodelujejo, postavljajo vprašanja in izmenjujejo izkušnje.
 • Dostop do portala e-Kadrovik – spletno stičišče za HR-ovce vsebuje zbirko in komentarje delovnopravnih predpisov, strokovne napotke priznanih slovenskih strokovnjakov, uporabno kadrovsko dokumentacijo, s takojšnjo možnostjo urejanja, up-to date novice in trende s HR področja in predvsem takojšnje strokovne odgovore in obrazložitve na vaša vprašanja.
 • Dostop do portala boste imeli še tri mesece po zaključenem programu, nato vam naročnino avtomatično podaljšamo, če ne želite biti več naročnik, nas o tem pisno obvestite na mail: [email protected].
 • Po zaključenem programu boste prejeli potrdilo/certifikat FA o opravljenem izobraževanju Usposobljena oseba – zaupnik za prejem in obravnavo notranjih prijav po ZZPri

Delo v spletni učilnici ter dostop kjerkoli in kadarkoli

 • Izobraževanje bo podprto s spletno učilnico, ki je vaš vir vseh informacij o poteku izobraževalnega programa.
 • V spletni učilnici se nahajajo obvestila, urniki in gradiva izobraževalnega programa. Zato predlagamo, da jo redno obiskujete.
 • Do spletne učilnice lahko dostopate kadarkoli preko svojega računalnika ali mobilnih naprav.
 • Dostop do spletne učilnice boste prejeli po elektronski pošti, nekaj dni pred pričetkom izobraževanj. Dostop do spletne učilnice boste imeli omogočen še šest mesecev od zaključka izobraževalnega programa.
 • Priporočamo vam, da nam ob prijavi posredujete vašo aktualno GSM številko za namene nujnih sporočil.

Kaj vam še lahko zagotovimo? 

Nov izobraževalni program je namenjen usposabljanju zaupnikov, ki bodo v podjetjih/organizacijah skrbeli za zaščito prijaviteljev (žvižgačev), za nemoten potek internih in zunanjih prijav, v skladu z novim Zakonom o zaščiti prijaviteljev (ZZPri).

V program je vključeno:

 • Praktično delo – priprava osnov za vzpostavitev notranje poti za prijavo
 • Številni vzorci v spletni učilnici in na portalu e-Kadrovik
 • Opomniki o pomembnih datumih za kadrovike in vodje
 • Usmeritve za učinkovito in olajšano delo v skladu z zakonodajo

Pridobite certifikat

Certifikat Forum Akademija
Po opravljenem izobraževanju udeleženci pridobijo certifikat Forum Akademije kot potrdilo o strokovni usposobljenosti v slovenskem in angleškem jeziku. Je dokazilo o pridobljeni neformalni izobrazbi, ki udeležencem služi kot dokaz o dodatno opravljenem neformalnem izobraževanju.

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Preverite še ostala izobraževanja iz – HRM, javni sektor, IT ali menedžment. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Predavatelji

Boštjan Trstenjak

Osebna in poslovna predstavitev:bostjan-trstenjak Pred ustanovitvijo podjetja PRO-INTEGRA leta 2021, sem več kot 30 let delal v gospodarstvu. Večino svoje poslovne poti sem opravljal delo na področju obvladovanja tveganja prevar in nadzora. Zadnjih 12 let vodil posebno skupino usposobljenih preiskovalcev in nadzornikov, ki so bili zadolženi za področja prodaje, logistike in nabave. Poleg glavnega dela me je samoiniciativnost, želja po osebnem razvoju in vključevanje na druga poslovna področja, pripeljala do člana nadzornega sveta, člana revizijske komisije, predsednika sveta delavcev in pooblaščenca za korporativno integriteto v največji slovenski energetski družbi skupini Petrol. Zavezanost k visoki stopnji osebne integritete, poštenosti in transparentnosti me vodijo tudi na samostojni poti. Zato sem se odločil, da v okviru delovanja svojega podjetja to prenašam in vpeljujem v druga podjetja preko svetovalnih in izobraževalnih storitev. Poleg izobraževanja na fakulteti za management, sem opravil vrsto drugih izobraževanj in pridobil znanja, veščine in kompetence na področju, profesionalnega razvoja vodij, čustvene inteligence, managementa kriznih situacij, korporativnega upravljanja, upravljanja ISO standardov, varstva osebnih podatkov, informacijske varnosti, vodenja preiskav, preprečevanja prevar, goljufij in korupcije

Splošni pogoji

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo programa. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča do deset delovnih dni pred izvedbo programa, v primeru kasnejše odjave vam kotizacijo zaračunamo v celoti. Lahko pa se programa udeleži drug udeleženec. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje.