Zaposlovanje tujcev – z vsemi vključenimi novostmi v letu 2023

Seminar
Avtorji:Janez Horvat

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Kraj izvedbe:Online (preko spleta)

Praktičen seminar in strokovni odgovori vam tudi po seminarju zagotavljajo pravilno obravnavo postopkov vezanih na zaposlitve tujcev.

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.


Aktualnih pravnih podlag na področju urejanja zaposlovanje tujcev je veliko. Vsi, ki zaposlujete tujce, morate poznati vsaj sedem različnih zakonov, ki tako ali drugače urejajo zaposlovanje tujcev.

V letošnjem letu je že bil sprejet Novi Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Bistvena novost, ki ZZSDT vnaša v slovenski pravni red glede zaposlovanje tujcev, ki prihajajo iz držav, ki niso članice EU / EGP / Švicarske konfederacije, je sprememba postopka pridobivanja dovoljenj za delo in prebivanje v Republiki Sloveniji.

15. 9. je bila v Uradnem listu objavljena ODREDBA o določitvi poklicev in dejavnosti, ki so nujni za odpravo in preprečitev posledic poplav in plazov in v katerih se lahko zaposlujejo tuji delavci. S to odredbo se določajo poklici, v katerih lahko delodajalci zaradi odprave in preprečitve posledic poplav in plazov zaposlujejo tuje delavce na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 95/23; v nadaljnjem besedilu: ZIUOPZP).

Zaradi kroničnega pomanjkanja delovne sile je zaposlovanje tujcev že tako pogosta rešitev. S strokovnjakom, ki se dnevno srečuje z vprašanji in problematiko podjetij, ki zaposlujejo tujce in sodeluje pri oblikovanju pravil in zakonodaje, smo zato za vas pripravili praktični online seminar.


Koristi, ki jih pridobite z udeležbo na seminarju

 • Praktični in uporabni odgovori na vsa odprta vprašanja glede predpisanih postopkov zaposlovanja tujcev (še posebej vse novosti iz Odredbe, sprejete v avgustu).
 • Opozorili vas bomo na sprejete zakonodajne novosti ter na najpogostejše napake in podali priporočila, kako jih odpraviti.
 • Prejeli boste pojasnila na vaša konkretna vprašanja na seminarju in tudi po njem. Vprašanja že sedaj pričakujemo na naslovu: [email protected], saj bomo le tako lahko seminar prilagodili natanko vašim potrebam.

Vsebina seminarja zaposlovanje tujcev

zaposlovanje-tujcev

 • Tujci iz bivše skupne države – podobnosti in razlike
 • Zaposlovanje državljanov BiH in Srbije
 • Zaposlovanje ostalih tujcev iz bivše skupne države in iz ostalih tretjih držav
 • Pregled ključnih sprememb Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-D, Ur. l. RS, št.: 42/2023) in sprememb Zakona o tujcih (ZTuj-2G, Ur. L. RS, št.: 48/23)
 • Začasni ukrepi na področju zaposlovanja tujih delavcev na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Ur. l. RS, št.: 95/2023)
 • Možnost zaposlovanja državljanov Ukrajine

Predavatelj

Janez Horvat

Je predstavnik ZRSZ Slovenije. Dnevno se srečuje z izzivi podjetij, ki zaposlujejo tujce iz različnih držav. Pozna težave podjetij pri izpolnjevanju obrazcev in zahteve za zaposlitev tujcev. Na seminarju vam bo predstavil primere iz prakse in podal veliko koristnih informacij.


Komu je seminar namenjen

Seminar je namenjen kadrovskim strokovnjakom, vodjem, računovodjem in vsem, ki zaposlujete tujce ter morate vse postopke izpeljati v skladu z zakonodajo, hkrati pa skrbeti za pravočasno izvedbo del in stroške poslovanja.


Kaj o izobraževanju menijo udeleženci prejšnjih izvedb?

»Najbolj sem bila zadovoljna z vsebino. Predavatelj je vsebino zelo dobro razložil.«, Jasna Tošić, SIJ Ravne

»Najbolj sem bila zadovoljno s podrobno razlago vsebine, obrazložitvijo konkretnih vprašanj na primerih iz prakse. Odlično!« Tina Pešić, SIJ Ravne

  Preverite še ostala izobraževanja iz – HRM. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

  Želite izvedeti še več? Preberite aktualni prispevekZaposlovanje tujcev.

  IN-HOUSE izobraževanje

  Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
  >> Pošljite povpraševanje

  Avtorji

  Janez Horvat

  Je predstavnik ZRSZ Slovenije. Dnevno se srečuje z izzivi podjetij, ki zaposlujejo tujce iz različnih držav. Pozna težave podjetij pri izpolnjevanju obrazcev in zahteve za zaposlitev tujcev. Na seminarju vam bo predstavil primere iz prakse in podal veliko koristnih informacij.

  Splošni pogoji

  Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.