Košarica

Novo za naročnike paketa OPTIMUM: e-obveščanje Preizkusite zdaj >>

[email protected] | 02 250 18 00

Odbor DZ potrdil predlog novele zakona o javnem naročanju

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je potrdil predlog novele zakona o javnem naročanju, s katero želi vlada implementirati odločitev ustavnega sodišča glede popravnih ukrepov.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo ureditev na področju sankcioniranja kršitev v zvezi z delovnim časom in počitkom, kot nesorazmerno pa ocenilo, da izključitveni razlogi v postopku preverjanja ponudbe niso enaki oz. sorazmerni s tistimi, ki veljajo kot razlogi za naknadni razdor že sklenjenih pogodb.

Poleg odprave ugotovljene protiustavnosti predlog zakona vsebuje še nekatere dopolnitve za večjo transparentnost in konkurenčnost postopkov javnega naročanja. To je namreč tudi ena od reform, h kateri se je Slovenija zavezala v okviru načrta za okrevanje in odpornost.

Predlagana novela tako na primer določa obveznost naročnika o predhodnem obveščanju ustreznih nadzornih organov o razlogih za uporabo postopka s pogajanji brez predhodne objave. Za kršitev te obveznosti je predlagan nov prekršek. Gre za enega izmed ukrepov, s katerim želi država zmanjšati število

Vir: https://www.rtvslo.si/slovenija/preberite-tudi/odbor-dz-prikimal-predlogu-novele-zakona-o-javnem-narocanju/656511