fbpx

Prijava v portal: 

Kdaj lahko delodajalec obdeluje občutljive osebne podatke kandidatov za zaposlitev oz. zaposlenih?

image_pdfimage_print

 Zavedati se moramo, da kot delodajalci nimamo pravne podlage za obdelovanje podatkov v zvezi z zdravstvenim stanjem zaposlenega. Izjema so invalidi – vodijo se evidence v zvezi s kategorijo invalidnosti in omejitvami, ki jih kot delodajalec moramo upoštevati pri zaposlovanju invalida (odločba invalidske komisije) – ne pa tudi samo naravo oz. vrsto bolezni (npr. ne smemo voditi podatka o tem, da ima nekdo poškodovano hrbtenico, ampak o tem, da mu moramo zagotoviti delo v pretežno sedečem položaju).

Glede obdelovanja tistih občutljivih osebnih podatkov, ki jih je kandidat oz. zaposleni javno objavil brez izrecne omejitve namena njihove uporabe, je treba upoštevati specialno omejitev iz ZDR, da lahko delodajalec obdeluje samo tiste osebne podatke, ki so potrebni za uresničevanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem, zato ni upravičen do nadaljnje obdelave npr. podatkov, ki jih je kandidat za zaposlitev objavil v svojem profilu na Facebooku, iz katerih se da razbrati  njegovo zdravstveno stanje, spolno usmerjenost, versko prepričanje … 

Pri presoji same privolitve ter pri obdelavi osebnih podatkov na njeni podlagi je potrebno spoštovanje načela sorazmernosti. Delodajalec tako lahko zbira zgolj in izključno tiste podatke, ki so potrebni za uresničevanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem.

 

Zasebnost in varovanje osebnih podatkov

 

Več o tej temi preberite v priročniku Zasebnost in varovanje osebnih podatkov

 
Dodaj odgovor