fbpx

Prijava v portal: 

Krivdna odškodninska odgovornost

image_pdfimage_print

 

Drugi pogoj krivdne odškodninske odgovornosti delodajalca je nastanek škode delavcu. V poštev pride tako materialna kot nematerialna škoda:

 

  • materialna škoda se pojavlja kot zmanjšanje premoženja delavca (npr. poškodovanje ali uničenje njegovih stvari) ali preprečitev povečanja premoženja delavca, t.i. izgubljeni dobiček (npr. manjša plača delavca zaradi nezmožnosti za delo, ki je posledica poškodbe) – škoda je enaka višini zmanjšanja premoženja oziroma izgubljenega dobička;
  • nematerialno škodo predstavljajo strah ter telesne in duševne bolečine, pri čemer se duševne bolečine priznavajo za zmanjšanje življenjskih aktivnosti, skaženost, razžalitev dobrega imena in časti, okrnitev svobode ali osebnostne pravice ter smrt bližnjega, v okviru telesnih bolečin pa sodna praksa priznava tudi odškodnino zaradi nevšečnosti pri zdravljenju – v vseh teh primerih se odmeri pravična denarna odškodnina, pri tem pa se upoštevajo individualne okoliščine primera, zlasti stopnja bolečin in strahu, njihovo trajanje ter pomen prizadete dobrine in namen odškodnine. 

 

Dodaj odgovor