fbpx

Prijava v portal: 

Neposredno trženje in osebni podatki

image_pdfimage_print

Torej, če je upravljavec navedene osebne podatke o posamezniku pridobil iz npr. javno objavljenega imenika ali ob opravljanju svoje registrirane dejavnosti, potem za uporabo teh podatkov predhodnega soglasja posameznika ne potrebuje.

Druge osebne podatke posameznika pa lahko za namen neposrednega trženja uporablja le, če mu je za te podatke in za ta namen posameznik svoje soglasje podal. Ali ima soglasje posameznika, mora dokazati upravljavec, zato je v praksi najenostavneje, da je tako soglasje podano pisno oziroma na način, iz katerega izhaja, da je soglasje dejansko od osebe, na katero se podatki nanašajo in da je iz soglasja mogoče ugotoviti, na katere osebne podatke se soglasje nanaša.

Sicer zakon izrecno zahteva pisno soglasje le za obdelavo občutljivih (zdravstvenih) podatkov o posamezniku za namen neposrednega trženja, katere pa mora posameznik tudi izrecno navesti.

Dolžnost upravljavca ob izvajanju neposrednega trženja

Upravljavec osebnih podatkov je ob vsakem izvajanju neposrednega trženja dolžan posameznika obvestiti o njegovi pravici do preklica uporabe njegovih osebnih podatkov za namen neposrednega trženja (tretji odstavek 73. člena). In kaj naj takšno obvestilo vsebuje?

Obvestilo mora vsebovati vsaj navedbo, na kakšen način naj posameznik zahtevo zaprepoved uporabe osebnih podatkov za namen neposrednega trženja vloži (pisno ali kako drugače).

Primer takšnega obvestila je lahko:

Če ne želite prejemati obvestil o naši ponudbi, vas obveščamo, da lahko kadar koli pisno zahtevate, da vaše osebne podatke trajno ali začasno prenehamo uporabljati za namen neposrednega trženja.

Prijazno je, da se posamezniku navede tudi točen naslov za vložitev zahteve. Po prejemu take zahteve je upravljavec dolžan v 15-ih dneh preprečiti uporabo osebnih podatkov za namen neposrednega trženja in o tem v nadaljnjih petih dneh pisno ali na drug dogovorjen način obvestiti posameznika, ki je to zahteval. Stroške v zvezi z zahtevo za prepoved uporabe osebnih podatkov za namen neposrednega trženja krije upravljavec.

Več o tej temi preberite v priročniku Zasebnost in varovanje osebnih podatkov

 

Dodaj odgovor