fbpx

Prijava v portal: 

Novosti glede minimalne plače od 1. 1. 2016 dalje

Kot novost, ki velja od 1. 1. 2016 dalje, pa je treba upoštevati, da je dodatno Zakon o dopolnitvi Zakona o minimalni plači (Uradni list RS, št. 92/2015) iz minimalne plače izvzel še tri dodatke za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, torej treh dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času, in sicer:

  • dodatek za nočno delo,
  • dodatek za delo v nedeljo ter
  • dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu.

Navedeno ureditev, da se v znesek minimalne plače ne šteje zneska prej navedenih treh dodatkov, se začne uporabljati za plačilo dela, opravljenega od 1. 1. 2016 dalje. Navedeno pomeni, da bodo zaposleni, ki prejemajo razliko do zneska minimalne plače in delo opravljajo tudi ponoči, v nedeljo ter na praznike in druge dela proste dneve po zakonu, za delo, opravljeno od 1. 1. 2016 dalje, prejemali poleg zneska minimalne plače tudi znesek zgoraj navedenih treh dodatkov.

Glede uskladitve višine zneska minimalne plače v skladu s 5. in 6. členom pa se višina minimalne plače od 1. 1. 2016 ne bo spremenila in ostaja tudi v letu 2016 na enaki višini, kot velja od 1. 1. 2015 dalje, to je 790,73 evra.

Kadrovsko delo v javnem sektorju po novem

 

Več o tej temi preberite v priročniku Kadrovsko delo v javnem sektorju po novem

Dodaj odgovor