fbpx

Prijava v portal: 

Obleči se za uspeh!

 

Pa res želimo biti človek, katerega podoba ne govori, je anonimna, brez sloga? Kjer delujemo apatično, brez moči in ustvarjalne energije.

Odgovor je seveda ne!

Sproščen in osebni poslovni stil je in bo oblačenje novega tisočletja, ki se ga pa moramo še naučiti.

Danes je nujno, da naša podoba govori o naših sposobnostih.

In oblikovanje osebnega prepoznavnega sloga naj bo cilj uspešne osebe!

Se zavedamo, da oblačilni slog odpira marsikatera vrata?                        

Vse preveč uspešno poslovnih ljudi da premalo pozornosti na svojo zunanjo podobo. V  podjetjih obstaja nenapisano pravilo, da s kostimom (dame) in strogo obleko (gospodje) nikoli ne moremo zgrešiti. Vendar obleči kostim, obleko ni dovolj.

Z obleko  projiciramo sebe v svet. Naša obleka pove: »Takšen sem.« Primerna podoba da moč in vpliv na potek in rezultat poslovnega srečanja. Pa to še ni vse. Obleči bi se morali tako, da nam tudi obleka dvigne samozavest, da smo zadovoljni sami s sabo, da suvereno, samozavestno nastopimo in delujemo v našem in tujem delovnem okolju.

Slog oblačenja mora biti prilagojen tudi različnim poslovnim ritualom. Zato moramo najprej poznati nekaj pravil kulture oblačenja v poslovnem svetu. Temu pravimo dress code. Američani imajo za uporabo teh načel odlično metaforo «dress for success«. In če obstajajo napisana in nenapisana pravila, bodimo za njih hvaležni. Ta nikakor ne omejujejo, le vodijo v vesolju poslovne oblačilne kulture. Prav je, da pravila spoštujemo, ker s svojo podobo izrazimo spoštovanje do dogodka, gostitelja, podjetja, do nas samih.

Šele, ko dobro poznamo pravila, lahko našo podobo pravilno nadgradimo in razvijemo naš lastni, originalni stil, ki bo govoril tisto, kar želimo, lahko bo izražal tudi naše osebne lastnosti. V tem primeru bo podoba celovita.

V tem prispevku ne bomo govorili o pravilih in nivojih oblačenja. Ta pravila verjetno že poznate ali ste vsaj slišali za njih. Govorili bomo o vsem tistem, kar je najpomembneje, da razvijemo uspešen, individualni slog oblačenja.

 

Sodobna orodja vodenja

 

Več o tej temi preberite v priročniku Sodobna orodja vodenja

 
Dodaj odgovor