fbpx

Prijava v portal: 

Obračun bonitete za uporabo službenega vozila v privatne namene

V primeru, da zaposlen uporablja službeno vozilo v privatne namene se mu mora obračunati boniteta, ki znaša 1,5 odstotek nabavne vrednosti vozila. Boniteta se prišteje vsak mesec k bruto plači zaposlenega. Višina vrednosti bonitete se spreminja vsako leto uporabe. V primeru, da delodajalec zagotovi gorivo tudi za privatno uporabo službenega vozila je višina bonitete 1,875 odstotek od nabavne vrednosti. V primeru, da zaposlen v privatne namene mesečno prevozi manj kot 500 km, se osnova za obračun bonitete zmanjša za 50 %.

Nabavna vrednost osnove za obračun se znižuje:

 

  • v drugem, tretjem in četrtem letu zniža vsako leto za 15 odstotkov,
  • v petem, šestem, sedmem in osmem letu se zniža za vsako leto za 10 odstotkov in
  • od devetega leta naprej je osnova za obračun bonitete 10 odstotkov nabavna vrednost osebnega avtomobila.

 

Primer:

Nabavna vrednost avtomobila je 18.300 evrov z vključenim DDV. Zaposlen si gorivo za avtomobil zagotavlja sam. 

Izračun vrednost bonitete za prvo leto = 18.300 evrov x 1,5 % =274,50 evrov.

Izračun vrednosti bonitete za drugo leto = 18.300 evrov x 0,75 = 13.725 evrov x 1,5 % = 205,88 evrov.

Tako bi se obračun ponavljal vsa naslednja leta in od devetega leta bi bila osnova 1.830 evrov x 1,5 % = 27,45 evrov (vrednost bonitete).

 

Vinjeta je nalepka, ki dokazuje, da je bila za neko vozilo plačana cestnina za uporabo cestninske steze za določen čas. Vinjete se izdajajo za različne cestninske razrede in za obdobja teden dni, pol leta ali vse leto.

Zaposlenemu se povrne strošek vinjete, če ga delodajalec napoti na službeno pot, kjer je obvezna uporaba vinjete. Nakup vinjete, ki je vezan na vozilo, je strošek delodajalca in že vključen v boniteto, ki se jo delojemalcu mesečno obračunava pri njegovi bruto plači.

Zaposlenemu, ki se obračuna boniteta 1,5 odstotka od nabavne vrednosti se mu povrnejo tudi neobdavčeno stroški prevoza na delo in iz dela. To ne velja za tiste, ki imajo višjo boniteto v vrednosti 1,875 odstotka.

Dodaj odgovor