fbpx

Prijava v portal: 

Odbitki DDV

 

Nedovoljeni odbitki vstopnega DDV pri reprezentanci in pogostitvah

Poleg nabav osebnih avtomobilov, jaht, čolnov, zrakoplovov si ne smemo odbijati DDV od stroškov reprezentance in stroškov prehrane.

Primer: Med stroške reprezentance se šteje samo stroške, ki nastanejo pri POGOSTITVAH in ZABAVAH v primerih poslovnih in družabnih stikov. Vrednost računa skupaj z vračunanim DDV je, na primer, 6.000 evrov. Prejemnik računa si ne sme odbijati DDV v vrednoti 1.000 evrov in mora celotno vrednost računa knjižiti med stroške reprezentance. Prav tako se med stroške reprezentance uvrščajo poslovna darila, ki jih namenimo poslovnim partnerjem. Vstopnega DDV si ne smemo odbiti in z vidika Zakona o davku od dohodka pravnih oseb so stroški priznani le 50 odstotkov.

Primer: Pogostimo zaposlene in jim damo simbolična darila ob koncu poslovnega leta ali ob kakšnih drugih priložnostih. Prav tako ne smemo odbijati vstopnega DDV. Z vidika Zakona o davku od dohodka pravnih oseb nam stroški niso priznani. Vrednost računa je, na primer,  12.000 evrov s vključenim 20-odstotnim DDV. Celotna  vrednost računa je strošek za naročnika, ne sme se ji odbijati vstopnega DDV v vrednosti 2.000 evrov.

 

Dodaj odgovor