fbpx

Prijava v portal: 

Postati zavezanec za DDV – zakonska obveza ali prostovoljni vstop v sistem DDV

Kdaj se odločiti za prostovoljni vstop v sistem DDV? Odgovor je takrat, ko delamo v večini primerov z davčnimi zavezanci za DDV, ko ocenjujemo, da bomo imeli veliko prejetih računov za nakup opredmetenih in neopredmetenih osnovnih sredstev, materiala in storitev ter lahko od države plačan DDV prejmemo nazaj. Na FURS-u je bolj poostren nadzor, kot v preteklosti, zato lahko zahtevajo dodatno dokumentacijo (predpogodbe, pogodbe, poslovni načrti ipd.) in razlog za prostovoljni vstop v sistem DDV.

Prav tako je mnogokrat pogoj, da podjetja vstopijo v sistem DDV, če poslujejo s tujimi poslovnimi partnerji (predvsem iz držav članic EU) in tako postanejo slovenska podjetja in podjetniki del evropskega sistema DDV. To pomeni, da so podjetja in podjetniki v VIES sistemu in tujci lahko najdejo podjetja in podjetnike in preverijo ali obstajajo in imajo identifikacijske številke. To pomeni zanesljivost in resnost poslovanja in delovanja.

V prvem poslovnem letu je vsak mesečni davčni zavezanec. V primeru, da se ne preseže letni obdavčljiv promet nad 210.000 evrov FURS avtomatično razporedi podjetje ali podjetnika v trimesečnega zavezanca za DDV. Razen, če posluje z državami EU. V tem primeru ostane mesečni zavezanec za DDV.

Dodaj odgovor