fbpx

Prijava v portal: 

Pravilna postavitev pisalne mize v prostoru

 

Prvo zlato pravilo

Ko sedete za mizo, morate videti vrata. Če je vrat več, imejte na očeh tista, ki se bolj uporabljajo. Če vrat ne vidite, boste vedno znova presenečeni, ko bodo vstopili ljudje. Nasvet: obrnite delovne mize tako, da so vse osebe s hrbti obrnjene proti steni.

Drugo zlato pravilo

Svojo mizo postavite tako daleč v prostor, da imate pred seboj kar se da največ sobe. To je kontrolni položaj, t. i. položaj moči. Če imate nadzor, imate več moči. Ker se zavedate okolja, hitro opazite vse spremembe v prostoru. zato se lahko hitro odzivate. Najboljši položaj je diagonalno proti vratom. Za vami naj bo stena, pred mizo pa prazen prostor.

Računalnik/zaslon

Z ergonomsko ureditvijo računalniškega delovnega mesta poskušamo delo čim bolj prilagoditi človekovim telesnim in duševnim lastnostim ter zmanjšati oz. preprečiti morebitne škodljive učinke za zdravje. Velik vpliv pri tem imajo tudi zasloni. Zaslon je pravzaprav edina prava povezava med računalnikom in uporabnikom. Je edini del računalniške opreme, ki je neposredno povezan z uporabnikom in vpliva na njegovo počutje. 

Zaslon naj bo naravnost pred nami, oddaljen za dolžino roke, in sicer v višini oči (zgornja vrstica besedila mora biti v višini oči, tako bodo ramena bolj sproščena, oči pa bodo večkrat mežikale in se tako vlažile).

Lastnosti dobrega zaslona:

 

  • nastavljiv naj bo po višini in nagibu,
  • premičen naj bo v vodoravni in navpični smeri ter vrtljiv okrog navpične in vodoravne osi,
  • njegovo ohišje naj bo barvno usklajeno z drugimi elementi delovnega okolja,
  • ima naj visoko grafično ločljivost,
  • zadovoljevati mora predpisane standarde in priporočila.

 

Pravilna namestitev zaslona:

 

  • Odboji na zaslonu morajo biti kar najmanjši. To pomeni, da zaslon naj ne bo usmerjen pravokotno na uporabnikov pogled. Če na zaslonu vidimo svoj odsev, to pomeni, da se svetloba odbija od njega. V tem primeru z zastori omejimo dostop zunanje svetlobe.
  • Kontrast med sliko na zaslonu in okolico naj ne bo prevelik. Nameščen naj bo tako, da pogled na zaslon ne motijo drugi predmeti in barvni kontrasti v prostoru. Zaslon ne sme biti osvetljen bolj, kot so drugi predmeti (če je presvetel, lahko izniči nastavitev kontrasta in srednjo svetlobo).
  • Najboljše so črne črke na belem ozadju.
  • Pomembni sta tudi velikost in upodobitev predstavljenih znakov na zaslonu. Velikost znakov in slike je nastavljiva pri vsakem uporabniškem programu posebej. Nastavimo jo tako, da ustreza našim očem.

 

Zaslon zaseda precejšen del mize,. Nameščen naj bo v višini oči. Oddaljenost od oči do zaslona mora biti najmanj 60 centimetrov. Pri tej razdalji se oči naprezajo najmanj. Pomemben je tudi dovolj velik kontrast med ozadjem in besedilom. Najbolje je, da uporabljamo temne črke na svetlem ozadju in ne obratno. 
 
Pomemben je tudi naklon zaslona. Spomnimo se, kako beremo časopis: nagnemo ga z vrhom od sebe. Zaslona nikakor ne nagibamo k sebi. Če se zalotimo, da poskušamo s takim položajem izboljšati ločljivost, se na zaslonu najbrž pojavljajo odbleski. V tem primeru je treba obrniti zaslon stran od vira svetlobe, v najslabšem primeru pa celo spremeniti položaj mize v prostoru. Če ne spremenimo naklona zaslona, se bomo morali slej ko prej soočiti z bolečinami v vratu
Dodaj odgovor