9.00 – 9.10 | Uvodni pozdravMihaela Mravlje, direktorica, Forum Media |
9.10 – 9.40 | Kaj prinaša nova Uredba o pitni vodi?Martin Kavka |
9.45 – 10. 15 | Nova Navodila za izdelavo načrta preprečevanja legioneloz v praksiBonia Miljavac, dr. med. spec. higiene, NIJZ |
10.20 – 10.50 | Kultura varnosti pitne vodedr. Mojca Jevšnik, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani |
10.55 – 11.25 | Učinkovit in prilagodljiv sistem obveščanja uporabnikov ter projekt VodkoIrena Sušelj Šajn, KOVOD |
11.30 – 12.30 | Odmor, čas za mreženje |
12.30 – 13.00 | Je kemično mehčana pitna voda varna?dr. Gregor Jereb, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani |
13.00 – 13.20 | Kratek odmor |
13.20 – 13.50 | Površinske vode še kako vplivajo na ekologijo podzemnihdoc. Igor Zelnik, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani |
13.55 – 14.30 | Varnostni načrt (water safety plan) na podlagi Uredbe in podpora preko računalniške aplikacijedoc. dr. Primož Banovec, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani |
14.30 | Zaključek, čas za pogovor |
Uredba o pitni vodi (Uradni list RS, št. 61/23) je začela veljati 17. 6. 2023, v skladu z Direktivo EU 2020/2184 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2020 o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi (UL L št. 435 z dne 13. 12. 2020), pa določa zahteve, ki jih mora izpolnjevati pitna voda z namenom varovanja zdravja ljudi pred škodljivimi učinki zaradi onesnaženja pitne vode, z zagotavljanjem, da je zdravstveno ustrezna in skladna. Uredba določa tudi spremljanje izpolnjevanja zahtev za pitno vodo, obveznosti upravljavca vodovoda, postopek za izdajo dovoljenj za odstopanja od mejnih vrednosti kemijskih parametrov, oceno ravni vodnih izgub, ukrepe za izboljšanje dostopa do pitne vode in pristojna organa za izvajanje nadzora nad izvajanjem te uredbe.
Načrt preprečevanja legioneloz je namenjen preprečevanju razmnoževanja legionel (bakterij Legionella spp.). Načrt temelji na ugotovitvah pregleda značilnosti objekta, pri katerem se opredeli dejavnike tveganja za razmnoževanje legionel in pregleda namembnosti objekta, s pomočjo katerega opredelimo dejavnike tveganja za pojav legioneloz pri ljudeh. Tako so strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili nova in posodobljena Navodila za izdelavo načrta preprečevanja legioneloz.
Voda kot živilo je zaradi nepredvidljivih razmer vedno bolj dragoceno živilo. Kultura varnosti pitne vode je koncept, ki se nanaša na organizacijski pristop in vrednote, ki jih javni ali zasebni ponudniki pitne vode ter vsi, ki pitno vodo uporabljajo v delovnih procesih, sprejemajo za zagotavljanje varnosti in kakovosti pitne vode za prebivalce. Ta kultura je ključnega pomena za zagotavljanje, da pitna voda izpolnjuje najvišje standarde glede varnosti in zdravja ljudi ter okolijskih standardov. Uredba o higieni živil (Uredba Komisije EU, 2021/382) je določila zahteve glede obvladovanja varnosti živil, kjer je na novo opredelila kulturo varnosti hrane, kamor kot živilo spada tudi pitna voda.
Še tako dobro vzpostavljen sistem zagotavljanja kakovostne pitne vode brez dobrega sistema obveščanja uporabnikov ni učinkovit. Vzpostavitev sistema vam zapovedujejo tudi predpisi, preko njega uporabnike obveščate o vseh ukrepih. Da pa je sodelovanje z uporabniki dobro, je o zavedanju, kaj vse je potrebno, da skozi pipo priteče voda, in ohranjanja vodnih virov, treba učiti že najmlajše. Preko projekta Vodko v podjetju KOVOD zelo aktivno sodelujejo z vrtci in šolami ter izvajajo dejavnosti, v katerih sodelujejo tudi zaposleni. Tako izvajajo Vodkov zabavni dan, pripravljena je tudi spletna stran …
Za mehčanje pitne vode se uporablja različne tehnike, ki so lahko kemične ali fizikalne. Uporaba fosfatov je razširjena tehnika mehčanja pitne vode. Dodajanje fosfatov v vodo neposredno ne vpliva na njeno trdoto, preprečuje pa rast kalcita in s tem v veliki meri prepreči nalaganje kotlovca na stene naprav in cevi za pitno vodo. Ali ima in kako bi lahko imela voda, ki je kemično mehčana, vpliv na zdravje uporabnikov?
Kakovost površinskih voda lahko močno vpliva na kakovost podzemne vode. Površinske vode so neposredno povezane z vodonosniki, na te prenašajo onesnaženja na različne načine: zaradi uporabe onesnaževal, kot posledica močnega deževja, geoloških značilnosti, vpliva človeških dejavnosti, kot so industrija, kmetijstvo, rudarstvo, odpadne vode in nepravilno odstranjevanje odpadkov Zaradi tega je pomembno vzdrževati visoko kakovost površinskih voda, da se prepreči onesnaženje podzemne vode. Nadzor onesnaževanja, učinkovito ravnanje z odpadki, uporaba trajnostnih kmetijskih praks ter ohranjanje ekosistemov in obrežnih območij vodnih teles so nekateri načini, kako ohraniti čistost in kakovost tako površinskih kot tudi podzemnih voda.
Po 13. členu Uredbe o pitni vodi (Uradni list RS, št. 61/23) je upravljavec vodovoda dolžan za vsak sistem za oskrbo s pitno vodo izdelati in izvajati varnostni načrt v skladu z navodili za izdelavo varnostnega načrta. Rok za izdelavo je sicer do 1. januarja 2029, njegova priprava pa je odgovorna in obsežna naloga. Njegovo pripravo in izvajanje ter redno posodabljanje pa je lahko olajšano z digitalnimi orodji.
Obiščite našo spletno stran: www.forum-media.si
Forum Media, strokovne informacije in izobraževanja d.o.o.
Prešernova ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
+386 2 250 18 00
[email protected]
Delovni čas
Ponedeljek–četrtek: 8:00–16:00
Petek: 8:00–15:00
Ta stran uporablja piškotke, da bi vam zagotovila najboljšo možno uporabniško izkušnjo!
Nastavitve zasebnosti
Privolitev
Ta stran uporablja piškotke, da bi vam zagotovila najboljšo možno uporabniško izkušnjo!. Kateri piškotki in skripte so uporabi in kako vplivajo na vaš obisk je opisano na levi. Svoje nastavitve lahko spremenite kadarkoli. Vaša izbira ne bo vplivala na vaš obisk.
NOTE: Te nastavitve veljajo samo za napravo, ki jo trenutno uporabljate.
Obvezni piškotki
Obvezni piškotki so ključni in brez njih posamezna spletna stran oz. spletni portal v lasti oz. upravljanju Forum Media, ne bo deloval, kot bi moral. Nastavijo se, ko posameznik odda obrazec, se prijavi ali opravi kakršnokoli interakcijo s spletno stranjo, ki gre preko klikanja na enostavne povezave.
Piškotki na tej listi:
has_js
NSC_xxx.fe.bd.vl
JSESSIONID, PHPSESSIONID, ASPSESSIONID, ipd.
Analitični in oglaševalski piškotki
Analitični in oglaševalski piškotki so piškotki partnerskih storitev, kot so: Facebook, Google, Mouseflow itd. in z njimi Forum Media analizira promet na posamezni spletni strani, da lahko izboljša uporabniško izkušnjo. Posameznik sprejme piškot s klikom na gumb na spletni strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Več glede uporabe piškotkov je na voljo na posamezni spletni strani.
Piškotki na tej listi:
NID
SID
HSID
lbcs
IDE
ANID
DSID
FLC
AID
TAID
exchange_uid
__gads
__gac
Conversion
NID
SID
fr
tr
uuid
uuid2
uuidc
MUID
MUIDB
_ga
_gid
_gat
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
__utm.gif
rur
urlgen
uuid
uuidc
addthis.com
adnxs.com
adsrvr.org
adtech.com
advertising.com
bidswitch.net
casalemedia.com
contextweb.com
criteo.com
demdex.net
doubleclick.net
google.com
googleadservices.com
hubspot.com
instagram.com
openx.net
pubmatic.com
rlcdn.com
yieldlab.net
youtube.com
smartadserver.com
tradedoubler.com
IDE
ANID
DSID
FLC
AID
TAID