fbpx

Prijava v portal: 

Svetovalna rubrika avgust 2011

image_pdfimage_print

Otroci nočejo k njej, z veseljem pa gredo k moji mami, čeprav je prava babica samo moji hčerki. Zadnjič je bil pravi ogenj v strehi, ko je tašča izvedela, da so vsi trije otroci nekaj dni preživeli pri moji mami, ki je taščino pravo nasprotje. Mož je živčen, mame ima vrh glave, večkrat ji je že povedal, kar ji gre in kako naj se obnaša do nas. Nekaj dni je kuhala mulo, nato pa se je zgodba ponovila. Zadnjič je najmlajši izmed otrok (na srečo ne pred njo) izjavil, da komaj čaka, da bomo velenjsko babico obiskovali le še na pokopališču – da tam se bomo vsi imeli lepo. Lepo vas prosim, kaj naj naredimo s taščo, marsikaj smo že poskusili, a tega njenega nerganja, kritiziranja  in negativizma smo siti. Lepo vas pozdravljam in se vam zahvaljujem.

 

Savinjčanka

Odgovor svetovalke Karin Elena Sánchez: Draga mama, žena in snaha. Vaša tašča je tipičen primer osebe, ki je po izgubi partnerja enega izmed sinov (domnevam, da je vaš sin starejši od svojega brata) naredila za svojega nadomestnega partnerja. To je hud primer čustvenega nasilja, toda v slovenski družbi, kjer ženske mnogokrat v razmerjih niso uresničene, ali pa živijo same, precej pogost pojav. To je tudi razlog, da ji ni bila všeč prejšnja moževa žena, niti vi. Saj je logično, ukradli ste ji partnerja, saj je sama zase prepričana, da je le ona tista, ki vašemu sinu lahko nudi največ. Vsega tega se najverjetneje niti ne zaveda.

Ne bom razpredala, kakšne posledice je to pustilo vašemu možu in še vedno vpliva na vaš zakon, pač pa bom sklenila naslednje: že kar nekaj časa se vrtite v začaranem krogu, ki ga boste morali presekati, saj vam sicer utegne razpasti zakon. Skrajni čas pa je tudi, da vaš mož, ki se očitno trudi, a žal ne zmore, razčisti s svojo mamo in jo postavi na pravo mesto.

Dejstvo je, da je vaša tašča prepričana, da ste njen sin, vi in tudi vnuki odgovorni za njeno počutje – v resnici vas ves čas čustveno izsiljuje in vam zbuja občutek krivde, vi pa to še vedno sprejemate in vzdržujete. Tudi njeni dnevi molka, ko se ne obnašate tako, kot si je zamislila, saj ste vendar vi odgovori za njeno počutje, niso nič drugega kot čustveno izsiljevanje.

Vaša tašča je bolna in bi potrebovala obravnavo družinskega terapevta, da bo pozdravila svoje rane iz otroštva in propadlega zakona ter ozavestila, da mora ljubezen najprej najti v sebi in da njen sin ni njen partner, ki naj skrbi za njene čustvene potrebe in čustveno bližino. Ena možnost je, da ji to predlaga njen sin – vaš mož, ki tudi potrebuje pomoč, da se bo rešil iz materinih krempljev, ki mu ne dajo dihati. Stojte mu ob strani, kajti nosi težak nahrbtnik, ki mu ga je obesila mama. To je po mojem najboljša možnost in dolgoročno edino smiselna, saj upošteva obe strani. Nisem pa prepričana, da bo tašča želela sodelovati, saj bi to od nje zahtevalo spremembe, osebnostno rast in tudi soočanje z lastnimi travami, ki jih je že davno pometla pod preprogo, sedaj pa se zaradi lastnih bolečin izživlja nad vami.

Druga možnost je, da v družini zelo natančno razmislite, kakšen odnos si želite s taščo, mamo, babico in se z njo o tem na lep način pogovorite – povejte, kaj ste pripravljeni dati in kaj pričakujete. Ter jasno postavite meje, ki pa jih boste morali tudi zdržati. Dvomim, da bo to delovalo, saj se bo prej ali slej zopet začela igre žrtve, ki jo tašča ves čas igra, vi pa se nanjo odzivate.

Tretja možnost, ki je za vas najboljša, je, da popolnoma prekinete stike s taščo (to lahko naredite, če bo odklonila pomoč izkušenega terapevta), mož pa si poišče pomoč. V terapijo pa se vključite tudi vi, da mu boste v oporo. Šele takrat utegne tašča spoznati, da bo treba nekaj spremeniti. Kako se bo soočila s tem, je njena odgovornost, toda to je edini način, da bo začela rasti.

Dejstvo je, da boste nekaj morali narediti, saj tašča zastruplja tudi vaše otroke, ko neprestano ruši njihovega očeta. Žal je to zato, ker v prvi vrsti ruši sebe. Vso srečo vam želim.

Karin Elena Sánchez

Naši svetovalki lahko zastavite vprašanja s področja vodenja in motiviranja sodelavcev, timskega dela, mentorstva, vodenja skupin (veščin moderiranja), prodajnih in pogajalskih veščin, strateškega načrtovanja, ustvarjalnosti, projektnega vodenja, medosebne in medkulturne komunikacije, javnega nastopanja,  medosebnih odnosov in odnosov na delovnem mestu, stresa na delovnem mestu, načrtovanja kariere, razvoja človeških virov, kompetenčnih modelov, organizacijske klime, čustvene pismenosti, vodenja sestankov, coachinga, organizacije časa …

Vaše vprašanje, v katerem čim bolj natančno in podrobno predstavite, kaj vas zanima ter vprašanje opremite z ustreznimi podatki (v obsegu najmanj pol in največ ene A4 strani) pošljite na: [email protected].

Na vaša vprašanja bo odgovarjala:

Karin Elena Sánchez, univerzitetna diplomirana ekonomistka, mednarodna licenčna NLP trenerka in NLP mojster coach, trenerka SDI, izobraževalna trenerka, predavateljica, osebni in poslovni coach, podjetniška in družinska svetovalka, moderatorka skupinskih procesov. Pripravlja magistrsko nalogo s področja coachinga in ustvarjalnosti. Ima štirinajst let vodstvenih izkušenj s področja trženja in prodaje, projektnega vodenja (vodja kadrov in prodaje, direktorica trženja, izobraževalna trenerka in vodja projektov), že dvajset leta dela na področju  izobraževanja mladine in odraslih. Podjetjem, organizacijam, skupinam, družinam in posameznikom pomagam, da v večji meri izkoristijo svoje potenciale, povečajo svojo učinkovitost ter ustvarjalnost, dosegajo vredne cilje ter so na temelju ustvarjenega ravnotežja  bolj zadovoljni v službi in doma.

KAETRIDA

Poslovno svetovanje, izobraževanje in moderiranje 

Karin Elena Sánchez s.p. 

Marčenkova ulica 13, 

SI-1000 Ljubljana

Tel: 01 521 22 01

[email protected]

Dodaj odgovor