fbpx
Košarica
Slovenska zastava
Hrvaška zastava

Prijava v portal: 

»Talenti« kot nosilci izjemnih sposobnosti

Posebnost izjemno perspektivnega kadra (»talenta« v tem kontekstu) se kaže v tem, da je to običajno mlajši kader, ki je praviloma bolj mobilen kot starejši. To so navadno ambiciozni, izobraženi kadri, ki se v celoti zavedajo svojih (izjemnih) sposobnosti in lastne cene na trgu dela. Praviloma so zelo ciljno orientirani, a težave nastanejo, če so osebni cilji povsem drugačni kot cilji poslovnega okolja, v katerem delujejo. Osebni cilji nadarjenih ljudi so v največji meri povezani z možnostjo osebne in strokovne rasti, zato je eden od pravilnih načinov ravnanja z nadarjenimi kadri naslednji: omogočiti jim je treba sistematičen in perspektiven razvojni načrt, ki sloni na jasnih kriterijih ter obeta skorajšnje možnosti osebnega in strokovnega razvoja.

Vse to jim lahko omogočimo, če vzpostavimo sistem, ki omogoča:

  • identifikacijo razvojnih potencialov, vključno z identifikacijo področij, ki so pri posamezniku prednosti, ter tistih, ki so potrebna nadaljnjega razvoja,
  • razdelitev perspektivnega kadra v različne (razvojne) kategorije,
  • oblikovane razvojne načrte za različne kategorije razvojnih potencialov, vključno s posebnim programom razvoja ključnega kadra oziroma talentov.

V ta namen je treba določiti:

  1. sposobnosti (kompetence), ki jih potrebujemo v svojem poslovnem okolju,
  2. razvojne kategorije, v katere se posamezniki razvrstijo glede na izkazovanje posameznih kompetenc.
Dodaj odgovor