fbpx
Forum Media, Forum Akademija
O posvetu

Tradicionalno prednovoletno srečanje HR strokovnjakov

Kadrovski izzivi 2024

Vpliv umetne inteligence (UI) na delovna mesta, na delo v HRM ter na naše odnose

30. november 2023
Kongresna dvorana Kristalne palače (Ljubljana)

Program

 • od 9.30 do 10.00  – Jutranja kavica, prigrizek in priprava na srečanje
 • od 10.00 do 10.15 – Nagovor gostitelja
 • od 10.20 do 10.40 – Domen Krč, 6 razlogov zakaj bo UI prevzel delo kadrovikov in 1 razlog zakaj ne bo
 • od 10.45 do 11.15 – Saša Boštjančič, Spreminjajoči se trg dela: Včeraj, danes in jutri. Vpliv novih generacij in vloga Chat GPT
 • od 11.20 do 11.50 – Dan Podjed, Rojstvo novih bogov v času UI
 • od 11.50 do 12.30 – Odmor – čas za mreženje
 • od 12.30 do 12.50 – Nataša Centa, Sodoben HR brez digitalizacije? Ne vem, če in kako dolgo.
 • od 12.55 do 13.20 – Darja Hvala, Nam UI res lahko nadomesti človečnost?
 • od 13.25 do 14.00 – Ksenija Benedetti, O odnosih in kulturi srca

  Na letošnjem srečanju bomo iskali odgovore na pogosta vprašanja:
  kakšna bo prihodnost HR, kako se bo spreminjalo delo, kako nam pri vsem tem lahko umetna inteligenca pomaga in seveda, kaj so ključne kompetence, ki jih bodo morali imeti HR strokovnjaki v prihodnosti?

  Prihodnost HR bo zahtevala razvoj novih kompetenc, ki se bodo osredotočale na vodenje in upravljanje s tehnologijo ter izvajanje strategij, ki temeljijo na podatkih:

   Tehnično razumevanje: Kadrovski strokovnjaki bodo morali imeti razumevanje osnov umetne inteligence, analitike podatkov in avtomatizacije procesov. Sposobnost uporabe orodij in tehnologije bo pomembna za obvladovanje kadrovskih sistemov in analizo podatkov.

   Podatkovna pismenost: Kadrovski strokovnjaki bodo morali razumeti, kako pridobiti, analizirati in interpretirati podatke za informirano sprejemanje odločitev. Razumevanje analitike podatkov in statistike bo ključno za uspešno uporabo umetne inteligence v kadrovskih procesih.

   Medosebne veščine: Kljub tehnološkemu napredku bo pomembna tudi razvitost medosebnih veščin, kot so vodenje, komunikacija, timsko delo in razumevanje potreb zaposlenih. Kadrovski strokovnjaki bodo morali vzpostaviti in ohranjati dobre odnose z zaposlenimi ter se prilagajati hitrim spremembam.

   Strateško razmišljanje: Kadrovski strokovnjaki bodo morali razviti strateško usmerjenost, da bodo lahko prepoznali, kako umetna inteligenca in avtomatizacija lahko podprejo organizacijske cilje. Sposobnost načrtovanja in izvajanja dolgoročnih kadrovskih strategij bo ključnaN

   Opis programa:

   Domen Krč

   Domen Krč

   Naslov:

   6 razlogov zakaj bo UI prevzel delo HRM in 1 en sam razlog, zakaj ne bo. 

   Vsebina:

   Praktični primeri uporabe orodja ChatGPT v kadrovanju ter unikatna dodana vrednost kadrovika v času vseprisotne UI.

   Umetna inteligenca (UI) v kadrovanju prinaša obsežne možnosti za optimizacijo procesov in izboljšanje kakovosti zaposlenih. Na srečanju bomo na kratko raziskali, kako lahko HRM izkoristi te priložnosti za preoblikovanje svojih kadrovskih procesov. Razumeli boste, kako lahko na preprost način, danes uporabite umetno inteligenco za vsakodnevna opravila, in si s tem prihranite čas in denar ter naredite več.

   izr. prof. dr. Dan Podjed, višji znanstveni sodelavec

   Dan Podjed

   Naslov:

   Rojstvo novih bogov v času UI

   Vsebina:

   Predavanje bo postavilo na glavo Hararijevo tezo, da v času pospešenega razvoja UI nastaja »božji človek«, homo deus, pri katerem bodo človeške zmogljivosti nadgrajene s tehnološkimi rešitvami. Kot bo pojasnil predavatelj, so novi bogovi morda že tu, in sicer v podobi tistih, ki pletejo spletna omrežja in ustvarjajo digitalne svetove, v katerih preživimo vse več časa in prek katerih spoznavamo družbo in svet. Kdo so torej novi bogovi? Kakšen je njihov panteon? In kako se med njihovim vzponom v nebo spreminja slehernik ter njegov vsakdanjik?

   Saša Boštjančič

   Saša Boštjančič

   Naslov:

   Spreminjajoči se trg dela: Včeraj, danes in jutri. Vpliv novih generacij in vloga Chat GPT.

   Vsebina:

   Hitre spremembe na trgu dela zahtevajo stalno prilagajanje kadrovikov, da bi razumeli in učinkovito upravljali tudi z novimi generacijami v svojih organizacijah. Toda v začetku leta, se nas je večina srečala tudi z revolucionarnim jezikovnim modelom Chat GPT, ki doživlja eksponentno rast uporabe. Podatki kažejo, da je že več kot 25 % svetovnega prebivalstva v prvi polovici letošnjega leta, uporabljalo to tehnologijo. Kako Chat GPT že vpliva na naše delo? Ali nam s svojim delovanjem že nadomešča kader, ki smo ga še nedavno iskali z “lučjo pri belem dnevu”? Gre le za modno muho ali pa bo postal naš nepogrešljiv »sodelavec«, ki nam bo olajšal naše delo v prihodnosti?

   Nataša Centa

   Nataša Centa

   Naslov:

   Sodoben HR brez digitalizacije? Ne vem, če in kako dolgo.  

   Vsebina:

   Kadrovska služba pokriva veliko področij dela in že dolgo ne predstavlja več le klasičnega opravljanja administrativnih nalog. Na podlagi izzivov, ki so v večini kadrovskih služb podobni ali celo enaki, bom predstavila možne načine optimizacije in digitalizacije kadrovske službe.  

   Po raziskavi, ki smo jo izvedli, se kar 90 % kadrovskih procesov začne pri dokumentu, njegov življenjski cikel pa gre skozi različne korake posameznega procesa – od kreiranja, podpisovanja, vročanja, deljenja, hrambe, arhiviranja ali uničenja. 

   Na konkretnih primerih iz prakse si bomo ogledali, kako lahko s pravilno zastavljeno digitalizacijo dokumentacije, postopkov in procesov prihranite čas, zmanjšate tveganja ne-varnega deljenja informacij, zagotovite bolj fleksibilno delo in kadarkoli in kjerkoli dostopate do varno hranjenih  elektronskih personalnih map. 

   Se želite osredotočiti na bistvo svojega dela? Z digitalizacijo zagotovo in to hitro.  

   Darja Hvala

   Darja Hvala

   Naslov:

   Nam UI res lahko nadomesti človečnost?

   Vsebina:

   Ker nam bo UI prihranila čas, kam zdaj z njim? UI in tehnologija nam ne bo nadomestila človeških stikov.  Negovanje pristnih in kakovostnih stikov ostaja naša naloga. Potreba po pripadanju se z UI ne bo izničila. Odnose ne moremo nadomestiti, so naša psihološka povezava, brez njih ne obstajamo.

   AI lahko nadomesti mnogo naših opravil, ne pa človeškega stika, sporočilnosti telesne govorice, empatije, ne nahrani naših potreb po stiku,

   Vsi smo glede umetne inteligence v negotovosti. Predstavlja ogromno priložnost in hkrati niti ne vemo, kaj nas čaka. Skoraj vsak dan nam ponuja nekaj novega. 

   Je res vse samo dobro?

   Kot vsakak novost od nas zahteva radovednost, fleksibilnost, pa tudi skepso, kanček soli in odgovornosti.

   Kako naj UI zaupamo? Težko, ker jo šele spoznavamo.

   Z zdravo mero interesa in prilagodljivosti pa nam ponuja izjemne premike.

   Ksenija Benedetti

   Ksenija Benedetti

   Naslov:

   O odnosih in kulturi srca

   Vsebina:

   Predstavljenih bo nekaj kažipotov primernega komuniciranja in odnosa do sočloveka. Kako ego preko komuniciranja pokuka na plano? Ali imamo tako imenovano višinsko bolezen? Ali priznamo napako? Se znamo opravičiti in sprejeti konstruktivno kritiko?

   Obiščite našo spletno stran: www.forum-media.si

   Forum Media, strokovne informacije in izobraževanja d.o.o.
   Prešernova ulica 1, 2000 Maribor, Slovenija
   +386 2 250 18 00
   [email protected]

   Delovni čas
   Ponedeljek–četrtek: 8:00–16:00
   Petek: 8:00–15:00

   © 2024 Forum Media