fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Dietni kuhar v praksi

Izobraževalni program
Lokacija: Online in Ljubljana/Maribor
  V 6 modulih strokovnega izobraževanja boste postopoma pridobili vse pomembne informacije s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov ter praktične priprave dietne prehrane.

940,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

pdf_print_narocilnica 

pdf_web



Pridružite se nam na izobraževalnem programu

Dietni kuhar v praksi


Vedno več oseb potrebuje prilagojeno prehrano v vsakodnevnem življenju, ne glede na to, ali so to otroci, mladostniki, odrasle osebe ali starostniki. S težavami načrtovanja varovalnih in »dietnih« jedilnikov, priprave ustreznih receptur in postopkov priprave se zato srečuje vedno več zaposlenih v vrtčevskih, šolskih, domskih kuhinjah, zdraviliščih in hotelih. Načrtovanje in priprava tako varovalnih kot dietnih jedi je odgovorno in zahtevno delo, ki od vas terja nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje.

Za dietne kuharje v osnovnih in srednjih šolah pa je opravljeno usposabljanje oziroma pridobitev potrebnih znanj iz področja priprave dietnih jedi v spremembi pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa celo zahtevano kot pogoj za zaposlitev na tem delovnem mestu.

V 6 modulih strokovnega izobraževanja boste postopoma pridobili vse pomembne informacije s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov ter praktične priprave dietne prehrane.

Poglobili boste svoje znanje o:

  • novostih pri načrtovanju varovalne in medicinsko predpisane »dietne« prehrane, ki jo morate izvajati za otroke, mladostnike, odrasle osebe ali starostnike;
  • zdravstvenih stanjih, kjer je posebej prilagojena »medicinsko predpisana prehrana« nujna za zagotavljanje zdravja in razvoja;
  • pomenu zapisa varovalnih jedilnikov kot osnove za izpeljavo in načrtovanje dietnih jedilnikov.

 

Dietni kuhar v praksi

Komu je izobraževalni program dietni kuhar namenjen?

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so odgovorni za pripravo dietnih jedi v vrtcih, šolah, bolnišnicah, domovih za starejše …

Strokovno usposabljanje je primerno tudi za tiste zaposlene v kuhinji, ki bi se želeli zaposliti na delovnem mestu Dietni kuhar IV ali Dietni kuhar V po pravilnikih o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne in srednje šole ter zavodov za otroke s posebnimi potrebami, ki kot enega od pogojev določa opravljeno strokovno usposabljanje v obsegu 50 ur s področja priprave dietnih jedi. Vsem, ki to delo že opravljajo, pa daje pomembno nadgraditev znanj z novostmi s področja varovalne in dietne prehrane za vse starostne skupine.


Kaj boste pridobili z izobraževalnim programom?

Celovit program vam zagotavlja, da boste pomembno nadgradili in osvežili svoje znanje:

  • kako ustrezno energijsko in hranilno ovrednotiti varovalne in dietne jedilnike za posamezne skupine s pomočjo računalniških programov,
  • o tem, zakaj morate imeti zapisane in hranilno ovrednotene recepture za pripravo varovalnih in dietnih jedi, kot osnove za primerno porcioniranje glede na starostno skupino in/ali dietne potrebe,
  • o organizaciji in izvajanju varne priprave dietnih obrokov v lastni kuhinji od skladiščenja dietnih živil, priprave dietnih obrokov v smislu preprečevanja navzkrižne kontaminacije in do postrežbe dietnih obrokov.

Dodatno vam zagotovimo:

  • Interaktivnost in komunikacijo
    Zaradi omejenega števila udeležencev delavnice omogočajo učinkovitejše delo, odprto komunikacijo s predavatelji in izmenjavo izkušenj s kolegi iz stroke. Poudarek je na praktičnem strokovnem usposabljanju.
  • Odgovore na vaša osebna vprašanja
    Podrobno se boste spoznali s posameznimi tematikami in pridobili odgovore na vprašanja, ki se vam porajajo v praksi. Na vsaki delavnici boste prejeli tudi pripadajoče seminarsko gradivo.
  • Praktično kuharsko delavnico
    V praksi boste preizkusili pripravo zanimivih, okusnih in za pripravo enostavnih jedi, kjer boste prejeli tudi zbirko receptov. Namen delavnice je tudi, da vam pokaže načine enostavne prilagoditve vaših obstoječih receptur v recepture, ki so primerne za pripravo dietni jedi za različne medicinsko indicirane diete.

Po uspešno zaključenem usposabljanju prejmete potrdilo

Po uspešno opravljenem izobraževanju prejmete potrdilo Forum Akademije “Dietni kuhar” v slovenskem in angleškem jeziku kot potrdilo o uspešno zaključenem usposabljanju v obsegu 25 ur.

NE SPREGLEJTE!

Tokrat se kuharska delavnica izvaja v Mariboru in Ljubljani.

Možna je prijava tudi na en ali več posameznih modulov. Program le-teh si oglejte v vsebini izobraževanja. V spletni trgovini preprosto izberete želen modul in oddate prijavnico.

Ob prijavi na celotni program ali samo na Modul 5 si lahko vnaprej izberete, ali se kuharske delavnice želite udeležiti v Ljubljani ali Mariboru.

Posebnosti izobraževalnega programa

Spletna učilnica in časovna prilagoditev izobraževanja
Izobraževanje s spletno učilnico vam omogoča, da posamezne module programa lahko prilagodite svojemu časovnemu okvirju. Omogoča vam vpogled v pomembne tematike ob času, ki si ga lahko sami izberete – brez potnih stroškov in odsotnosti z delovnega mesta.

Posneta predavanja – na voljo v spletni učilnici še naslednji dve leti
Predavanja, ki bodo potekala preko videokonferenčnega orodja, bodo posneta in vam bodo na voljo v spletni učilnici še naslednji dve leti. Tako si jih lahko vedno znova ogledate.

 

Kaj menijo udeleženci izobraževanja?

 

Teorija in praksa, vse v enem, krasno.

Bernarda Belec

Rada bi pohvalila vašo predavateljico, res obvlada zadevo v nulo, dobila ogromno dodatnih informacij.

Sonja Magdič


Potek izobraževanja

Strokovno usposabljanje “Dietni kuhar v praksi” vključuje izobraževalne module, ki so kombinacija interaktivnih predavanj, praktične kuharske delavnice in študijskega gradiva:

  • tri intenzivne interaktivne delavnice v živo v online obliki, ki trajajo 3 do 4 pedagoških ur:
    • Online predavanje v živo: Higiena živil in varovalna prehrana
    • Online predavanje v živo: Osnove dietne prehrane
    • Online predavanje v živo: Načrtovanje dietnih jedilnikov
  • praktično kuharsko delavnico v živo (Priprava dietnih obrokov v praksi), ki se izvaja v učni kuhinji – OB PRIJAVI IZBERETE, ALI SE ŽELITE KUHARSKE DELAVNICE UDELEŽITI V LJUBLJANI ALI MARIBORU;
  • online gradivo za samostojni študij glede na posamezni modul izobraževanja (Organizacija prehranskega objekta in obveznosti odgovorne osebe), ki je na voljo v spletni učilnici,
  • samostojno delo – priprava jedilnika,
  • dostop do spletne učilnice, kjer se nahajajo vsa gradiva, videoposnetki predavanj in pomembne informacije o poteku izobraževalnega programa.

    Delo v spletni učilnici ter dostop kjerkoli in kadarkoli

    • Izobraževanje vsebuje spletno učilnico, ki je vaš vir vseh informacij o poteku izobraževalnega programa.
    • V spletni učilnici se nahajajo obvestila, urniki in gradiva izobraževalnega programa. Zato predlagamo, da jo redno obiskujete.
    • Do spletne učilnice lahko dostopate kadarkoli preko svojega računalnika ali mobilnih naprav.
    • Dostop do spletne učilnice boste prejeli po elektronski pošti, nekaj dni pred pričetkom izobraževanj.
    • Priporočamo vam, da nam ob prijavi posredujete vašo aktualno GSM številko za namene nujnih sporočil.

    Vsebina

    • Predstavitev aktualnih smernic zdravega prehranjevanja (smernice za smernic za otroke in mladostnike, smernice za študente, smernice za delavno aktivno populacijo, smernice za starostnike  …)
    • Predstavitev aktualnih smernic za načrtovanje prehrane oseb s SB 1 in SB2; oseb z boleznimi prebavil, oseb s prehransko alergijo/intoleranco …
    • Varovalna prehrana in kakovostna prehrana; na kakšen način vplivati na izboljšanje prehranjevalnih navad v javnem zavodu
    • Referenčne vrednosti za vnos hranil glede na starostne skupine
    • Velikost porcije za različne starostne skupine

    Obseg: 4 pedagoške ure

    Higiena živil, HACCP in obvladovanje alergenov

    • Odgovornosti in naloge strokovnega tima, ki skrbi za  načrtovanje in pripravo obrokov
    • Pomen tesnega sodelovanja s sodelavci (dietetik, organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar)
    • Osnove higiene živil, opreme in prostorov
    • Čiščenje in vzdrževanje higiene
    • Sistem HACCP
    • Alergeni – opredelitev v sistemu HACCP, praksa

     Varovalna prehrana

    • Pomen dobro sestavljenega varovalnega jedilnika
    • Kako izbirati primerna živila glede na potrebe in razpoložljivo opremo prehranskega objekta
    • Na kaj paziti pri oblikovanju jedilnika
    • Kombiniranje živil v obroku
    • Hranilne vrednosti obrokov

    Obseg: 3 pedagoške ure, 13.00–15.30

    • Osnovna načela priprave medicinsko predpisanih diet
    • Prehrana oseb s sladkorno boleznijo tip 1 in tip2
    • Prehrana pri hiperholesterolomiji,
    • Prehrana pri celiakiji
    • Prehrana pri intoleranci na laktozo
    • Prehrana pri sindromu razdražljivega črevesja I. in II. stopnja (FODMAP dieta)
    • Prehrana pri prehranski alergiji (mleko, jajca, pšenica, oreščki …)
    • Prehrana s spremenjeno konsistenco (disfagija)

    Obseg: 4 pedagoške ure, 13.00–16.15

     

    Organizacija procesa priprave dietnih obrokov

    • Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
    • Označevanje alergenov v jedilniku in opozarjanje osebja
    • Potencialno nevarne snovi, alergeni, toksične snovi, patogeni organizmi v prehrani

     Načrtovanje dietnih jedilnikov

    • Odgovornost načrtovanja dietnih obrokov
    • Enotno poimenovanje diet v slovenskem prostoru
    • Enotna potrdila za vrtce in šole kot podlaga za primemo izvajanje dietne obravnave
    • Organizacija priprave dietnih obrokov
    • Vzorec kataloga diet

    Praktična delavnica – Načrtovanje jedilnikov varovalne prehrane

    • Velikost obrokov
    • Razmerje med skupinami živil
    • Energijsko in hranilno vrednotenje obrokov in jedilnikov
    • Praktično načrtovanje jedilnikov (splošnih in dietnih) s pomočjo računalniškega programa

    Obseg: 3 pedagoške ure, 13.00–15.30

     Udeleženec izbere, ali pride na kuharsko delavnico v Maribor ali v Ljubljano


    Teoretični uvod: tehnološki postopki priprave dietnih jedi

    • Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja pri pripravi »dietnih obrokov«
    • Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
    • Primerna izbira nadomestnih živil, tehnološke prilagoditve recepta in navodil za delo
    • Zaupanje v osnovne surovine, skladiščenje in rokovanje z osnovnimi surovinami in končnim izdelkom (jedjo)

     Praktična kuharska delavnica:

    • Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava »dietnih obrokov«)
    • Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj

    Obseg: 5 pedagoških ur, 14.00–18.15

    Lokacija: Maribor

     Udeleženec izbere, ali pride na kuharsko delavnico v Maribor ali v Ljubljano


    Teoretični uvod: tehnološki postopki priprave dietnih jedi

    • Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja pri pripravi »dietnih obrokov«
    • Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
    • Primerna izbira nadomestnih živil, tehnološke prilagoditve recepta in navodil za delo
    • Zaupanje v osnovne surovine, skladiščenje in rokovanje z osnovnimi surovinami in končnim izdelkom (jedjo)

     Praktična kuharska delavnica:

    • Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava »dietnih obrokov«)
    • Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj

    Obseg: 5 pedagoških ur, 14.00–18.15

    Lokacija: Ljubljana

    Samostojna priprava primera jedilnika varovalne in prilagojene prehrane (dve izbrani dieti)

    Obseg: 4 pedagoške ure


    Prenesi zbirko tukaj

    Avtorji

    Andreja Širca Čampa

    Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja.

    Splošni pogoji

    Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo programa. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča do deset delovnih dni pred izvedbo programa, v primeru kasnejše odjave vam kotizacijo zaračunamo v celoti. Lahko pa se programa udeleži drug udeleženec. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega izobraževanja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje.