Pridružite se nam na izobraževalnem programu
Dietni kuhar v praksi
Vedno več oseb potrebuje prilagojeno prehrano v vsakodnevnem življenju, ne glede na to, ali so to otroci, mladostniki, odrasle osebe ali starostniki. S težavami načrtovanja varovalnih in »dietnih« jedilnikov, priprave ustreznih receptur in postopkov priprave se zato srečuje vedno več zaposlenih v vrtčevskih, šolskih, domskih kuhinjah, zdraviliščih in hotelih. Načrtovanje in priprava tako varovalnih kot dietnih jedi je odgovorno in zahtevno delo, ki od vas terja nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje.
Za dietne kuharje v osnovnih in srednjih šolah pa je opravljeno usposabljanje oziroma pridobitev potrebnih znanj iz področja priprave dietnih jedi v spremembi pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa celo zahtevano kot pogoj za zaposlitev na tem delovnem mestu.
V 6 modulih strokovnega izobraževanja boste postopoma pridobili vse pomembne informacije s področja načrtovanja varovalnih in dietnih jedilnikov ter praktične priprave dietne prehrane.
Poglobili boste svoje znanje o:
- novostih pri načrtovanju varovalne in medicinsko predpisane »dietne« prehrane, ki jo morate izvajati za otroke, mladostnike, odrasle osebe ali starostnike;
- zdravstvenih stanjih, kjer je posebej prilagojena »medicinsko predpisana prehrana« nujna za zagotavljanje zdravja in razvoja;
- pomenu zapisa varovalnih jedilnikov kot osnove za izpeljavo in načrtovanje dietnih jedilnikov.
Komu je izobraževalni program dietni kuhar namenjen?
Izobraževanje je namenjeno vsem, ki so odgovorni za pripravo dietnih jedi v vrtcih, šolah, bolnišnicah, domovih za starejše …
Strokovno usposabljanje je primerno tudi za tiste zaposlene v kuhinji, ki bi se želeli zaposliti na delovnem mestu Dietni kuhar IV ali Dietni kuhar V po pravilnikih o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne in srednje šole ter zavodov za otroke s posebnimi potrebami, ki kot enega od pogojev določa opravljeno strokovno usposabljanje v obsegu 50 ur s področja priprave dietnih jedi. Vsem, ki to delo že opravljajo, pa daje pomembno nadgraditev znanj z novostmi s področja varovalne in dietne prehrane za vse starostne skupine.
Kaj boste pridobili z izobraževalnim programom?
Celovit program vam zagotavlja, da boste pomembno nadgradili in osvežili svoje znanje:
- kako ustrezno energijsko in hranilno ovrednotiti varovalne in dietne jedilnike za posamezne skupine s pomočjo računalniških programov,
- o tem, zakaj morate imeti zapisane in hranilno ovrednotene recepture za pripravo varovalnih in dietnih jedi, kot osnove za primerno porcioniranje glede na starostno skupino in/ali dietne potrebe,
- o organizaciji in izvajanju varne priprave dietnih obrokov v lastni kuhinji od skladiščenja dietnih živil, priprave dietnih obrokov v smislu preprečevanja navzkrižne kontaminacije in do postrežbe dietnih obrokov.
Dodatno vam zagotovimo:
- Interaktivnost in komunikacijo
Zaradi omejenega števila udeležencev delavnice omogočajo učinkovitejše delo, odprto komunikacijo s predavatelji in izmenjavo izkušenj s kolegi iz stroke. Poudarek je na praktičnem strokovnem usposabljanju. - Odgovore na vaša osebna vprašanja
Podrobno se boste spoznali s posameznimi tematikami in pridobili odgovore na vprašanja, ki se vam porajajo v praksi. Na vsaki delavnici boste prejeli tudi pripadajoče seminarsko gradivo. - Praktično kuharsko delavnico
V praksi boste preizkusili pripravo zanimivih, okusnih in za pripravo enostavnih jedi, kjer boste prejeli tudi zbirko receptov. Namen delavnice je tudi, da vam pokaže načine enostavne prilagoditve vaših obstoječih receptur v recepture, ki so primerne za pripravo dietni jedi za različne medicinsko indicirane diete.
Po uspešno zaključenem usposabljanju prejmete potrdilo
Po uspešno opravljenem izobraževanju prejmete potrdilo Forum Akademije “Dietni kuhar” v slovenskem in angleškem jeziku kot potrdilo o uspešno zaključenem usposabljanju v obsegu 25 ur.
NE SPREGLEJTE!
Tokrat se kuharska delavnica izvaja v Mariboru in Ljubljani.
Možna je prijava tudi na en ali več posameznih modulov. Program le-teh si oglejte v vsebini izobraževanja. V spletni trgovini preprosto izberete želen modul in oddate prijavnico.
Ob prijavi na celotni program ali samo na Modul 5 si lahko vnaprej izberete, ali se kuharske delavnice želite udeležiti v Ljubljani ali Mariboru.
Posebnosti izobraževalnega programa
Spletna učilnica in časovna prilagoditev izobraževanja
Izobraževanje s spletno učilnico vam omogoča, da posamezne module programa lahko prilagodite svojemu časovnemu okvirju. Omogoča vam vpogled v pomembne tematike ob času, ki si ga lahko sami izberete – brez potnih stroškov in odsotnosti z delovnega mesta.
Posneta predavanja – na voljo v spletni učilnici še naslednji dve leti
Predavanja, ki bodo potekala preko videokonferenčnega orodja, bodo posneta in vam bodo na voljo v spletni učilnici še naslednji dve leti. Tako si jih lahko vedno znova ogledate.
Kaj menijo udeleženci izobraževanja?
Teorija in praksa, vse v enem, krasno.
Bernarda Belec
Rada bi pohvalila vašo predavateljico, res obvlada zadevo v nulo, dobila ogromno dodatnih informacij.
Sonja Magdič
Potek izobraževanja
Strokovno usposabljanje “Dietni kuhar v praksi” vključuje izobraževalne module, ki so kombinacija interaktivnih predavanj, praktične kuharske delavnice in študijskega gradiva:
- tri intenzivne interaktivne delavnice v živo v online obliki, ki trajajo 3 do 4 pedagoških ur:
- Online predavanje v živo: Higiena živil in varovalna prehrana
- Online predavanje v živo: Osnove dietne prehrane
- Online predavanje v živo: Načrtovanje dietnih jedilnikov
- praktično kuharsko delavnico v živo (Priprava dietnih obrokov v praksi), ki se izvaja v učni kuhinji – OB PRIJAVI IZBERETE, ALI SE ŽELITE KUHARSKE DELAVNICE UDELEŽITI V LJUBLJANI ALI MARIBORU;
- online gradivo za samostojni študij glede na posamezni modul izobraževanja (Organizacija prehranskega objekta in obveznosti odgovorne osebe), ki je na voljo v spletni učilnici,
- samostojno delo – priprava jedilnika,
- dostop do spletne učilnice, kjer se nahajajo vsa gradiva, videoposnetki predavanj in pomembne informacije o poteku izobraževalnega programa.
Delo v spletni učilnici ter dostop kjerkoli in kadarkoli
- Izobraževanje vsebuje spletno učilnico, ki je vaš vir vseh informacij o poteku izobraževalnega programa.
- V spletni učilnici se nahajajo obvestila, urniki in gradiva izobraževalnega programa. Zato predlagamo, da jo redno obiskujete.
- Do spletne učilnice lahko dostopate kadarkoli preko svojega računalnika ali mobilnih naprav.
- Dostop do spletne učilnice boste prejeli po elektronski pošti, nekaj dni pred pričetkom izobraževanj.
- Priporočamo vam, da nam ob prijavi posredujete vašo aktualno GSM številko za namene nujnih sporočil.
Vsebina
- Predstavitev aktualnih smernic zdravega prehranjevanja (smernice za smernic za otroke in mladostnike, smernice za študente, smernice za delavno aktivno populacijo, smernice za starostnike …)
- Predstavitev aktualnih smernic za načrtovanje prehrane oseb s SB 1 in SB2; oseb z boleznimi prebavil, oseb s prehransko alergijo/intoleranco …
- Varovalna prehrana in kakovostna prehrana; na kakšen način vplivati na izboljšanje prehranjevalnih navad v javnem zavodu
- Referenčne vrednosti za vnos hranil glede na starostne skupine
- Velikost porcije za različne starostne skupine
Obseg: 4 pedagoške ure
Higiena živil, HACCP in obvladovanje alergenov
- Odgovornosti in naloge strokovnega tima, ki skrbi za načrtovanje in pripravo obrokov
- Pomen tesnega sodelovanja s sodelavci (dietetik, organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar)
- Osnove higiene živil, opreme in prostorov
- Čiščenje in vzdrževanje higiene
- Sistem HACCP
- Alergeni – opredelitev v sistemu HACCP, praksa
Varovalna prehrana
- Pomen dobro sestavljenega varovalnega jedilnika
- Kako izbirati primerna živila glede na potrebe in razpoložljivo opremo prehranskega objekta
- Na kaj paziti pri oblikovanju jedilnika
- Kombiniranje živil v obroku
- Hranilne vrednosti obrokov
Obseg: 3 pedagoške ure, 13.00–15.30
- Osnovna načela priprave medicinsko predpisanih diet
- Prehrana oseb s sladkorno boleznijo tip 1 in tip2
- Prehrana pri hiperholesterolomiji,
- Prehrana pri celiakiji
- Prehrana pri intoleranci na laktozo
- Prehrana pri sindromu razdražljivega črevesja I. in II. stopnja (FODMAP dieta)
- Prehrana pri prehranski alergiji (mleko, jajca, pšenica, oreščki …)
- Prehrana s spremenjeno konsistenco (disfagija)
Obseg: 4 pedagoške ure, 13.00–16.15
Organizacija procesa priprave dietnih obrokov
- Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
- Označevanje alergenov v jedilniku in opozarjanje osebja
- Potencialno nevarne snovi, alergeni, toksične snovi, patogeni organizmi v prehrani
Načrtovanje dietnih jedilnikov
- Odgovornost načrtovanja dietnih obrokov
- Enotno poimenovanje diet v slovenskem prostoru
- Enotna potrdila za vrtce in šole kot podlaga za primemo izvajanje dietne obravnave
- Organizacija priprave dietnih obrokov
- Vzorec kataloga diet
Praktična delavnica – Načrtovanje jedilnikov varovalne prehrane
- Velikost obrokov
- Razmerje med skupinami živil
- Energijsko in hranilno vrednotenje obrokov in jedilnikov
- Praktično načrtovanje jedilnikov (splošnih in dietnih) s pomočjo računalniškega programa
Obseg: 3 pedagoške ure, 13.00–15.30
Udeleženec izbere, ali pride na kuharsko delavnico v Maribor ali v Ljubljano
Teoretični uvod: tehnološki postopki priprave dietnih jedi
- Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja pri pripravi »dietnih obrokov«
- Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
- Primerna izbira nadomestnih živil, tehnološke prilagoditve recepta in navodil za delo
- Zaupanje v osnovne surovine, skladiščenje in rokovanje z osnovnimi surovinami in končnim izdelkom (jedjo)
Praktična kuharska delavnica:
- Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava »dietnih obrokov«)
- Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj
Obseg: 5 pedagoških ur, 14.00–18.15
Lokacija: Maribor
Udeleženec izbere, ali pride na kuharsko delavnico v Maribor ali v Ljubljano
Teoretični uvod: tehnološki postopki priprave dietnih jedi
- Odgovornost zavoda, organizatorja prehrane, kuhinjskega osebja pri pripravi »dietnih obrokov«
- Kako organizirati delovni proces nabave živil, skladiščenja, priprave in postrežbe obrokov in kakšne so pri tem naloge posameznikov (organizator prehrane, vodja kuhinje, dietni kuhar/kuhar, ekonom)
- Primerna izbira nadomestnih živil, tehnološke prilagoditve recepta in navodil za delo
- Zaupanje v osnovne surovine, skladiščenje in rokovanje z osnovnimi surovinami in končnim izdelkom (jedjo)
Praktična kuharska delavnica:
- Praktična kuharska delavnica po skupinah (priprava »dietnih obrokov«)
- Poskušanja pripravljenih jedi in izmenjava izkušenj
Obseg: 5 pedagoških ur, 14.00–18.15
Lokacija: Ljubljana
Samostojna priprava primera jedilnika varovalne in prilagojene prehrane (dve izbrani dieti)
Obseg: 4 pedagoške ure