Nevarne kemikalije – vsa obvezna poročanja in rešitve nekaterih težav v praksi

Seminar

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Kraj izvedbe:Brezovica pri Ljubljani, Poslovna hiša Unija

 

Seminar je namenjen vsem dobaviteljem, proizvajalcem in uporabnikom nevarnih kemikalij, ki morajo izpolniti zahteve glede obveznih poročil na URSK, v PCN portal in v SCIP portal.

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Nevarne kemikalije 

Vsa obvezna poročanja in rešitve nekaterih težav v praksi


Obvezna poročanja s področja nevarnih kemikalij obsegajo:

 • Pravna ali fizična oseba, ki proizvaja ali vnaša nevarne kemikalije v Republiko Slovenijo (distributer ali uporabnik), mora najpozneje do 31. marca za prejšnje leto Uradu RS za kemikalije sporočiti podatke o proizvodnji, vnosu in dajanju v promet;
 • Proizvajalci in prvi uvozniki nevarni zmesi za poklicno rabo morajo do 1.1.2024 generirati kodo UFI, jo prikazati na etiketi zmesi ter o zmesi poročati v portalu PCN;
 • Proizvajalec ali uvoznik izdelka, ki vsebuje SVHC snovi v koncentraciji nad 0,1 % m/m., mora v roku 6 mesecev po vključitvi na seznam SVHC le-tega notificirati pri Evropski agenciji za kemikalije (ECHA).

Še vedno je veliko vprašanj glede posodabljanja varnostnih listov v skladu z Uredbo komisije (EU) 2020/878, glede poteka veljavnosti varnostnega lista in predvsem glede zahtev, ki jih v praksi glede varnostnih listov smejo imeti uporabniki do proizvajalcev, uvoznikov in distributerjev nevarnih snovi.


Komu je seminar namenjen?

Svetovalcem za kemikalije, tehnologom, pooblaščencem za okolje, komercialistom, strokovnim sodelavcem in vsem, ki ste v vaši organizaciji odgovorni za kemikalije.


Predavatelj

mag. Mark Stanojević, univ. dipl. kem., se že več kot 15 let ukvarja s kemijsko regulativo. Kot direktor podjetja BiSafe d.o.o. pomaga podjetjem pri implementaciji kemijske zakonodaje. Specialistično področje njegovega dela je implementacija Uredbe REACH in Uredbe o biocidnih proizvodih v prakso.

Hkrati je vodja raziskovalne skupina Kemijska varnost, ki se ukvarja z raziskovanjem vpliva kemikalij na človeka in okolje. Projekti, ki jih izvaja raziskovalna skupina z državo, drugimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom, omogoča prenos znanj in izkušenj med deležniki.

Kot višji predavatelj na Fakulteti za aplikativne vede predava kozmetično zakonodajo, kot vabljen predavatelj pa že vrsto let predava na seminarjih in delavnicah s področja nevarnih kemikalij, tako doma kot tudi v tujini.

 


Koristi:

 1. Kemijsko zakonodajo bolje razumeli in jo znali pravilno upoštevati.
 2. Glede na to, ali ste proizvajalec, uvoznik, distributer ali uporabnik nevarne kemikalije, boste o proizvodnji, prometu, vnosu ali lastni uporabi nevarnih kemikalij pravilno poročali.
 3. Pridobili boste odgovore na vprašanja na seminarju in tudi po njem. Za vas smo dosegljivi na: [email protected].
 4. Kot udeleženec oz. udeleženka seminarja boste prejeli POTRDILO O UDELEŽBI, ki ga lahko uporabite v svojem življenjepisu v poglavju o dodatnem poklicnem usposabljanju.

Program:Nevarne kemikalije

1. Obvezno poročanje na Urad RS za kemikalije preko ISK

 • Kdo mora poročati in kaj je potrebno poročati
 • Izjeme za poročanje
 • Poročanje podatkov o kemikalijah
 • Letno poročanje
 • PIC kemikalije/izdelki
 • Predhodne sestavine za prepovedane droge
 • Prehodne sestavine za eksplozive

2. Obveznost poročanja EU centru za zastrupitve ( UFI/PCN)

 • Kdo mora poročati in kaj je potrebno poročati
 • Roki in prehodna obdobja
 • Zahtevane informacije
 • Kako poročati
 • Kako generiramo UFI kode
 • EuPCS – European Product Categorisation System
 • Prikaz prijave zmesi v PCN portal

 3. Posodobitev varnostnih listov

 • Dejanska relacija med uporabnikom in proizvajalcem
 • Veljavnost varnostnega lista
 • Spremembe v varnostnem listu skladno z uredbo 878/2020
 • Kdaj je potrebno dostaviti nov varnostni list

  4. Poročanje v SCIP portal o snoveh SVHC

  • Kaj so to SVHC snovi
  • Kako poteka obveščanje po dobavni verigi
  • Kdo je zavezanec za poročanje SVHC v izdelkih
  • Kaj je potrebno poročati

  Priporočila:

  »Zadovoljen sem s fleksibilnostjo predavateljev. Kot laik iz kemijskega prava sem pridobil znanje s tega področja in prejel tudi kvalitetno literaturo za uporabo v prihodnje. Sedaj imam tudi znanje, da ocenim, ali je varnostni list dober ali ne«.
  Aleš Sinreih, Petrol Energetika d.o.o.
  »Izjemno so mi koristili primeri iz prakse«.
  Maja Bertoncelj, Tosama d.o.o.
  »Zelo dobra predstavitev, podkrepljena z veliko praktičnimi primeri«.
  Aleš Gaber, SIP Strojna industrija d.d.

   


  Preverite še ostala izobraževanja iz – Okolje in odpadki in Varnost in zdravje pri delu. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

  IN-HOUSE izobraževanje

  Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
  >> Pošljite povpraševanje

  Avtorji

  mag. Mark Stanojević

  Mark Stanojevićmag. Mark Stanojević, univ. dipl. kem., se že več kot 15 let ukvarja s kemijsko regulativo. Kot direktor podjetja BiSafe d.o.o. pomaga podjetjem pri implementaciji kemijske zakonodaje. Specialistično področje njegovega dela je implementacija Uredbe REACH in Uredbe o biocidnih proizvodih v prakso. Hkrati je vodja raziskovalne skupina Kemijska varnost, ki se ukvarja z raziskovanjem vpliva kemikalij na človeka in okolje. Projekti, ki jih izvaja raziskovalna skupina z državo, drugimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom, omogoča prenos znanj in izkušenj med deležniki. Kot višji predavatelj na Visoki šoli za storitve predava kozmetično zakonodajo, kot vabljen predavatelj pa že vrsto let predava na seminarjih in delavnicah s področja nevarnih kemikalij, tako doma kot tudi v tujini.

  Splošni pogoji

  Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.