fbpx

Prijava v portal: 

Nova Uredba o strojih

Online seminar
Datum: 9.7.2024
Ura: 9.00 – 12.30
Lokacija: Online (preko spleta)
Po koncu izobraževanja prejmete potrdilo Forum Akademije o opravljenem izobraževanju.
  Seminar pojasnjuje novo Uredbo Evropskega parlamenta in sveta o strojih.

268,20  (DDV ni vštet v ceno)-10%

(Hitri popust velja do 19. 6. 2024)


22. maja 2023 je bila sprejeta Nova UREDBA Evropskega parlamenta in sveta o strojih (EU) 2023/1230) in nadomešča Direktivo o strojih 2006/42/ES (Uradni list Evropske unije, letnik 66 z dne 29.6.2023).

Veljati je začela 14. junija 2023, uporabljati  se začne v celoti 14. januarja 2027 z izjemo  nekaj prehodnih določb glede njene veljavnosti in sicer:

 • 13. julija 2023 so že začeli veljati člen 6(7) (Stroji z visokim potencialnim tveganjem), 48. člen (Postopek v odboru) in 52. člen (Prehodne določbe);
 • 14. oktobra 2023 je že začel veljati člen 50, ki se nanaša na kazni;
 • 14. januarja 2024 so začeli veljati novi členi v poglavju 5 (Priglasitev organov za ugotavljanje skladnosti) od 26-ega do vključno 42-ega člena;
 • 14. julija 2024 začnejo veljati 2. do 6. odstavek 6. člena in 11. člen (Obveznosti proizvajalcev delno dokončanih strojev) ter 47. člen in 3. odstavek 53. člena (Izvajanje prenosa pooblastila).

  Ta uredba o strojih iz leta 2023 je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vsaki državi članici.

  Vzpostavlja pravni okvir, ki bo omogočil, da bodo stroji ob dajanju na trg Unije varni, upoštevala pa se bodo tudi nova tveganja, povezana z nastajajočimi digitalnimi tehnologijami.


  Komu je seminar namenjen?

  Tehničnim direktorjem, vodjem proizvodnje in vodjem vzdrževanja v proizvodnih podjetjih in predelovalnih dejavnostih; projektnim inženirjem, tehnologom, varnostnim inženirjem, zaposlenim v proizvodnji, monterjem, vzdrževalcem, strokovnim delavcem, vodjem, direktorjem in vsem, ki ste kakorkoli odgovorni za varno dajanje stroja na trg ter varno uporabo stroja ter za brezhibno tehnično dokumentacijo strojev in naprav.


  Koristi

  Zagotavljamo vam:

  • razlago nove Uredbe o strojih (EU) 2023/1230 s poudarkom na novostih, ki jih prinaša;
  • jasno predstavitev vaših obveznosti, če ste proizvajalec stroja, njegov uporabnik, uvoznik ali distributer;
  • odgovore na vaša specifična vprašanja. Pošljite vprašanje na: [email protected]
  • kot udeleženec seminarja boste prejeli POTRDILO O UDELEŽBI, ki ga lahko uporabite v svojem življenjepisu v poglavju o dodatnem poklicnem usposabljanju.                                             

  Vsebina

  VARNOST STROJEV – Tehnična zakonodaja in Uredba o strojih (EU) 2023/1230

  • Odgovornost za varen proizvod – stroj
  • Postopek dajanja na trg za nov ali rabljen stroj
  • Pravilna uporaba nove uredbe o strojih
  • Opredelitev pojmov iz uredbe o strojih
  • Obveznosti gospodarskih subjektov
  • Izjava o skladnosti, tablica stroja in navodila
  • Postopki ugotavljanja skladnosti
  • Standardi in domneva o skladnosti
  • Tehnična dokumentacija skladnosti stroja
  • Koncept varnosti strojev
  • Zahteve za varovala in varnostne naprave
  • Določitev varnostnih funkcij in stopnje varnosti
  • Načela analize tveganja
  • Primeri analize in ocene tveganja

  Predavatelj

  Darko DajčmanDarko Dajčman, inženir strojništva, ima več kot 35 let izkušenj pri vodenju proizvodnje in načrtovanju proizvodov v skladu s tehnično zakonodajo. Od leta 2010 deluje kot svetovalec podjetjem za tehnično zakonodajo in standarde ter pri pripravi tehnične dokumentacije za skladnost proizvodov. Je strokovnjak za evropsko zakonodajo o notranjem trgu, tehničnih zahtevah za proizvode, ustrezni uporabi standardov, zakonitostih izvajanja postopkov ugotavljanja skladnosti in CE-označevanju.

  Na podlagi znanja in dolgoletnih izkušenj strokovno svetuje o zakonodaji za različne tehnične panoge in proizvode, ki jih na enotnem evropskem trgu opredeljujejo evropske uredbe in direktive novega pristopa oziroma po njih privzeti slovenski predpisi. Je strokovni urednik in avtor praktičnega priročnika Tehnične zahteve in varnost strojev v praksi – od načrtovanja do uporabe (Založba Forum Media, 2011). Njegove reference obsegajo: izvedbo več kot 100 strokovnih seminarjev in delavnic o varnosti tehničnih proizvodov, svetovanje v več kot 120 podjetjih in izdelavo tehnične dokumentacije za trženje tehničnih in gradbenotehničnih proizvodov (CE-označevanje), predavanje na višji strokovni šoli – program strojništvo, predmeta tehnični predpisi in načrtovanje proizvodov ter strojni elementi, načrtovanje in izdelavo industrijskih dvigal, izdelavo statičnih izračunov za industrijska dvigala in žerjavne proge. S svojimi prispevki je sodeloval na več strokovnih simpozijih.


  Preverite še ostala izobraževanja iz – Varnost in zdravje pri delu. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

  IN-HOUSE izobraževanje

  Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
  >> Pošljite povpraševanje

  Avtorji

  Darko Dajčman, inž. stroj.

  Darko Dajčman, inženir strojništva, ima več kot 35 let izkušenj pri vodenju proizvodnje in načrtovanju proizvodov v skladu s tehnično zakonodajo. Od leta 2010 deluje kot svetovalec podjetjem za tehnično zakonodajo in standarde ter pri pripravi tehnične dokumentacije za skladnost proizvodov. Je strokovnjak za evropsko zakonodajo o notranjem trgu, tehničnih zahtevah za proizvode, ustrezni uporabi standardov, zakonitostih izvajanja postopkov ugotavljanja skladnosti in CE-označevanju. Na podlagi znanja in dolgoletnih izkušenj strokovno svetuje o zakonodaji za različne tehnične panoge in proizvode, ki jih na enotnem evropskem trgu opredeljujejo evropske uredbe in direktive novega pristopa oziroma po njih privzeti slovenski predpisi. Je strokovni urednik in avtor praktičnega priročnika Tehnične zahteve in varnost strojev v praksi – od načrtovanja do uporabe (Založba Forum Media, 2011). Njegove reference obsegajo: izvedbo več kot 100 strokovnih seminarjev in delavnic o varnosti tehničnih proizvodov, svetovanje v več kot 120 podjetjih in izdelavo tehnične dokumentacije za trženje tehničnih in gradbenotehničnih proizvodov (CE-označevanje), predavanje na višji strokovni šoli – program strojništvo, predmeta tehnični predpisi in načrtovanje proizvodov ter strojni elementi, načrtovanje in izdelavo industrijskih dvigal, izdelavo statičnih izračunov za industrijska dvigala in žerjavne proge. S svojimi prispevki je sodeloval na več strokovnih simpozijih.

  Splošni pogoji

  Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.

  Mnenja udeležencev

  Zanimiv način predavanja, lahko poslušljiv in prikazan na primerih, za lažje razumevanje.
  Jana Grum Žekar, Dinos d.o.o.

  Še posebej sem bila zadovoljna z načinom komuniciranja predavatelja na primerih, lažje razumevanje.
  Katarina Lubej, UKC Maribor

  Še posebej sem bil zadovoljen z vsebino predavanj in primeri predavatelja.
  Jernej Forstner, SIJ Ravne Systems

  Temeljita predstavitev problematike in primeri iz prakse.
  Bojan Gregorič, Atlantic Droga Kolinska d.o.o.

  Tema je podana Jasno, preprosto in zanimivo. Prvi seminar na to temo, kjer sem prejela konkretne odgovore.
  Lea Žibret, BENI TEHING d.o.o.

  Posebne ugodnosti

  Posebne ugodnosti

  • drugi udeleženec 10 % popusta,
  • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
  • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

   

  NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20

  Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.