Nove smernice za prehranjevanje otrok in mladostnikov

Online seminar

229,00  (DDV ni vštet v ceno)

Kraj izvedbe:Online (preko spleta)

 

Bodite seznanjeni, kaj nove Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah spreminjajo v sistemu načrtovanja jedilnikov in priprave prehrane in na kaj morate biti še posebej pozorni!

Ne spreglejte – za aktivne naročnike portala e-Ravnatelj in portala Otroci s posebnimi potrebami je udeležba na izobraževanju cenejša za 10 %! Uporabite posebno kodo za popust, ki jo najdete na portalu.

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Končno bodo na voljo nove Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki se bodo v vaši praksi začele uporabljati s 1. 9. 2023. Od sprejema zadnje verzije v letu 2005 se je veliko spremenilo, nova so znanstveno-medicinska dognanja o ustreznem prehranjevanju otrok in mladostnikov, do velikih premikov glede načina prehranjevanja pa je prišlo tudi v družbi – vse to vam je pri načrtovanju in organizaciji prehrane že sedaj prinašalo veliko težav in dilem.

Ker ima vaše delo neposreden vpliv na prehranske navade in zdravje otrok in mladostnikov, ki se prehranjujejo v vašem zavodu, je ključnega pomena, da ste seznanjeni z najnovejšimi smernicami in priporočili na tem področju, predvsem pa da veste, kako boste morali obstoječi sistem načrtovanja in priprave prehrane prilagoditi in posodobiti.

Bodite na usposabljanju, kjer bo predavateljica predstavila vse ključne novosti in podala priporočila, kako jih uvajati v praksi.


Razrešili boste dileme

 1. Kaj Smernice prinašajo novega in drugačnega?
 2. Katera živila vključevati in v kakšnem deležu?
 3. Kako kombinirati živila, da pripravimo uravnotežen, raznolik in ustrezno hranilno vreden obrok?
 4. Kakšne so posebnosti prehranskih potreb v različnih starostnih obdobjih?
 5. Kakšne so priporočene strategije za spodbujanje zdravih prehranskih navad in umik nezdravih živil?
 6. Ali smo res dolžni pripravljati obroke izključno vegetarijanskega/veganskega izvora?
 7. Kako vzpostaviti sistem nabave živil, da bo v skladu s Smernicami?
 8. Kaj bi za vas lahko pomenila uvedba centralizirane kuhinje?

Seznanite se z nasveti strokovnjakinje – pridružite se nam na srečanju v živo in izmenjate izkušnje s predavateljico.


Online seminar pa spremljate preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, ni vam treba zapuščati delovnega mesta ali doma.

Vprašanja nam lahko pošljete tudi vnaprej – na naslov: [email protected]


Program

 • Kaj so Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah?
 • Zakaj je bilo treba pripraviti nove Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah?
 • Ključne novosti pri načrtovanju prehrane oziroma pripravi jedilnikov varovalne in dietne prehrane otrok in mladostnikov v vrtcih, šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah
 • Katere vrste obrokov ste dolžni pripravljati in katere lahko ponudite, če organizacija dela to omogoča?
 • Kaj smernice določajo glede vključevanja živil v obroke in kako živila kombinirati, da bodo obroki uravnoteženi, raznoliki in ustrezno hranilno ovrednoteni?
 • Katera živila morate po novih Smernicah vključevati pogosteje in katera redkeje?
 • Kako naročati živila po novih Smernicah?
 • Kako energijsko in hranilno ovrednotiti tedenski jedilnik?
 • Kako načrtovati medicinsko predpisano dieto, kakšno pomoč lahko pričakujemo od kliničnega dietetika, ki vodi otroka?
 • Obveza priprave dietnih obrokov v vrtcu in šoli kot medicinsko indicirana prehrana

Predavateljica

Andreja Širca Čampa

Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja.

 _

 _


Preverite še ostala izobraževanja iz – Vzgoja in izobraževanje. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

Andreja Širca Čampa

Univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja.

Splošni pogoji

SEMINARJI

Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo na izobraževanje sprejemate ta določila in splošne pogoje.