Izobraževanje vključite v plan rednih obveznih usposabljanj
Higiena pri pripravi in postrežbi obrokov ter higiena prostorov ter opreme ter vpliv ukrepov za omejitev okužb s koronavirusom in ostalimi okužbami na delovne procese zagotavljanja higiene in čiščenja v vzgojno-izobraževalnih zavodih
Online izobraževanja je sestavljeno iz:
- štirih modulov
- 1. modul: Osnove zagotavljanja higiene živil – online študijsko gradivo v spletni učilnici
- 2. modul: Sistem HACCP in pripadajoča dokumentacija ter aktualni higienski ukrepi v vrtcih in šolah – online video predavanje v spletni učilnici
- 3. modul: Zagotavljanje higiene prostorov in opreme – online študijsko gradivo in vzorci dokumentacije v spletni učilnici
- 4. modul: Praktično izvajanje čiščenja in vzdrževanja higiene – online video predavanje v spletni učilnici
- zaključnega preverjanja znanja
Čas, kdaj boste gradivo predelali, si določite sami, saj se posamezni moduli izvajajo preko spletne učilnice. Vse aktivnosti v spletni učilnici se sproti beležijo – tako lahko obravnavo gradivo vmes prekinete in naslednjič nadaljujete, kjer ste ostali. Spletna učilnica se zapre tri mesece po zadnjem modulu.
Koristi
Online izobraževanje vam nudi usmeritve za sprejem ustreznih ukrepov za zagotavljanje primernega varnega okolja za izvajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti in prehrane otrok/mladostnikov:
- Priporočila za varno in učinkovito izvajanje prehrane – priprave obrokov ter njihovo postrežbo.
- Napotki za usklajenost s zakonskimi zahtevami in priporočili NIJZ na področju sistema varne hrane in zagotavljanja čistega okolja za otroke, učence in dijake ter zaposlene.
- Usmeritve za pripravo oziroma dopolnitev potrebne dokumentacije ter opredelitev tveganj
- Rešitve v praksi: kako organizirati delo v kuhinji ter pri postrežbi obrokov, kako načrtovati in izvajati primerne postopke čiščenja in razkuževanja itd.
Vsebina
- Cilji nadzora na področju higiene in prehrane
- Pregled obstoječega sistema HACCP in spremljajočih programov
- Nove zahteve in priporočila za vzdrževanje higiene ter čiščenje ob odprtju VIZ
- Kakšne ukrepe in navodila pristojnih institucij pričakovati ter kako jih izvajati v praksi
- Preventivni ukrepi po za delovanje vrtca in šole v kuhinji pri pripravi obrokov ter pri postrežbi – na kaj morate biti posebej pozorni?
- Urejanje dokumentacije in sporočanje sprememb pravil pri prehranjevanju otrokom, mladostnikom in staršem
- Tržna dejavnost prodaje pripravljenih obrokov zunanjim kupcem – kako bi po novem?
- Praktično izvajanje čiščenja po planu in navodilih NIJZ – na kaj morate biti pozorni
- Standardi in normativi (kvadrature, delovni čas tehničnega osebja, izračun)
- Načrt vzdrževanja in čiščenja prostorov in pripadajočih zunanjih površin – standard higiene v zavodu
- Evidenca čiščenja in izvajanje nadzora
- + vzorci dokumentacije in primer iz prakse (konkretni izračuni)
- Najpogostejše in/ali najučinkovitejše tehnologije čiščenja
- Delovna sredstva in ravnanje s kemikalijami, uporaba ekoloških čistil – nevarnosti uporabe klasičnih čistil in s tem povezana pravilna uporaba
- Oprema igralnic in učilnic ter kako vpliva na možnosti vzdrževanja higiene (preproge, zavese, leseno pohištvo, parketna ali laminatna tla …) ter vpliv na zdravje
- Obveščanje zaposlenih, otrok in staršev o novih ukrepih