Razvoj grafomotorike
Razvoj grafomotorike
163,00  (DDV ni vštet v ceno) Dodaj v košarico

Razvoj grafomotorike

e-izobraževanje

163,00  (DDV ni vštet v ceno)

Datum izvedbe: 16. 4. 2024
Kraj izvedbe:Spletna učilnica

 

Izobraževalni program je pripravljen v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v VIZ v nazive in ga lahko uveljavljate za napredovanje.

Število udeležencev:
Posebne ugodnosti:
 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20

Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.

Online strokovno izobraževanje za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju

Razvoj grafomotorike

Mejniki razvoja, spodbujanje razvoja motorike telesa, finomotorike in grafomotorike, praktični pristopi in priporočila za vzgojitelje in učitelje

+ ZBIRKA DEJAVNOSTI IN VAJ ZA PRAKTIČNO DELO


Grafomotorika je finomotorična veščina, ki zajema tako držo pisala kot izvedbo risanja in pisanja, oblikovanja črk, števil in drugih pisnih znamenj. Njen zapozneli razvoj pa povzroča veliko težav že v predšolskem obdobju, kasneje pa močno vpliva tako na proces opismenjevanja kot tudi usvajanje matematičnih veščin.

Predavateljica:

Nives Skamlič, logopedinja

Nives Skamlič je diplomirala na zagrebški Fakulteti za defektologiju in je več kot 25 let delala kot logopedinja v Centru za sluh in govor Maribor. Sedaj otrokom in staršem pomaga v okviru svoje Klepetalnice, zasebnega defektološko-logopedskega svetovanja, kjer ponuja specializirane defektološko-logopedske usluge za otroke in odrasle s težavami ali motnjami v socialni komunikaciji, govoru, jeziku, branju in pisanju ter za njihove družine. Sodeluje v nekaj skupinah, ki skrbijo za razvoj logopedske stroke v Sloveniji. Prevedla je knjigo Dar disleksije in napisala precej strokovnih člankov. Najbolj uživa v neposrednem delu z otroki.

V sodelovanju s:


Materiali za delo – navodila, strokovne informacije, ki si jih lahko tudi shranite ali natisnete.

Vzorci učnih gradiv, kontrolni vprašalniki

Zbirka videoposnetkov z navodili za pravilno izvajanje dejavnosti

Možnost dostopa kjerkoli in kadarkoli

Potrdilo o usposabljanju in pridobljenih znanjih


Po končanem izobraževanju:

 • Poznali boste značilnosti razvoja grobe in fine motorike ter grafomotorike pri otroku in ga spremljali v okviru razvojnih mejnikov.
 • Prepoznali boste znake zakasnelega razvoja in ustrezno izvajali primerne dejavnosti.
 • Na podlagi priporočil strokovnjakov boste izbrali najboljše metode dela za potrebe otroka.
 • Prejeli boste pripravljen paket materialov za delo z otrokom: primeri dejavnosti, igre, grafomotorične vaje in scenariji, ki so prilagojeni starosti in razvojnim potrebam.

Intenzivne spletne delavnice so pripravljene na način, da vam pomagajo odgovoriti na vprašanja:

 • Kako poteka razvoj grobe motorike, finomotorike in grafomotorike pri predšolskem in šolskem otroku ter kakšni so mejniki razvoja?
 • Kako prepoznati znake, da otrok potrebuje posebno obravnavo pri razvoju grafomotorike?
 • Katere metode za razvoj grafomotorike so po mnenju strokovnjakov najbolj učinkovite in kako jih uporabljati v vsakdanjem delu z otrokom?
 • Kakšne dejavnosti, igre in vaje bodo spodbudile razvoj grafomotorike in odpravile pomanjkljivosti?


Izobraževanje je pripravljeno v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive in ga lahko uveljavljate v vlogi za napredovanje v višji naziv.


Vzorec

Razvoj grafomotorike

Kako pri otroku preverjamo lateralizacijo?

Pripomoček za izvajanje nalog za preverjanje lateralizacije (v formatu Word)

Prenesi vzorec


Potek e-izobraževanja

Vsa gradiva so dostopna v spletni učilnici Forum Akademija.

TRAJANJE: celotno izobraževanje traja najmanj 16 pedagoških ur, kar je tudi navedeno na potrdilu, ki ga boste prejeli ob koncu izobraževanja

OBLIKA IZOBRAŽEVANJA: spletne delavnice z videoposnetki primerov dejavnosti, pisnim gradivom, zbirko vaj in interakcijo s predavateljico preko spletne učilnice

KOMU JE NAMENJENO: učiteljem, vzgojiteljem v vrtcu, pedagogom, svetovalnim delavcem, izvajalcem dodatne strokovne pomoči, inkluzivnim in specialnim pedagogom ter delovnim terapevtom v zdravstvu in staršem

KAKO POTEKA: Vsebine izobraževanja so v obliki pisnih gradiv in videoposnetkov, zbirke dejavnosti in vaj, imate tudi možnost pogovora s predavateljico o vsebinah in lastnih primerov iz prakse. Čas, kdaj boste gradivo predelali, si določite sami, saj se posamezni moduli izvajajo preko spletne učilnice. Vse aktivnosti v spletni učilnici se sproti beležijo – tako lahko obravnavo gradiv vmes prekinete in naslednjič nadaljujete, kjer ste ostali. Na koncu vsakega modula je preverjanje znanja; šele ko ga opravite, lahko začnete z izobraževanjem v okviru naslednjega modula. Spletna učilnica se zapre dva meseca po zadnjem modulu.


Kaj o tem izobraževanju menijo udeleženci?

“Zelo sem bila vesela, ko sem bila preko službe vključena v vaš program izobraževanja, ki mi je dal veliko praktičnih in koristnih nasvetov s področja grafomotorike. Vse bom lahko uporabila pri delu z otroki. Spoznala sem, da sem veliko stvari že izvajala, ne da bi povsem uvidela pomen, meni je vedno vodilo otrokov odziv na ponujeno dejavnost.”

Marjetka Lekše

“Izobraževanje je bilo res zanimivo. Čeprav delam v vrtcu že kar nekaj let, sem preko vašega izobraževanja dobila nekaj novih informacij in konkretne obrazložitve. Menim, da se bi morali vsi pedagoški delavci v vrtcu udeležiti tega izobraževanja.”

Barbara Klede, Vrtec Koper


Vsebina

Gradivo + vzorci

 • Razvoj motorike s poudarkom na razvoju grafomotorike
 • Razvoj motorike roke od rojstva do 8. leta
 • Povezanost motoričnega in kognitivnega razvoja
 • Biološke osnove motorike – senzorika, kognicija, motorika (tu je vključeno tudi področje delovanja možganov)

Gradivo + vzorci + videoposnetki

 • Stranskost – kaj je to, zakaj se razvije, splošne informacije o pojavnosti
 • Razvoj stranskosti roke
 • Stranskost in grafomotorika
 • Preverjanje stranskosti
 • Razvoj prijema pisala
 • Razvoj grafomotorike – veščine, ki jih potrebujemo za grafomotoriko in pisanje
 • Faze procesa pisanja
 • Zakaj pisati z roko (kako delujejo možgani, ko pišemo z roko, kateri procesi potekajo, katere spretnosti mora imeti razvite otrok, da lahko začne pisati)
 • Spodbujanje razvoja motorike prstov rok (po starostnih stopnjah, katere dejavnosti so primerne, na kaj biti pozorni, izbira pisal, metodični postopek učenja pisanja števk in črk)
 • Spodbujanje razvoja grafomotorike – vaje sede na tleh, stoje in sede na stolu, izbira pripomočkov za risanje in pisanje (opore, posebne mize …)

Gradivo + vzorci (pripomočki in delovni listi) + videoposnetki

 • Na kaj paziti pri izbiri in pripravi dejavnosti in grafomotoričnih vaj?
 • Ali samo izbrati delovni list z grafomotorično vajo ali pa dejavnost otroku osmisliti?
 • Kako osmisliti dejavnosti, da bo učinkovita?
 • Zbirka primerov dejavnosti za razvoj motorike roke
 • Zbirka primerov dejavnosti za razvoj fine motorike
 • Zbirka primerov dejavnosti za razvoj grafomotorike

Preverite še ostala izobraževanja s področja Vzgoja in izobraževanje. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

Želite izvedeti še več? Preberite prispevek grafomotorike v vrtcu. 

Avtorji

Nives Skamlič

Nives SkamličNives Skamlič je diplomirala na zagrebški Fakulteti za defektologiju in je več kot 25 let delala kot logopedinja v Centru za sluh in govor Maribor. Sedaj otrokom in staršem pomaga v okviru svoje Klepetalnice, zasebnega defektološko-logopedskega svetovanja, kjer ponuja specializirane defektološko-logopedske usluge za otroke in odrasle s težavami ali motnjami v socialni komunikaciji, govoru, jeziku, branju in pisanju ter za njihove družine. Sodeluje v nekaj skupinah, ki skrbijo za razvoj logopedske stroke v Sloveniji. Prevedla je knjigo Dar disleksije in napisala precej strokovnih člankov. Najbolj uživa v neposrednem delu z otroki.

Splošni pogoji

Dostopne podatke za e-izobraževanje boste prejeli na vaš elektronski poštni naslov. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.