Košarica

Izkoristite brezplačni dostop ter si odklenite 3 vsebine brezplačno. Preizkusite zdaj >>

[email protected] | 02 250 18 00

Zgledni evropski raziskovalni projekti s področja kemikalij

Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje, Bruselj

 

Zgledni evropski raziskovalni projekti s področja kemikalij

Evropska komisija ob 15. obletnici uveljavitve Uredbe o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH) predstavlja zgledne raziskovalne projekte na področju kemikalij. Raziskovanja snovi, ki se v naravi ne razgradijo, so se lotili partnerji v projektu ZeroPM. Ocena izpostavljenosti kemičnim zmesem je tema projekta PANORAMIX. Učinke zdravil in onesnaževal na zdravje ploda preučujejo partnerji v projektu LIFESAVER. Kako industrijsko onesnaževanje ovira krožno gospodarstvo v EU je tema projekta PROMISCES.

Projekt ZeroPM

Cilj projekta ZeroPM jevzpostaviti z dokazi podprt večnivojski okvir za usmerjanje politike, tehnoloških in tržnih spodbud za zmanjšanje uporabe, izpustov in onesnaževanja skupin snovi, ki se v naravi ne razgradijo (Persistent and Mobile – PM).

Projekt PANORAMIX

Ker o učinkih mešanic kemikalij v okolju in pri ljudeh obstajajo velike vrzeli v znanju, je cilj projekta PANORAMIX izdelati spletni vmesnik za izračun tveganj, povezanih s kemičnimi zmesmi. Cilj bo opredeliti sprožitvene vrednosti, ki jih je mogoče neposredno izmeriti v vodi, hrani in krvi, da se ugotovi, kdaj izpostavljenost zmesi predstavlja nevarnost za zdravje.

Projekt LIFESAVER

V okviru projekta LIFESAVERbo vzpostavljen nov sistem, ki naj bi omogočil pregledovanje kemikalij in zdravil, ki bi lahko vplivali na zdravje nosečnic.

Projekt PROMISCES

Partnerji v projektu PROMISCES bodo razvili nove analitične metode in toksikološka orodja za zagotavljanje podatkov o obstojnih, mobilnih snoveh (PM) v kompleksnih okoljskih matricah. Raziskali bodo vire teh snovi, ki se sproščajo iz tal, sedimentov, odlagališč in čistilnih naprav ter prek urbanih kanalizacij v naravne sisteme.

Koristne informacije:

Pripravila:

Darja Kocbek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja