fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Absentizem: Učinkovito reševanje problematike bolniškega staleža v sodelovanju z detektivom

Praktični seminar
Ura: –
Lokacija: OOZ Domžale
  Odkrijte ključne strategije in pravne smernice o tem, kako lahko delodajalci učinkovito in zakonito preverjajo delavce v bolniškem staležu.

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.


AbsentizemV Sloveniji se soočamo z visokim porastom bolniških odsotnosti (absentizmom), kar predstavlja velik izziv za produktivnost kot tudi za splošno organizacijsko kulturo. Ta trend ne samo da ustvarja finančno breme za podjetja, temveč tudi zmanjšuje učinkovitost in produktivnost delovnih mest.

Pomembno je predvsem razumevanje vzrokov za absentizem,  le-tako ga lahko učinkovito obvladujemo. Ti vzroki so lahko raznoliki, od zdravstvenih težav do nezadovoljstva na delovnem mestu. Absentizem ima širok spekter posledic za podjetja, vključno s povečanimi operativnimi stroški, s pomanjkanjem delavcev, preobremenjenostjo tistih, ki odsotne delavce nadomeščajo ter potencialni vpliv na medosebne odnose v podjetju.

Strategije obvladovanja absentizma vključujejo preventivne ukrepe, kot so izboljšanje delovnih pogojev, kot tudi reaktivne ukrepe, kot so disciplinski postopki v primeru neupravičenih odsotnosti. V določenih primerih lahko delodajalci uporabijo storitve detektiva za preiskovanje sumljivih primerov bolniških odsotnosti, da ugotovijo, ali delavec neupravičeno izkorišča bolniški stalež.

Z več kot 1 milijardo evrov stroškov na strani gospodarstva in kontinuiranim porastom bolniških odsotnosti (absentizma) je ključnega pomena razumeti, kako lahko delodajalci zakonito preverjajo delavce v bolniškem staležu. Zato smo za vas pripravili praktični seminar.


Ključne koristi

Na praktičnem seminarju bomo odgovorili na sledeča vprašanja:

 • Kako lahko delodajalec preverja delavca v bolniškem staležu?
 • Kakšne so zakonske omejitve pri preverjanju delavcev na bolniškem?
 • Kateri so najpogostejši vzroki za absentizem v Sloveniji?
 • Kakšne so posledice neupravičenega absentizma za podjetje?
 • Kako delodajalec izvede disciplinski postopek?
 • Kdaj je odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi absentizma upravičena?

In izvedeli boste:

 • Kako lahko delodajalci učinkovito in zakonito preverjajo delavce v bolniškem staležu?
 • Kako s pravilnim razumevanjem zakonodaje in upoštevanjem pravic delavcev obvladati previsok delež bolniških odsotnosti, ne da bi ogrozili delovno kulturo ali pravno odgovornost?

Vprašanja za strokovnjaka lahko pošljete že pred pričetkom seminarja na naslov: [email protected], le-tako vam bomo lahko pomagali razrešiti številne dileme.


Komu je seminar namenjen? 

Direktorjem, vodjem, kadrovskim strokovnjakom in vsem, ki se v podjetjih in organizacijah ukvarjate s problematiko bolniških odsotnosti


Vsebina

 • Opredelitev absentizma
 • Vzroki absentizma
 • Posledice absentizma
 • Obvladovanje absentizma
 • Preiskovanje kršitev s pomočjo detektiva
 • Disciplinski postopek
 • Odpoved pogodbe o zaposlitvi
 • Vročanje vabila na zagovor/ odpovedi

Predavatelja

Bernarda Škrabar Damnjanović je predsednica strokovnega sveta Inštituta za varnost in strateške študije, certificirana mednarodna detektiv-ka, direktorica in podjetnica, ki svoje življenje posveča preiskovanju, detektivski dejavnosti in razvoju podjetja Detektivsko varnostna agencija, d. o. o.

Detektivska agencija je prepoznana tako v Sloveniji kot tudi po svetu, saj je tim vpet v mednarodne detektivske preiskave, nadzore in razvoj dejavnosti na svetovni ravni.

Miha ŠercerMiha Šercer, odvetnik partner v Odvetniška pisarna Šercer-Šisenik, predavatelj z bogato prakso v odvetništvu in s predhodnimi večletnimi izkušnjami iz različnih pravnih in vodstvenih funkcij v gospodarstvu.

Že vrsto let redno predava na seminarjih in konferencah ter je avtor številnih strokovnih člankov in priročnikov, predvsem s področja delovnih razmerij in odškodninskega prava. Je soavtor knjige Odpoved pogodbe o zaposlitvi ter e-Komentarja ZDR-1.


Preverite še ostala izobraževanja s področja HRM. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

Bernarda Škrabar Damnjanović

Predsednica strokovnega sveta Inštituta za varnost in strateške študije, certificirana mednarodna detektiv-ka, direktorica in podjetnica, ki svoje življenje posveča preiskovanju, detektivski dejavnosti in razvoju podjetja Detektivsko varnostna agencija, d. o. o. Detektivska agencija je prepoznana tako v Sloveniji kot tudi po svetu, saj je tim vpet v mednarodne detektivske preiskave, nadzore in razvoj dejavnosti na svetovni ravni.

Miha Šercer

Miha Šercer Miha Šercer, odvetnik partner v Odvetniška pisarna Šercer-Šisenik, predavatelj z bogato prakso v odvetništvu in s predhodnimi večletnimi izkušnjami iz različnih pravnih in vodstvenih funkcij v gospodarstvu. Že vrsto let redno predava na seminarjih in konferencah ter je avtor številnih strokovnih člankov in priročnikov, predvsem s področja delovnih razmerij in odškodninskega prava. Je soavtor knjige Odpoved pogodbe o zaposlitvi ter e-Komentarja ZDR-1.

mag. Peter Dular

Peter Dular je magistriral na FM UP na temo Percepcija menedžerjev o vplivu neželenih vedenj na absentizem. S kadrovskim področjem, absentizmom in organizacijsko odklonskostjo se ukvarja več kot 15 let. Je tudi avtor večih strokovnih člankov s področja vodenja in absentizma.
Peter Dular

Splošni pogoji

Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.