fbpx

Prijava v portal: 

Alkohol, droge in druge prepovedane substance – reševanje problematike v organizacijah

Seminar
Datum: 28.5.2024
Ura: 9.00 – 13.30
Lokacija: OOZ Domžale
Po koncu izobraževanja prejmete potrdilo Forum Akademije o opravljenem izobraževanju ter 8 točk, v skladu z 10. členom pravilnika.

Top 3 prednosti praktičnega usposabljanja:

1) Predstavitev celotne problematike
2) Podrobni postopki postopanjv primeru kršitev
3) Praktični primeri

298,00  (DDV ni vštet v ceno)

Ključne koristi seminarja:

Na praktičnem seminarju bomo odgovorili na sledeča vprašanja:

 • Kako lahko delodajalec preverja alkoholizem ali prepovedane droge?
 • Kakšne so zakonske omejitve pri preverjanju delavcev?
 • Kakšne so lahko posledice alkoholizma in prepovedanih drog za podjetje/organiazcijo?
 • Kdaj in kako lahko delodajalec izvede disciplinski postopek?
 • Kdaj je odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi ugotovljenega alkoholizma (ali drugih prepovedanih substanc) upravičena?

 

In izvedeli boste:

 • Kako lahko delodajalci učinkovito in zakonito uredijo problematiko alkoholizma in prepovedanih drog v podjetjih/organizacijah?
 • Kako s pravilnim razumevanjem zakonodaje, in upoštevanjem pravic in obveznosti  delavcev, obvladati negativna ravnanja v primeru alkoholiziranosti, ne da bi ogrozili delovno kulturo ali pravno odgovornost?

Program se v skladu z 10. členom pravilnika točkuje z 8 točkami.

Alkohol na delovnem mestu

Kaj o izobraževanju menijo udeleženci prejšnjih izvedb?

Program seminarja

 1. Opredelitev problematike alkohola in prepovedanih drog na delovnem mestu
 2. Preiskovanje kršitev s pomočjo detektiva
 3. Disciplinski postopek
 4. Odpoved pogodbe o zaposlitvi
 5. Vročanje vabila na zagovor/ odpovedi
 6. Zaključek

Komu je seminar namenjen?

Direktorjem, vodjem, kadrovskim strokovnjakom, pooblaščencem za VZD in vsem, ki se v podjetjih in organizacijah ukvarjate z obravnavano problematiko.

Delavec se prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. S svojim ravnanjem ne sme škodovati (materialno, moralno) poslovnim interesom delodajalca. Zakon o varnosti in zdravju pri delu v 51. členu določa prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc, in sicer določa, da delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. Delavec, ki je na delovnem mestu pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, predstavlja za delovni proces in okolje veliko tveganje.

Kako se torej pravilno odzvati na predstavljeno tveganje varnosti in zdravju delavcev?

Slednje je namreč odgovornost delodajalca, ki je lahko v primeru nepravilnega odziva oziroma pomanjkanju le-tega odgovoren za kršenje zakonskih zahtev o zagotavljanju varnega delovnega okolja ter varnosti in zdravju drugih delavcev in tretjih oseb.

Delavec ne sme delati ali biti pod vplivom zdravil, ki lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti, na tistih delovnih mestih, na katerih je zaradi večje nevarnosti za nezgode pri delu tako določeno z izjavo o varnosti z oceno tveganja!

Delodajalec ugotavlja navedeno stanje po postopku in na način, določenima z internim aktom delodajalca. Delodajalec mora odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je delal ali je bil na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali prepovedanih substanc.

Da pa lahko delodajalec ravna kot je navedeno, mora preventivno izvesti kar nekaj ukrepov, od sprejetja ustreznih aktov do obveščanja vseh zaposlenih, pomembna pa je tudi gradnja zaupanja med delodajalcem in zaposlenimi. Zato smo za vas pripravili praktični seminar.

Preverite še ostala izobraževanja s področja HRM. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

IN-HOUSE izobraževanje

Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
>> Pošljite povpraševanje

Avtorji

Bernarda Škrabar Damnjanović

Predsednica strokovnega sveta Inštituta za varnost in strateške študije, certificirana mednarodna detektiv-ka, direktorica in podjetnica, ki svoje življenje posveča preiskovanju, detektivski dejavnosti in razvoju podjetja Detektivsko varnostna agencija, d. o. o. Detektivska agencija je prepoznana tako v Sloveniji kot tudi po svetu, saj je tim vpet v mednarodne detektivske preiskave, nadzore in razvoj dejavnosti na svetovni ravni.

Tanja Bohl

Tanja BohlLeta 2001 je zaključila študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Že v času študija je opravljala prakso v odvetniški pisarni v Mariboru, po diplomi aprila 2001 pa se je zaposlila kot odvetniška pripravnica v odvetniški pisarni v Škofji Loki. Septembra 2002 je zaključila obvezno sodno pripravništvo na Višjem sodišču v Ljubljani, septembra leta 2003 pa opravila državni pravniški izpit. Po opravljenem državnem pravniškem izpitu je odvetniško kandidaturo opravljala najprej v pisarni odvetnika Mira Senice v Ljubljani, nekaj let je bila odvetnica v Odvetniški pisarni Ulčar&partnerji iz Ljubljane, maja 2013 pa je ustanovila Odvetniško pisarno Bohl d.o.o.. Pri svojem delu se posebej poglobljeno ukvarja z delovnim pravom. Leta 2022 je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani zaključila specializacijo s področja delovnega prava in pri Odvetniški zbornici Slovenije pridobila naziv specialistka za področje delovnega prava. Je avtorica številnih publikacij s področja delovnega prava in predavateljica na različnih izobraževanjih za kadrovike in pravnike.

Splošni pogoji

Po potrditvi izvedbe boste prejeli predračun, ki ga je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.

Posebne ugodnosti

Posebne ugodnosti

 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

  NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20 Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite v opombe.