fbpx

Prijava v portal: 

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.

Nova pravila za izvajanje mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah

Online seminar
Ura: –
Lokacija: Online (preko spleta)
Strokovnjaki:
  Pomemben seminar za uvoznike blaga, surovin in polizdelkov  v Evropski uniji iz tretjih držav, na katerem bodo predstavljene njihove obveznosti glede poročanja o vgrajenih emisijah uvoženega blaga.

Brezplačno

Ni na zalogi

Kmalu spet na voljo! Obvestite me, ko bo izobraževanje spet na voljo.


Evropska komisija je avgusta letos objavila izvedbeno uredbo in nova pravila, ki urejajo izvajanje mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah (angleško Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) v prehodnem obdobju.

Gre za pomemben del zelenega prehoda EU za doseganje podnebne nevtralnosti in ambiciozen ukrep okoljske politike, ki uvoznikom surovin, polizdelkov in izdelkov iz 6 industrij v prehodni fazi nalaga poročanje o skupnih verificiranih emisijah toplogrednih plinov, ki so vgrajeni v uvožene izdelke.

Nov mehanizem naslavlja fenomen, ki ga poznamo kot izlitje ogljika [ang. carbon leakage] zaradi katerega industrije ali podjetja preselijo svojo proizvodnjo v države z manj strogimi okoljskimi predpisi, da bi se izognili stroškom emisij ogljika. Z novim ogljičnim mehanizmom se nadgrajuje EU ETS II [EU Emission Trading System] in postavlja sistem, ki bo zagotavljal, da bo uvoženo blago iz držav izven EU izpostavljeno enakim cenam ogljika kot veljajo v EU (vključno z EEA in EFTA državami). To ravnotežje bodo uravnavali CBAM certifikati.

V prehodnem obdobju, to je do konca leta 2025, bodo zavezanci za poročanje evropski uvozniki blaga  iz 6 sektorjev:

 1. CEMENTA
 2. ELEKTRIKE
 3. GNOJIL
 4. ŽELEZA IN JEKLA
 5. ALUMINIJA
 6. VODIKA

Poročanje se začne 1. oktobra letos in traja do konca leta 2025, ko bodo uvozniki pričeli s četrtletnim poročanjem brez finančne prilagoditve. Do 1. januarja 2026, ko bo začel veljati dokončni sistem mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah, bodo uvozniki imeli čas za prilagoditev na sistem, ki bo prinašal finančne vplive. Mehanizem bo posredno spodbujal uvajanje trajnostnih praks tudi med proizvajalci izven EU.Vsebina

 • Veljavnost, prehodno obdobje
 • Ključne zahteve in kdo so zavezanci
 • Priprava poročil
 • Odgovori na vprašanja

Vaše koristi

 • Vsi, ki nastopate v vlogi uvoznika blaga, surovin, polizdelkov in izdelkov iz tretjih držav, boste prejeli natančno razlago glede vaših novih obveznosti;
 • Vsi, ki nastopate v podjetjih in institucijah v vlogi t.i. »Chief Sustainability Officer-ja« oziroma ste odgovorni za trajnostno poslovanje, boste prejeli poglobljene informacije o novih pravilih;
 • Pridobite odgovore na vprašanja med webinarjem in po njem;
 • Kot udeleženec oz. udeleženka seminarja boste prejeli POTRDILO O UDELEŽBI, ki ga lahko uporabite v svojem življenjepisu v poglavju o dodatnem poklicnem usposabljanju.

Komu je seminar namenjen?

Direktorjem, skrbnikom varstva okolja, predstavnikom nabave in logistike, skrbnikom za kakovost, vsem, ki ste v vlogi »Chief Sustainability Officer-ja ter vsem ostalim zainteresiranim.


Potek seminarja

Predavanje poslušate od 10.00 do 10.45, 15 minut je namenjenih odgovorom na vaša vprašanja.


O predavateljici

Simona RoškarSimona Roškar

Magistra poslovnih ved, svetovalka, podjetnica in trenerka za spodbujanje kreativnosti in družbene odgovornosti. Ima slovenski in mednarodni certifikat ECQA za vodjo trajnostnega razvoja, v vlogi predavateljice pa širi znanja in izkušnje posameznikom, ki se usposabljajo za Vodjo in Stratega/injo za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj v okviru IRDO Akademije.  V zadnjih dveh letih je delala kot revizorka certifikata Družbeno odgovoren delodajalec in skozi proces pridobivanja pristopnega certifikata vodila 15 slovenskih podjetij iz različnih panog in sektorjev.

V Novi KBM, kjer je 11 let nabirala izkušnje, je kot svetovalka za komuniciranje in trajnostni razvoj od leta 2015 vzpostavljala sistem trajnostnega upravljanja in poročanja. Štiri leta je vodila proces priprave trajnostnega poročila, po poklicni osamosvojitvi v letu 2018 pa pri tem pomaga tudi drugim podjetjem. V letu 2021 se je pri organizaciji GRI usposobila za strokovnjakinjo za poročanje po GRI standardih, pri trajnostnem poročanju in trajnostnih projektih je pomagala manjšim in večjim slovenskim podjetjem.


  Preverite še ostala izobraževanja iz – Gradbeništvo in logistika. Pomagali vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.

  IN-HOUSE izobraževanje

  Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
  >> Pošljite povpraševanje

  Avtorji

  Simona Roškar

  magistra poslovnih ved, svetovalka, podjetnica in trenerka za spodbujanje kreativnosti in družbene odgovornosti. Ima slovenski in mednarodni certifikat ECQA za vodjo trajnostnega razvoja, v vlogi predavateljice pa širi znanja in izkušnje posameznikom, ki se usposabljajo za Vodjo in Stratega/injo za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj v okviru IRDO Akademije. V zadnjih dveh letih je delala kot revizorka certifikata Družbeno odgovoren delodajalec in skozi proces pridobivanja pristopnega certifikata vodila 15 slovenskih podjetij iz različnih panog in sektorjev. V Novi KBM, kjer je 11 let nabirala izkušnje, je kot svetovalka za komuniciranje in trajnostni razvoj od leta 2015 vzpostavljala sistem trajnostnega upravljanja in poročanja. Štiri leta je vodila proces priprave trajnostnega poročila, po poklicni osamosvojitvi v letu 2018 pa pri tem pomaga tudi drugim podjetjem. V letu 2021 se je pri organizaciji GRI usposobila za strokovnjakinjo za poročanje po GRI standardih, pri trajnostnem poročanju in trajnostnih projektih je pomagala manjšim in večjim slovenskim podjetjem. Kreativnost ima največjo vrednost, če je usmerjena v oblikovanje trajnostnih rešitev, je prepričana. Zato sta kreativnost in trajnostni razvoj njena »ikigaja«. Trajnostni razvoj vidi v tesni povezavi s kreativnostjo in inovativnostjo, zato ni naključje, da je njena najljubša definicija trajnostnega razvoja: »Namesto omejenih naravnih virov raje uporabljamo neomejene vire našega uma!« Podjetjem svetuje pri celovitem vzpostavljanju trajnostnega poročanja in razvoju procesa trajnostno inovacijskega (trajnovativnega) upravljanja, ki vključuje tudi raziskave in izvedbe fokusnih skupin, da bi bolje razumeli družbene učinke na okolje, zaposlene, ljudi in družbo. Z delavnicami v podjetjih in s pristopom vključevanja »od spodaj navzgor« spodbuja zaposlene, da stopajo po poti kreativnega trajnostnega razvoja in tako soustvarjajo proaktivno in pozitivno korporativno kulturo.

  Splošni pogoji

  Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.