3. marca 2021 je Evropska komisija sprejela novo Uredbo Komisije (EU) 2021/382 z dne 3. marca 2021 o spremembi prilog k Uredbi Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 o higieni živil v zvezi z upravljanjem na področju živilskih alergenov, prerazporejanjem hrane in kulturo varnosti hrane.
Tako boste po novem morali dodatno upoštevati:
- kako ravnati z opremo, prevoznimi sredstvi/posodami, kadar pobirate, prevažate ali skladiščite živila, ki vsebujejo alergene ter v katerih prostorih ter delovnih procesih velja določena omejitev;
- kakšne so nove določbe glede donacij hrane (živil ali pripravljenih obrokov) za prehrano ljudi;
- kako v vašem prehranskem obratu vzpostaviti in vzdrževati ustrezno kulturo varnosti hrane.
Določbe od vas zahtevajo, da dopolnite svoj sistem HACCP z novostmi in opredelite nove postopke ter delovne procese – to zelo aktivno preverjajo tudi nadzorni organi na področju varnosti živil, ki tudi že izrekajo sankcije.
Da boste prepričani, da je vaš sistem HACCP aktualen in usklajen z vso veljavno zakonodajo, se udeležite praktičnega e-izobraževanja, kjer boste na konkretnem primeru obstoječega primera sistema HACCP z izkušeno strokovnjakinjo na področju higiene živil in sistema HACCP dr. Mojco Jevšnik pregledali svojo dokumentacijo in jo ustrezno dopolnili ter uskladili z Uredbo Komisije (EU) 2021/382.
E-izobraževanje spremljate preko lastnega računalnika ali mobilne naprave, takrat, ko vam to dopušča čas – gradivo vam bo na voljo od 22. februarja naprej. E-izobraževanje je dostopno 6 mesecev.
Potrebujete samo dokumentacijo svojega prehranskega obrata, ki jo tekom e-izobraževanja sproti prilagajate zahtevam predpisov ob napotkih predavateljice.
Če imate konkretno vprašanje iz prakse, ga pošljite na naslov: [email protected] in prejeli boste konkretni napotek avtorice.
Program e-izobraževanja
- Predstavitev Uredbe Komisije (EU) 2021/382 z dne 3. marca 2021 o spremembi prilog k Uredbi Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 o higieni živil v zvezi z upravljanjem na področju živilskih alergenov, prerazporejanjem hrane in kulturo varnosti hrane
- Kaj novega prinaša ponudnikom javne prehrane?
- Kako v praksi izvajati določbo o primerni uporabi opreme, prevoznih sredstev/posod, kadar se ta uporablja za pobiranje, prevoz ali skladiščenje živil, ki vsebujejo alergene?
- Kdaj in pod katerimi pogoji lahko nosilci živilske dejavnosti nudijo hrano za namen donacije za prehrano ljudi?
- Kaj pomeni ustrezna kultura varnosti hrane po tej Uredbi?
- Kakšne obveznosti prinaša vzpostavitev in vzdrževanje ustrezne kulture varnosti hrane nosilcem živilske dejavnosti in kakšne zahteve morajo izpolnjevati?
- Kako »ustrezno kulturo varnosti hrane« integrirati v obstoječi sistem HACCP in dobre higienske prakse prehranskega obrata?
- DELAVNICA – Praktični prikaz konkretnih dopolnitev sistema HACCP – na podlagi dopolnitev omenjene Uredbe, kar vam bo omogočilo olajšano dopolnitev in uskladitev vaše dokumentacije sistema HACCP.