fbpx

Prijava v portal: 

Zaščita žvižgačev: dolžnosti zaupnika za prijavo od A do Ž

Seminar
Datum: 28.8.2024
Ura: 9.00 – 13.30
Lokacija: Online (preko spleta)
Po koncu izobraževanja prejmete potrdilo Forum Akademije o opravljenem izobraževanju.

Top 3 prednosti seminarja:

1) Priprava vseh potrebnih dokumentov na konkretnih primerih 2) Poudarki na rokih za poročanja 3) Vsebina, skladna z aktualno zakonodajo

268,20  (DDV ni vštet v ceno)
268,20  (DDV ni vštet v ceno)


Zakon o zaščiti prijaviteljev

Roki za vzpostavitev prijavnih poti in imenovanje zaupnikov za vse delodajalce z nad 50 zaposlenimi po Zakonu o zaščiti prijaviteljev so se iztekli v mesecu decembru 2023.

Kako ravnati v nadaljevanju? Ali že veste, kako uveljavljene določbe zakona o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev) vplivajo na vašo organizacijo? Katere pogoje mora vsebovati in izpolnjevati sistem obveščanja? Katere odgovornosti nosi oseba, odgovorna za prejem prijave?

Do protizakonitih dejavnosti in zlorabe prava lahko pride v kateri koli organizaciji ne glede na to, ali je zasebna ali javna oziroma velika ali majhna. Pojavijo se lahko v različnih oblikah, kot so korupcija, goljufije, strokovne napake ali malomarnost. Če se ne obravnavajo, lahko resno škodujejo javnemu interesu.

POMEMBNO!

Zaupnik za prejem in  obravnavo prijav mora biti za svoje delo ustrezno usposobljen, kajti prijave mora sprejemati, vedeti mora, kako z njimi ravnati, prijavitelja informirati o stanju prijave, voditi celoten postopek prijave ter o njej poročati in skrbeti, da se izpelje v skladu z ZZPri in tudi paziti na varstvo osebnih podatkov.

Za vas smo pripravili PRAKTIČNI SEMINAR, kjer se boste v prvem delu seznanili z osnovnimi zahtevami zakonodaje, v drugem delu pa boste na konkretnih primerih izdelali primer notranje poti za prijavo, pripravili primer notranjega akta ter vso potrebno dokumentacijo (opozorili bomo tudi na pomembne roke za poročanje).


Kot usposobljena oseba – zaupnik za zaščito prijaviteljev (žvižgačev) boste:

 • pravilno in učinkovito organizirali postopek interne prijave v podjetju/organizaciji,
 • izvedli zapletene postopke priprave prijavnih poti in dokumentacije, ki je ob tem potrebna,
 • pripravili vzorec pravilnika, ob upoštevanju sindikata ali sveta delavcev,
 • spoznali vloge in osebnostne lastnosti zaupnika v ciklu celotnega procesa prijave (sprejem, zapis, nadaljnje ukrepanje)
 • na osnovi praktičnih primerov ter z izmenjavo izkušenj prenesli dobro prakso v svoje podjetje/organizacijo.

Poleg tega boste še: 

 • Dobili boste odgovore na mnoga vprašanja, pošljete jih lahko že pred pričetkom na naslov: branka.[email protected].
 • Pridobitev potrdila o udeležbi na usposabljanju Forum Akademije: Usposobljena oseba – zaupnik za prejem in obravnavo notranjih prijav po ZZPri.

Predavatelj:

Boštjan TrstenjakBoštjan Trstenjak

Pred ustanovitvijo podjetja PRO-INTEGRA leta 2021, je več kot 30 let delal v gospodarstvu. Večino svoje poslovne poti je opravljal delo na področju obvladovanja tveganja prevar in nadzora. Zadnjih 12 let je vodil posebno skupino usposobljenih preiskovalcev in nadzornikov, ki so bili zadolženi za področja prodaje, logistike in nabave.

Poleg glavnega dela ga je samoiniciativnost, želja po osebnem razvoju in vključevanje na druga poslovna področja, pripeljala do člana nadzornega sveta, člana revizijske komisije, predsednika sveta delavcev in pooblaščenca za korporativno integriteto v največji slovenski energetski družbi skupini Petrol.

Zavezanost k visoki stopnji osebne integritete, poštenosti in transparentnosti ga vodijo tudi na samostojni poti. Zato se je odločil, da v okviru delovanja svojega podjetja to prenaša in vpeljuje v druga podjetja preko svetovalnih in izobraževalnih storitev. Poleg izobraževanja na fakulteti za management, je opravil vrsto drugih izobraževanj in pridobil znanja, veščine in kompetence na področju, profesionalnega razvoja vodij, čustvene inteligence, managementa kriznih situacij, korporativnega upravljanja, upravljanja ISO standardov, varstva osebnih podatkov, informacijske varnosti, vodenja preiskav, preprečevanja prevar, goljufij in korupcije


Komu je seminar namenjen?

Direktor, vodja oddelka. vodja zavoda, računovodje, vodje financ, pooblaščenci za korporativno integriteto in/ali za skladnost poslovanja, vodilni in vodstveni delavci, kadrovski strokovnjaki, pravniki in vsi, ki se s tovrstno vsebino srečujete pri svojem delu in že urejajo notranji nadzor poslovanja (tako v zasebnem kot v javnem sektorju).


Vsebina praktičnega seminarja:

 1. Zakonski in splošni del
 • Zakon o zaščiti prijaviteljev
 • Ključne obveznosti zavezancev
 • Kdo so in zakaj so pomembni prijavitelji (žvižgači)
 • Ekonomsko poslovni učinki sporočanja nepravilnosti
 • Kako vzpostaviti notranjo pot za prijave
 • Zaščita prijavitelja
 • Splošni akti
 • Zunanja prijava
 1. Vloga zaupnika in njegove naloge
 • Zaupnik
 • Prijava
 • Odziv na prijave
 • Vodenje postopka
 • Preiskovanje prijav
 • Ukrepanje
 • Poročanje
 • Reševanje primerov s presojo ustreznosti ravnanja zaupnika

  Preverite še ostala izobraževanja s področja HRM. Pomagala vam bodo razjasniti številne dileme iz prakse.


  Preberite še več vsebine Zakon o zaščiti prijaviteljev ZZPri na našem strokovnem portalu e-Kadrovik.

  IN-HOUSE izobraževanje

  Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
  >> Pošljite povpraševanje

  Avtorji

  Boštjan Trstenjak

  Osebna in poslovna predstavitev:bostjan-trstenjak Pred ustanovitvijo podjetja PRO-INTEGRA leta 2021, sem več kot 30 let delal v gospodarstvu. Večino svoje poslovne poti sem opravljal delo na področju obvladovanja tveganja prevar in nadzora. Zadnjih 12 let vodil posebno skupino usposobljenih preiskovalcev in nadzornikov, ki so bili zadolženi za področja prodaje, logistike in nabave. Poleg glavnega dela me je samoiniciativnost, želja po osebnem razvoju in vključevanje na druga poslovna področja, pripeljala do člana nadzornega sveta, člana revizijske komisije, predsednika sveta delavcev in pooblaščenca za korporativno integriteto v največji slovenski energetski družbi skupini Petrol. Zavezanost k visoki stopnji osebne integritete, poštenosti in transparentnosti me vodijo tudi na samostojni poti. Zato sem se odločil, da v okviru delovanja svojega podjetja to prenašam in vpeljujem v druga podjetja preko svetovalnih in izobraževalnih storitev. Poleg izobraževanja na fakulteti za management, sem opravil vrsto drugih izobraževanj in pridobil znanja, veščine in kompetence na področju, profesionalnega razvoja vodij, čustvene inteligence, managementa kriznih situacij, korporativnega upravljanja, upravljanja ISO standardov, varstva osebnih podatkov, informacijske varnosti, vodenja preiskav, preprečevanja prevar, goljufij in korupcije

  Splošni pogoji

  Kotizacijo je po prejemu predračuna treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa na seminar pošljejo drugega udeleženca. Odpoved udeležbe zaradi bolezni je mogoča le s predloženim zdravniškim potrdilom. V primeru predvidenega seminarja na lokaciji si pridržujemo pravico do izvedbe v online obliki. Pridržujemo si pravico do odpovedi seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.

  Posebne ugodnosti

  Posebne ugodnosti

  • drugi udeleženec 10 % popusta,
  • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
  • 10 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

   

  NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20

  Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.