zaposlovanje-tujcev
Zaposlovanje tujcev in napotitve delavcev v tujino

Zaposlovanje tujcev in napotitve delavcev v tujino

praktični seminar

Datum izvedbe: 30. 8. 2022, od 09.00 do 13.15
Kraj izvedbe:Vaš računalnik – Zoom
Brezovica pri Ljubljani, Poslovna hiša Unija

Praktičen seminar in strokovni odgovori tudi po seminarju vam zagotavljajo pravilno obravnavo postopkov!

Število udeležencev:
Posebne ugodnosti:
 • drugi udeleženec 10 % popusta,
 • tretji in nadaljnji udeleženci 20 % popusta,
 • 20 % popusta na strokovne priročnike in izobraževalne portale.

NE SPREGLEJTE: 20 % popust za mikropodjetja, fizične osebe in društva! Uporabite Kodo za popust: MICRO20

Navedeni popust se ne sešteva z drugimi popusti, razen s popustom za več udeležencev izobraževanj. Kodo uporabite v košarici ali jo pripišite.

Zaposlovanje tujcev in napotitve delavcev v tujino

Obrazložitve in odgovore na vprašanja bosta predstavila:

 • Janez Horvat – predstavnik Zavoda RS za zaposlovanje, ki se dnevno srečuje z vprašanji in problematiko podjetij, ki zaposlujejo tujce in sodeluje pri oblikovanju pravil in zakonodaje in
 • Brigita Osojnik, davčna svetovalka, strokovnjakinja za problematiko napotenih delavcev (pravno, socialno in davčno obravnavo napotenih)

 Novosti in pojasnjene dileme boste tako pravočasno in pravilno vnesli v svoje poslovanje.


Koristi, ki jih pridobite z udeležbo na seminarju:

 • Praktični in uporabni odgovori na vsa odprta vprašanja glede predpisanih postopkov zaposlovanja tujcev (še posebej aktualno zaposlovanje državljanov Ukrajine).
 • Opozorili vas bomo na sprejete zakonodajne novosti ter na najpogostejše napake in podali priporočila, kako jih odpraviti.
 • Dobili boste nepogrešljive informacije o raznovrstni zakonodaji, ki jo morate upoštevati ob napotitvah delavcev v tujino: slovenski delodajalec, ki običajno opravlja dejavnost v RS, lahko z namenom izvedbe storitve napoti delavca na delo v drugo državo le na enega izmed dovoljenih načinov.
 • Predstavljeni bodo številni praktični primeri: zavarovanje napotenih delavcev, osnova za plačilo prispevkov in davkov, nacionalna pravila pri obračunu plače, primeri obračunov plač napotenim delavcem, izpolnjevanje REK obrazca, povračila stroškov ipd.
 • Prejeli boste pojasnila na vaša konkretna vprašanja na seminarju in tudi po njem. Vprašanja že sedaj pričakujemo na [email protected], saj bomo le tako lahko seminar prilagodili natanko vašim potrebam.

 


zaposlovanje-tujcev


Vsebina seminarja Zaposlovanje tujcev in napotitve delavcev v tujino:

Prvi del:

 1. Tujci iz bivše skupne države – podobnosti in razlike
 2. Izvajanje sporazuma med slovensko in srbsko vlado o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji
 3. Zaposlovanje tujcev –  državljanov BiH in Srbije
 4. Zaposlovanje ostalih tujcev iz bivše skupne države in iz ostalih tretjih držav (možnosti zaposlovanja državljanov Ukrajine)
 5. Pregled najpomembnejših sprememb Zakona o tujcih in Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev

   Drugi del:

  1. Napoteni: Uvod: kratek povzetek pravnih in socialnih vidikov napotenih delavcev na delov tujino s poudarkom na noveli ZČmIS (prenos Direktive (EU) 2018/957 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 28. junija 2018 o spremembi Direktive 96/71/ES o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev),
  2. Uredbi 883/2004 in 987/2009 (kdaj pridobiti A1 po 12. oziroma po 13. členu Uredbe 883/2004, osnova za prispevke za socialno  varnost, posebnosti Brexit), socialna varnost napotenih v tretje države,
  3. Nacionalna pravila pri obračunu plače (ugotavljanje rezidentskega statusa, posebna davčna osnova, izračun akontacije dohodnine, predlaganje REK obrazcev),
  4. Pravila mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja (rezidenti in nerezidenti),
  5. Povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino (kratkotrajne napotitve, daljše napotitve, presoja neprekinjenosti…),
  6. Praktični primeri obračunov plač – rezidenti in nerezidenti – 12. in 13. člen Uredbe 883/2004 (napotitve do 30 dni, napotitve od 30 do 90 dni in napotitve nad 90 dni).

   Pridružite se nam – izberite eno od 2 možnosti:

   Standard LIVE

   Udeležba online v živo (+PDF gradivo) 288,00 € +DDV

   Brezovica pri Ljubljani, Poslovna hiša Unija

   Udeležba v živo (+PDF gradivo)  288,00 € + DDV


   IN-HOUSE izobraževanje

   Izobraževanje lahko izvedemo samo za vaše zaposlene na sedežu vašega podjetja.
   >> Pošljite povpraševanje

   Predavatelji

   Janez Horvat

   Je predstavnik ZRSZ Slovenije. Dnevno se srečuje z izzivi podjetij, ki zaposlujejo tujce iz različnih držav. Pozna težave podjetij pri izpolnjevanju obrazcev in zahteve za zaposlitev tujcev. Na seminarju vam bo predstavil primere iz prakse in podal veliko koristnih informacij.

   mag. Brigita Osojnik

   Mag. Brigita Osojnik je direktorica družbe Pabide d.o.o., davčna svetovalka z licenco Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, s praktičnimi izkušnjami na področju davka na dodano vrednost, davka od dohodkov pravnih oseb, dohodnine, mednarodnih davkov, premoženjskih davkov, prispevkov za socialno varnost, sodelovanja v davčnih inšpekcijskih postopkih, pridobljenimi s 25-letnim delom na davčnem področju in predavateljica ter avtorica številnih strokovnih prispevkov za publikacije in portale na davčnem področju.

   Splošni pogoji

   Prejeti predračun je treba poravnati najmanj tri dni pred izvedbo online seminarja. Za proračunske porabnike veljajo plačilni pogoji v skladu z zakonodajo o javnih plačilih. Pisna odpoved udeležbe je mogoča najkasneje tri delovne dni pred izvedbo online seminarja. Udeleženci, ki po tem roku prekličejo udeležbo ali se online seminarja ne udeležijo, niso upravičeni do povrnitve kotizacije oz. so dolžni poravnati celotno kotizacijo. Lahko pa se online seminarja udeleži drugi udeleženec. Pridržujemo si pravico do odpovedi online seminarja – v tem primeru kotizacijo povrnemo v celoti. S pisno prijavo sprejemate ta določila in splošne pogoje.